Nenápadné kouzlo hardwarového DRM a příliš drahý spotřebák
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Nenápadné kouzlo hardwarového DRM a příliš drahý spotřebák

Nenápadné kouzlo hardwarového DRM a příliš drahý spotřebák | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 8. 2020 03:00 25

Seznam kapitol

1. Za duševní vlastnictví 2. Každý jiné paměti 3. Právo na opravu 4. Vytvořte problém a prodávejte řešení 5. Naše zisky – vaše problémy

Řada věcí, na které se díváme, je udělaná tak, aby vlastně fungovala jako DRM a bránila nám nakládat se zakoupenými produkty podle své vůle. A netýká se jen „po antihmotě a Bose-Einsteinově kondenzátu té třetí nejdražší látky ve vesmíru“ – tedy náplni pro inkoustové tiskárny. Ten sajrajt je všude!

Reklama

V mnoha případech je těžké sehnat náhradní komponenty, i když je originální výrobce už nenabízí – anebo pro jistotu vůbec neexistuje. Čínští noname výrobci nezřídka prakticky hackují DRM anebo ho obcházejí – a někdy se jim to tak úplně nepovede, takže s tím budete mít dost problémů. Pokud se věnujete hardwaru, určitě znáte Louise Rossmanna, opraváře výrobků Apple, který je před kamerou opravuje a přitom na ně nadává. Není divu, jsou to hororové historky.

Asi nejhorší případ hardwarového DRM se týká právě tiskového materiálu. Businessově to dává smysl: Prodají vám levnou tiskárnu – a skásnou vás na předraženém inkoustu. V řadě případů vám prodají tiskárnu dokonce se ztrátou – a dorazí se na drahém inkoustu.

Ale zároveň je to neuvěřitelný, neuvěřitelný podraz. Vřele vám doporučuji video Austina McConnella, který vysvětluje jednak model celého obchodu, tak jak to prakticky funguje. Je to trochu frustrované, ale taky hodně zábavné video!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama