p45-express-ctyrikrat-v-testu-1-2-predstaveni
Hardware Článek P45 Express čtyřikrát v testu 1/2 - Představení

P45 Express čtyřikrát v testu 1/2 - Představení

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 7. 2008 01:00 44

Seznam kapitol

1. Úvod - Znamení čtyř 2. Testovací sestava 3. Asus Maximus II Formula 4. BIOS desky Asus 5. Gigabyte EP45-DQ6 a E45-EXTREME
6. BIOS desek Gigabyte 7. MSI P45 Platinum 8. BIOS desky MSI 9. Co vás čeká v druhé části

V dnešním testu se podíváme na čtveřici těch nejvybavenějších základních desek s čipsetem P45 Express. Všechny patří do nejvyšších kategorií nejznámějších tří výrobců. V testu se představí špička od Asus, Gigabyte a MSI. Přesto, že jde high-end modely, spoléhají se všechny ještě na DDR2 paměti. Hodláte upgradovat na nový čipset? Možná si z dnešních desek vyberete svého favorita.

Reklama

Dnešní test bude již třetím testem desky s čipsetem P45 Express. Pokud pomineme "P45 Express preview", byla první plnohodnotnou recenzí Asus P5Q Deluxe - zde. V druhé kapitole někdejšího článku také najdete rozbor nového čipsetu, včetně jeho novinek a vylepšení.

P45 Express "roundup"

Tento úvodní test bude první částí z kompletně čtyř. Každý samostatný test bude rozdělen na dvě části - "Představení desek" a "Přetaktování, výkon a závěrečné zhodnocení". Dnes začínáme s deskami vyšší třídy, kde se spolu podíváme na první čtveřici. Čeká vás tedy jejich představení, a zítra dokončení testu, včetně závěrečného hodnocení.

V pokračování se zaměříme na další čtveřici desek, ty budou spadat do kategorie levných desek za solidní cenu. V kompletní sérii recenzí vám tedy představíme osm základních desek s čipsetem P45 Express určených pro paměti DDR2. Absolutně nejluxusnější řešení s DDR3 si necháme úplně nakonec (zatím takovou desku stejně nemáme k dispozici).

Proč P45 Express?

Pokud situaci na trhu sledujete (přečetli jste si například náš prvotní článek o P45 Express), jistě víte, že tato čipová sada nepřináší nic přelomového. Jde v podstatě jen o mírně vylepšenou řadu čipsetů série 3. Podstatné ale je, že tento čipset může ve všech směrech konkurovat high-endovým řešením (X38, X48 Express) za podstatně nižší cenu. Dle mého osobního názoru, je čipset P45 Express dokonce mnohem lepším řešením i do high-endu, než zmíněné čipsety s "X" v názvu. Ptáte se proč? Díky možnostem přetaktování, ve kterých levnější P45 Express doslova rozdrtí oba dražší "sourozence".

Sada P45 Express nepatří "papírově" do high-endu, pouze z jediného důvodu: podporuje zapojení grafických karet CrossFire pouze v režimu 8+8 PCIe linek. High-end (X38, X48 Express) nabízí plnohodnotné řešení 16+16 PCIe linek. V době standardu PCI Express 2.0 ale není již osm PCIe linek omezením a plně dostačuje pro všechny dnešní karty.

CrossFire

CrossFire je totiž, to hlavní oč tu běží. Starší P35 Express umí spojit dvě grafiky ATi pouze v režimu 16+4 PCIe linek, a to již druhou kartu radikálně omezuje. Nové grafické karty PCIe 2.0 zkrátka potřebují širší sběrnici, aby podaly adekvátní výkon. S příchodem levných Radeonů HD4800 se totiž pro mnohé uživatele stává CrossFire znovu aktuální, a bude o toto řešení zvýšený zájem. To bude znamenat také zvýšený zájem o desky s P45 Express - ideální čipset pro CrossFire nových Radeonů.

POZNÁMKA: Na webu se objevil test (TweakTown), kde spolu v CrossFire soupeří čipsety P45 a X48 Express. Levnější řešení se 2x8 PCIe linkami podává ve vysokých rozlišení mnohem horší výsledky. Teoreticky by neměl být nižší počet PCIe linek problém, a je tedy nutné počkat na další test na serióznějším webu, který tento výsledek potvrdí nebo vyvrátí.

První čtveřice desek

Jaké desky tedy budeme v první části testovat? Pod tímto textem je uvidíte na společné fotografii. Jak už jsem řekl, jedná se o ty nejlepší z nabídky předních výrobců:

P45 Express čtyřikrát v testu 1/2 - Představení
i Zdroj: PCTuning.cz

Z dílny Asus, se podíváme na vskutku luxusní model Maximus 2 Formula. Osobitý design a technologické finesy dělají z této desky skutečný skvost. Od Gigabyte máme k dispozici dvojici desek, první je královsky vybavený model EP45-DQ6 z nejvyšší řady tohoto výrobce. Druhá deska je spíše rarita, model EP45-EXTREME je pouze limitovanou edicí pro největší fanoušky přetaktování. Tato deska se zcela vymyká běžným řadám desek tohoto výrobce a je v mnoha směrech jedinečná. Poslední model je produkt MSI v podobě modelu P45 Platinum. Této desce vévodí opět bizarní chlazení a osobitá "energii šetřící" technologie.

Všechny tyto základní desky jsou velmi podobné i cenou, je možné je pořídit kolem 5000Kč s DPH. V tomto případě je pouze cena MSI (které tradičně bývá levnější) o 1000Kč nižší. Jak si desky povedou v souboji výbavy, přetaktování a výkonu se tedy bude hodnotit mnohem jednodušeji, protože cena desek je u všech velmi podobná.

DDR2 vládne všem

Obecně uznávané pravidlo, že DDR3 jsou stále drahé již několik měsíců neplatí. Dnes se dají pořídit luxusní DDR3-1600MHz značkové paměti (Corsair, OCZ) v kapacitě 4GB za částku kolem 5000Kč. Levnější moduly dokonce již za něco málo přes 4000Kč s DPH. To je sice již akceptovatelná cena, na láci v podobě DDR2 to stále nestačí. Kolem ceny 4000-5000Kč máte s DDR2 totiž dvojnásobnou kapacitu 8GB. Z tohoto důvodu všechny naše testované desky podporují právě DDR2, které se do střední třídy (kam P45 Express patří) zkrátka hodí víc než DDR3.

Gigabyte vs Asus

Před nedávnem se internetem nesla "kauza", kdy Gigabyte nařkl Asus z podvádění s úspornou technologií, a používání horších součástek. Pozadí a průběh celé záležitosti ponechme stranou, není pro nás dnes zajímavá. Velmi důležitý je ale důsledek tohoto sporu, pro nás zákazníky. Gigabyte jsou přesvědčeni, že Asus "okopíroval" několik jejich stěžejních vylepšení, a tak v rámci "oko za oko, zub za zub" přinášejí na svých deskách novinky, které dříve byl jen na deskách Asus. Tím v podstatě získává zákazník "to nejlepší" od obou výrobců na deskách Asus i Gigabyte - a to se hodí. Na tyto společné drobnosti vás v textu dále upozorním.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama