Počítač v počítači: jak na virtualizaci a k čemu může být běžnému uživateli
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Počítač v počítači: jak na virtualizaci a k čemu může být běžnému uživateli

Počítač v počítači: jak na virtualizaci a k čemu může být běžnému uživateli

Tomáš Němec

Tomáš Němec

10. 3. 2022 10:32 16

Seznam kapitol

1. Proč virtualizovat? 2. Instalujeme správce virtuálních strojů 3. Windows ve Windows – příprava 4. Windows ve Windows – instalace, nastavení 5. Bezpečnější internet 6. Snímkování virtuálních strojů

Proč virtualizovat? Otázka, která z pohledu počítačových nadšenců má jasné odpovědi. Ale co skutečně obyčejní uživatelé? Podíváme se, jaký pro ně má virtualizace přínos a jak ji snadno a zdarma zprovozní.

Reklama

Tento článek je určen pro úplné začátečníky a čistokrevné uživatele. Na Facebooku jsem si přečetl dotaz jednoho čtenáře, k čemu je vlastně virtuální počítač a proč se virtualizace vůbec používá. Též se ptal: a co mi to přinese? Takže se zkusím zamyslet, jak může virtualizace prospět obyčejnému uživateli. 

Takovému, který nezkouší jiné operační systémy a za vrchol testování považuje vymyslet, jak udělat na počítači nějakou běžnou činnost, kterou dosud nedělal. Například střihnou video z mobilu, nebo upravit fotky a udělat z nich prezentaci.

Počítač v počítači: jak na virtualizaci a k čemu může být běžnému uživateli
i Zdroj: PCTuning.cz

Důvody, proč by i tito lide měli použít virtualizaci, se dají v základu  popsat ve třech bodech bodech:

  1. Testování programů. Potřebuji provést určitou činnost na počítači např. třeba střih videa. Procházím internet a vybírám si, které programy vyzkouším. Najdu si třeba šest programů z toho tři pouze s omezenou dobou plné funkčnosti, takzvaný shareware. Všechno si stáhnu a jdu postupně zkoušet na svém počítači. A nastává chyba, častá instalace a následná odinstalace programů a smetí, které potom zůstává. Operačním systémům z rodiny Windows rozhodně příliš nevoní a bývá často příčinou nucené reinstalace.
  2. Soubory z internetu a viry. Tuhle situaci také všichni známe. Ne vše, co se stahuje z internetu, pochází z ověřených zdrojů. Stejně tak mnoho chodí spousta e-mailů, u kterých je člověk na pochybách, zda je v příloze to, co se v mailu tvrdí. A dnes již zdaleka neplatí, že problém pouze způsobí stažený program. Může to být i soubor do Wordu, nebo pouze zdánlivě zajímavá prezentace v PDF.
  3. Bezpečnost na internetu. Kdo z uživatelů může dát za zdraví svých Windows ruku do ohně. Ano, řeknete dvojfázové ověření, pokud se například hlásím do banky, přijde mi SMS do mobilu. Ale pokud spojujete mobil a počítač, vystavujete se riziku, že bude toto zabezpečení překonáno. Nebylo by vhodnější mít k dispozici bezpečnější systém čistě jenom na tyhle věci?

Namítnete, že proti virům mám přece antivirus. Úspěšnost antivirů bohužel není ani zdaleka stoprocentní. Takže riziko jenom významně snižují, ale nemohou jej zcela eliminovat.

Počítač v počítači: jak na virtualizaci a k čemu může být běžnému uživateli
i Zdroj: PCTuning.cz

A jak mi virtualizace tyto problémy pomůže řešit:

  1. Celý virtuální počítač je stvořený poměrně rychle a dá se snadno zazálohovat. Obnovení je též rychlé. Takže je to vhodná platforma pro testování programů.
  2. Virtuální stroj se dá několika jednoduchými kroky propojit s adresářem na fyzickém počítači a stejně jednoduše i úplně izolovat. Takže je jen malá šance, že si otevíráním škodlivých souborů zavirujeme i fyzický počítač.
  3. Pro důležité činnosti v internetu můžeme mít nainstalován systém odolnější vůči virům.

V následujících kapitolách zde představím cestu, jak virtualizaci zprovoznit – pokud možno jednoduše. Návod je pojat pro úplné začátečníky požadované znalosti jsou základy Anglického jazyka, běžné použití počítače a zkušenost z instalací programu. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama