SONY PS5: Druhá Next Gen konzole v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek SONY PS5: Druhá Next Gen konzole v testu

SONY PS5: Druhá Next Gen konzole v testu | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 1. 2021 07:00 49

Seznam kapitol

1. Next Gen trochu kulhá na jednu nohu 2. PlayStation 5: Představení 3. Specifikace a technické detaily 4. Pohled dovnitř PS5
5. Vlastnosti PS5 a časy načítání her 6. Herní výkon a spotřeba 7. Hraní a herní tituly 8. Závěr: Hodnocení

Když pominu problém dostupnosti, mnozí hráči jistě řeší fundamentální otázku: koupit PlayStation PS5 s kontroverzním designem, nebo raději Xbox Series X? Dnes si ukážeme PS5 a srovnáme obě nové konzole po stránce výkonu, výbavy a funkcí. Rozhodnutí kterou, už musíte dořešit vy.

Reklama

Závěr: Hodnocení

SONY PS5: Druhá Next Gen konzole v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejprve zhodnotím PS5 jako takový, poté musím přistoupit ke srovnání s konkurenčním Xbox Series X. Design konzole je zvláštní a hmotnost relativně vysoká. Mně osobně vzhled PS5 nijak nepohoršuje, i když čistě pravidelná bílo-černá krabice by se mi asi líbila víc. Odstávající uši z plastu jsou náchylné na ulomení a nesymetrický design nebude sedět každému.

Všechny Next Gen featury nové konzole kvituji s nadšením. Nový vzhled operačního systému, začlenění PS obchodu do systému, čeština od prvního dne a přehledné nastavení s ovládáním je potěšující. Ovladač DualSense je naprosto skvělý. Je ergonomický, dobře se drží a je vybaven mnoha novinkami. Nese konektor pro headset, ale hlavně posouvá zážitek díky haptickému vibrování na bázi zvukových souborů. Výdrž na baterii není ale nijak velká. Naštěstí můžete hrát a nabíjet zároveň. Při běžném hraní počítejte se čtyřmi hodinami, u hapticky aktivních her uberte hodinu.

Vnitřní hardware a jeho výkon známe už z Xboxu Series X, ten stačí bez problémů na 1080p hraní na 60 fps. U 4K se musíme smířit s 30 fps, na to jsou ale konzolisté zvyklí. Hry vypadají skvěle a hraní na PS5 je perfektní zážitek. Optimalizace her u Sony byla vždy vyšší než u Xboxu, tedy počítám, že vývojáři z daného hardwaru dostanou maximum i u her budoucích.

 
i Zdroj: PCTuning.cz
 

Nyní tedy ke srovnání s Xbox Series X. Po výkonové stránce jsou na tom oba systémy podobně, věřím ale, že PS5 bude i v dalších hrách lépe optimalizovaný, což nám už minulost dokázala. Spotřeba je téměř stejná, časy načítání her má Xbox kratší. Hlučnost Xboxu je extrémně nízká, PS5 je postavený vedle Xboxu trochu hlasitější. Pokud ale stojí pod TV a vy hrajete na gauči, nemáte šanci ventilátor slyšet. Obě konzole považuji za velmi tiché.

PS5 má lepší výbavu porty, je osazen konektorem USB-C. Oba systémy nemají samostatný audio výstup což je škoda. Ovladače jsou oba slušné, ten pro PS5 ale považuji za povedenější. Nejen tvarem a funkcemi, ale i zpracováním a pohodlím v držení. Dvě velké výhody ale Xbox má. První je podpora VRR na současných TV a monitorech, to může mít u hodně náročných her opravdu velký vliv na vnímání plynulosti. Sony slibuje, že to doplní do PS5 později. Druhá věc je funkce Quick Resume, kterou PS5 postrádá. U PS5 zase můžete jako upgrade použít v podstatě jakýkoliv disk NVMe, u Xboxu jen speciální a drahou kartu.

Posledním dílkem skládačky rozhodování, kterou konzoli koupit, jsou hry. Většina her vychází na oba systémy, ale Sony si vždy nějaké tituly drží exklusivně. I kvůli PS only hrám jsem před lety přešel na PS4 a u této stáje zůstanu i nadále. První várka exklusivit sice není žádná sláva, a díky pohlcení herního giganta Microsoftem to může být v budoucnosti i naopak (Xbox bude mít víc exklusivních her), nezbývá než čekat co přijde. Zatím je co hrát, ovšem musíte mít štěstí a k nějaké PS5 se dostat.

SONY PS5: Druhá Next Gen konzole v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

PS5 lze koupit na CZC (sledujte dostupnost)

SONY PS5: Druhá Next Gen konzole v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama