Ten zvládne to a ta zas tohle: AI vstupuje do zoologické zahrady inteligencí
i Zdroj: depositphotos.com
Zábava Článek Ten zvládne to a ta zas tohle: AI vstupuje do zoologické zahrady inteligencí

Ten zvládne to a ta zas tohle: AI vstupuje do zoologické zahrady inteligencí | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 2. 2023 17:00 5

Seznam kapitol

1. Co je inteligence? 2. Co a jak měřit 3. I zedník musí myslet 4. Temná stránka inteligence
5. Přizpůsobit se, nebo vyhynout 6. Tušení souvislostí 7. Na co už jeden člověk nestačí

Inteligence je zatracený koncept, u něhož zmatení souvisí s utilitární potřebou nějak ji měřit. Inteligencí je přitom celá řada kvalitativně odlišných typů, z nichž některé jsou obvyklejší a pochopitelnější a jiné naopak naprosto exotické.

Reklama

Překvapivě velkou dávku inteligence najdeme i u řady zločinců. Okrádat ostatní tak, aby na vás nemohli, je také temná strana inteligence. Už na Divokém západě se říkalo, že s papírem v ruce se krade líp než s coltem – a to je věc, kterou bohužel musíme mít na paměti. Spousta úspěšných lumpů vstupuje do kalkulovaného rizika – a nakonec jim to projde. Mark Cuban, člověk považovaný za úspěšného investora, se přiznal, že si přivydělával na škole řetězovými maily, což je forma Ponziho schématu. Vy víte, že okrádáte spoustu lidí – a je vám to jedno: Inteligence sama nemá morální náboj.

Ještě vyšší formy inteligence najdeme u vědců a vynálezců, kteří vstupují na neprobádanou půdu. V okamžiku, kdy neoperujete nad horou dokumentů, kdy se není čeho chytit, už musíte mít vizi, musíte mít plán. Jít novou cestou vyžaduje podstatně více uvažování než replikovat funkční schémata – proto se většině lidí radí „dělejte jen variace toho, co funguje“: Většina jednoduše nemá na to, aby vymyslela něco opravdu nového.

Pak vstupujeme do temného území ryze abstraktního myšlení, které je mimořádné vzácné a opravdu těžko se analyzuje. Vysoké uvažování v matematice je velmi odlišné od jiných forem poznání, protože nestrojí na žádných znalostech a je to téměř čistá inference. Jako dobrý matematik si „nemusíte nic pamatovat, jen vše musíte umět odvodit“, jak jsem byl před lety poučen na matfyzu – a je to pravda.

Nedávno vyslovil populární standupový komik české ekonomie Tomáš Sedláček tezi, že matematika neexistuje. No – z jeho hlediska ano, protože to je disciplína, která se povětšinou pohybuje mimo jeho mentální horizont. Ve skutečnosti se dá podstatně lépe argumentovat, že ekonomická věda neexistuje, protože se zabývá buď ekonomickou historií anebo ekonomickými modely, které ale nemají prediktivní hodnotu – kdyby měly, fungoval by socialismus. 

Na rozdíl od Sedláčka ale nehodlám hanět ekonomiku, protože chápu, že jde o disruptivní obor, který nesplňuje řadu vědeckých kritérií, jako je Popperova falzifikovatelnost. Na základě bedlivých studií si vytvoříte ekonomický model – a ten obvykle nefunguje, protože vám do něj vstoupí inovace anebo těžko předvídatelné události. To samé jsou technologie, ve kterých rovněž lze jen těžko predikovat, protože se dostáváme do nových oblastí, kde jsme ještě nebyli. Tento pohyb je převážně poháněn inteligencí, která nemá deskriptivní, ale inferenční charakter, tedy vytváří nové. Existuje celá řada věd, které nemohou splňovat falzifikační kritérium, protože nedovolují opakování experimentů, jsou závislé na neopakovatelných datech (one off data) anebo mají jiný metodologický problém.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama