Test levných herních myší do  500 Kč – kvalita jen výjimečně
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test levných herních myší do 500 Kč – kvalita jen výjimečně

Test levných herních myší do 500 Kč – kvalita jen výjimečně

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

5. 9. 2011 03:00 38

Seznam kapitol

1. Souboj herních myší do 500Kč 2. Acutake Sky-L-Mouse 3D 3. A4tech XL-740K 4. A4tech XL-750BK 5. Gigabyte GM-M6800
6. Gigabyte GM-M6900 7. Hama uRage Gaming 8. Verbatim Rapier V1 9. Vyhodnocení

Už jste někdy řešili otázku, jakou herní myš si koupit a nevynaložit zbytečně moc prostředků? Dnešní test by vám mohl pomoci v rozhodování. Ukáže vám nejenom to, jak si myši vedou ve hrách, ale také zhodnotíme jejich zpracování a ergonomii. Ne vždy se vyplácí šetřit, několik testovaných modelů ukázalo značné rezervy.

Reklama

Ideální herní myš

Vybrat herní myš a ještě mít limit do 500Kč – to je nelehký úkol. Na trhu je sice plno myší do této cenové relace, ale těch herních je jako šafránu. Než se pustíme do testu samotného, pojďme si trošku nastínit, jak by měla vypadat ideální herní myš.

Jako hráč od herní myši čekám něco navíc, něco co mi pomůže být trochu lepší než ostatní. O čem se tedy bavíme? Klasické myši dosahují hodnoty DPI od 800 do 1600 a pro kancelářskou práci to stačí. Hráčské myši mají rozlišení snímače větší, a tím pádem jsou i přesnější. Kdybych to měl říct laicky, pohyb kurzoru může být plynulejší. Proč záměrně píši může? Je zde ještě jedna veličina, a tou je odezva myši udávaná v ms (méně znamená lépe, ideálně 1 ms), resp. obnovovací frekvence v Hz (tady zase naopak více znamená lépe, ideálně 1000 Hz). Myši mají povětšinou odezvu 8 ms (frekvence 125 Hz) a i kdyby měly vysoké DPI, tak by pohyb kurzoru nebyl ideálně plynulý. Resumé je jasné, důležitá je kombinace DPI a odezvy pro co nejlepší výsledek.

Test levných herních myší do  500 Kč – kvalita jen výjimečně
i Zdroj: PCTuning.cz

Poněkud netradiční řešení myší, nemyslíte?

Vyznáme se tedy trošku v pojmech a víme, jaké by měl mít parametry snímač ideální herní myši. Bez dobré ergonomie by to ovšem bylo k ničemu. Je fajn mít dobré reakce a přesnost, ale když vás po chvilce hraní začne bolet ruka, tak to určitě není to pravé ořechové. Důležité je i rozmístění tlačítek a dalších ovládacích prvků. Na co mi bude 7 tlačítek, když dosáhnu jenom na 4. Tlačítka by měla reagovat na stisk tak, ať máte dostatek jistoty. Spadá sem i hmotnost myši, což je hodně individuální faktor. V některých případech mají herní myši i sadu závaží. V neposlední řadě se bude hodit kvalitní software, kde se dá myš vyladit, případně napsat pokročilá makra. To se dá využít například při nakupování zbraní v CS či sesílání kouzel v různých RPG titulech.

Test levných herních myší do  500 Kč – kvalita jen výjimečně
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak si povedou v testu?

Nakonec se nám povedlo najít sedm statečných, tak si je pojďme představit. Prvním bojovníkem je Acutake Sky-L mouse 3D. A4tech zde má jako své zástupce myši řady X7, konkrétně XL-740K a XL-750BK. Gigabyte přilévá do ohně dvěma modely GM-M6800 a GM-M6900. Hama má pouze jedno želízko v ohni, uRage Gaming. Jako poslední testovaný je Rapier V1 od Verbatimu.

Testovací metodika

Myši budou testovány z několika hledisek. Tím první je ergonomie, tj. jak se myš drží a jak jsou dostupná tlačítka. Dále se podíváme na odezvu a otestujeme myš v legendární hře QuakeLive. Testovat budeme na třech površích, a to na látkové podložce Steelpad QCK+, plastové podložce Steelseries SP a na stolu z masivu.

Test levných herních myší do  500 Kč – kvalita jen výjimečně
i Zdroj: PCTuning.cz

Tady se ukáže sebemenší zaváhání myši...

Proč jsme si vybrali právě tuto hru? Odpověd je jednduchá. Je zde potřeba jak velmi rychlých reakcí a změny směrů (rychlé otočky, rocket jumpy), tak i precizního míření s railgunem (obdoba sniperky). Konec teorie. Pojďme se nyní podívat, jak si myši vedou v praxi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama