test-pameti-ddr500-pro-platformu-amd
Hardware Článek Test pamětí DDR500 pro platformu AMD

Test pamětí DDR500 pro platformu AMD

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 7. 2005 01:00 53

Seznam kapitol

1. Test pamětí DDR500 pro platformu AMD 2. Corsair TwinX XMS 2x512MB, PC4000 Pro 3. Kingmax Hard Core 2x 512MB, PC4000 4. Mushkin XP4400 CL2.5, 2x 512MB Dual pack
5. OCZ PC4000 Gold EL VX 2x512MB Dual pack 6. A-DATA Vitesta 2x 512MB, PC4000 7. Testy výkonu 8. Shrnutí a závěr.

Paměti jsou dnes jednou z nejdůležitějších částí systému. Závisí na nich nejen výkon sestavy ale hlavně stabilita a tím i spolehlivost celého systému. Proto jsme se rozhodli připravit tohoto průvodce výběrem pamětí, který by vám mohl být nápomocen v rozhodování, které paměti vybrat pro váš počítač. V tomto testu naleznete až na jedinou vyjímku moduly DDR500, které můžete nově využít na platfromě AMD i bez přetaktování.

Reklama

Vzhledem k době, kdy není již problém dosáhnout vysokých frekvencí FSB, jsem se zaměřili na "rychlejší" paměti a to konkrétně DDR500 a jeden modul dokonce DDR550. Tato volba se zdá oprávněná i z důvodu možností nových procesorů Athlon64 v revizi "E" které jsou schopny po upgradování BIOSu základní desky zvýšit frekvenci pamětí nezávisle na frekvenci FSB až na hodnotu 250Mhz a tím plně využít potenciál pamětí DDR500 naplno i na nepřetaktovaném systému. Tato možnost je zatím pouze u desek DFI a procesorů s jádrem "Venice" "San Diego", "Manchester" a "Toledo", po upgradování BIOSu se vám v možnostech nastavení frekvence pamětí objeví ještě dvě nové položky a to 233Mhz a 250Mhz, jak vidíte na obrázku dole:

Další položky v BIOSu základní desky DFI osazené procesorem revize "E".
i Zdroj: PCTuning.cz
Další položky v BIOSu základní desky DFI osazené procesorem revize "E".

Co budeme testovat ?

V první části testu otestujeme moduly firem Adata, Corsair, Mushkin, Kingmax a OCZ v příštím díle se pak setkáme s moduly Geil, Mushkin Redline, a OCZ DDR600. Paměti byly vždy testovány ve dvojicích aby bylo plně využito potenciálu "Dual channel". Jako nejdůležitější kritérium testů jsme zvolili kompatibilitu modulů a jejich schopnost bezchybně pracovat na různých systémech,  základních deskách a procesorech. Jako další nás samozřejmě zajímaly možnosti přetaktování modulů, a s tím také spojený výkon modulů. Proto na závěr naleznete srovnání výsledků z programu "Everest Home" a krátké shrnutí.

Na BIOSU záleží

I když všeobecně panuje názor, že poté co společnost AMD přesunula řadič pamětí do procesoru, nemá už základní deska co dočinění s paměťovým systémem, není to pravda. Mnoho testů a zkušeností hovoří o tom, že na biosu základní desky stále záleží bezproblémový provoz pamětí. Proto pokud kupujete nové paměti a nebo máte problém se stabilitou zkuste upgradovat svůj bios na novější verzi ve které jsou už vaše paměti plně podporovány.

V tomto testu si představíme první pětici testovaných modulů, možná se ptáte proč testujeme nejdříve jednu část modulů a druhou až později, odpověď je jednoduchá, několik typů pamětí které zde testujeme a některé které budou testovány v příštím díle nejsou zatím k dostání v ČR a bylo je nutno objednat z ciziny, proto čekáme až přijdou a testy pak doděláme. Takže zde jsou účastníci testu:

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama