Test pěti 3TB a 4TB pevných disků: jak si vedou současné HDD
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test pěti 3TB a 4TB pevných disků: jak si vedou současné HDD

Test pěti 3TB a 4TB pevných disků: jak si vedou současné HDD | Kapitola 11

Petr Kupský

Petr Kupský

19. 8. 2019 03:00 31

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Toshiba V300 3 TB 3. Toshiba S300 4 TB 4. Toshiba N300 4 TB 5. Toshiba MG Series 4 TB 6. Western Digital Blue 3 TB 7. Metodika testování a testovací sestava 8. HD Tune Pro 5.5 – Benchmark 9. HD Tune Pro 5.5 – Random Access
10. HD Tune Pro 5.5 – Butterfly seek 11. AS SSD Benchmark 12. PCMark 8 13. Kopírování složky se soubory 14. Herní testy 15. Adobe Photoshop 16. Spotřeba a teplota 17. Hluk 18. Závěrečné hodnocení

V dnešním testu si prověříme čtveřici modelů klasických pevných disků Toshiba a jednoho disku Western Digital v cenově zajímavých variantách s kapacitou 3 – 4 TB. Tím doplníme naše portfolio již dříve testovaných 3,5" disků v pozici datového úložiště počítačové sestavy po boku systémového SSD.

Reklama

AS SSD Benchmark

Jak název napovídá, AS SSD Benchmark je nástrojem určeným zejména k testování SSD disků. S ohledem na jejich vlastnosti byla úměrně nastavena náročnost testování. Zatímco v případě SSD disku neznamená práce s 1 GB dat nijak výrazné zatížení, u klasického HDD je testování s velkým objemem dat v této aplikaci obzvlášť časově náročné (a při testování několika disků najednou časově neúnosné).

Pro účely tohoto srovnávacího testu jsem vybral zabudovaný test kopírování (Copy-Benchmark), který je vhodný i pro testování pomalejších disků. Disky jsou testovány pomocí kopírování objemných souborů mezi dvěma složkami v rámci jednoho diskového oddílu. Skladba kopírovaných souborů obsahuje tři varianty odpovídající případnému využití disku, konkrétně ISO, Program a Game. Po dokončení testu se zobrazí celková doba kopírování včetně přepočtu na průměrnou přenosovou rychlost v MB/s.

Před použitím této aplikace jsem disky rozdělil na tři diskové oddíly M, N a O, jak bylo popsáno v kapitole věnované testovací sestavě a metodice. Pomocí AS SSD Benchmarku jsem pak testoval diskový oddíl N, tedy datový prostor nacházející se ve druhé polovině celkové kapacity ploten. Tím jsem simuloval chování disků po jejich částečném zaplnění a eliminoval jsem výkonové špičky, jež vykazují některé disky v malém úseku na vnějším okraji datových ploten.

Měření jsem zopakoval třikrát za sebou a mezi každým měřením jsem provedl rychlé formátování diskového oddílu a restartoval počítač. Do srovnávacího grafu jsem použil nejlepší výsledek ze všech tří měření. Na celkovém hodnocení se tento benchmark podílí vahou 10 %. Po najetí kurzorem myši nad obrázek se zobrazí procentuální porovnání výsledků všech disků, kde hodnota 100 % náleží dříve testovanému 5TB disku Toshiba X300.

V disciplíně založené na kopírování objemných souborů obvykle vynikají vysokootáčkové disky, takže jsem od disků Toshiba N300 a MG očekával podstatně lepší výsledky. Tento benchmark jim ovšem vůbec nesedl. V jejich případě jsem dokonce pro jistotu provedl větší počet měření, neboť jsem výsledkům zprvu nemohl uvěřit. Zejména v testu ISO, kde tyto modely netěží z výhody velmi krátké přístupové doby, je propad jejich výkonu markantní. Pokud se podíváme na žalostný výsledek, který podal model S300, tak se nabízí vysvětlení, že za špatnými výsledky stojí použití pěti 800GB záznamových ploten s nižší hustotou záznamu, než jakou mají k dispozici konkurenti s nižším počtem 1000GB ploten. Výhodu menšího počtu ploten potvrzuje také výsledek dříve testovaného disku Toshiba X300 s pěti 1000GB plotnami, jenž byl v testu ISO pokořen stájovým kolegou P300 s jedinou plotnou totožné kapacity. U víceplotnových disků zřejmě během testu dochází k širšímu rozdělení dat na jednotlivé plotny a k jejich masivnějšímu přesunu.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

V testu ISO již dříve excelovaly nízkootáčkové disky Toshiba s 1000GB plotnami a tento trend potvrdil skvělým výsledkem také podobně vybavený model V300. Překvapením je srovnatelný výkon disku WD Blue, který v ISO testu výrazně překonal své stájové konkurenty.

Výsledky testů Program a Game již více odpovídají předpokládanému potenciálu testovaných disků, kdy vysokootáčkové modely Toshiba N300 a MG sice stále doplácí na použití 800GB ploten, ale jejich ztráta už není tak výrazná. Úsporný model V300 se vrací do výkonové hladiny svých konkurentů, ovšem disku WD Blue tento benchmark vysloveně sedí a vykazuje v něm nadále neočekávaně dobrý výkon.

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama