Test reproduktorů 2.0: hodně i málo muziky pod 1500 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test reproduktorů 2.0: hodně i málo muziky pod 1500 Kč

Test reproduktorů 2.0: hodně i málo muziky pod 1500 Kč | Kapitola 6

Jan Frydrýšek

Jan Frydrýšek

11. 3. 2015 11:00 72

Seznam kapitol

1. Představení zástupců 2. Logitech Multimedia Speakers Z200 3. Creative T15 BT 4. Genius SP-HF800A 5. Genius SP-HF500A
6. Genius SP-HF1800A 7. C-Tech SPK-1800 8. Genius SW-G2.1 1250 9. Kurzweil KS-40A 10. Závěr a porovnání

Podíváme se na několik aktivních reproduktorových stereosoustav 2.0 v ceně do patnácti set, které u nás patří mezi nejprodávanější. A přidali jsme i jeden set 2.1 a jeden set dražších monitorů, abychom vyzkoušeli, jak obstojí proti soustavě se subwooferem či proti řešení, které volí ti, jimž běžné „bedýnky k počítači“ nestačí

Reklama

Genius SP-HF1800A

Test reproduktorů 2.0: hodně i málo muziky pod 1500 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

specifikace udávané výrobcem:

  • Výkon: 50 W
  • Frekvenční rozsah: 20–20000 Hz
  • Citlivost: 85 dB
  • Hmotnost: 7,24 kg
  • Rozměry (v × š × h): 380 mm × 145 mm × 182 mm

Tyto bedny jsme už jednou v minulosti testovali, ale osobně jsem je nikdy neslyšel. Mám radost, že teď mám příležitost, a jsem zvědav, jestli se v názoru s tehdejší recenzí shodnu, nebo ne.

Vybalovací procedura je normální. Reprobedny jsou oddělené polystyrenem, jednotlivé bedny jsou pak v igelitových pytlích a lesklé předky jsou ještě jednou chráněny folií. Tyhle kousky už přeci jen působí jako bedny. Velikost je příjemná a docela se těším na poslech toho většího objemu oproti předchozím „bedýnkám". Doufám, že mi konečně něco, aspoň maličko, provětrá trenýrky. Bedny celkem pěkně sedí vedle monitoru, už jen ten rozměr dělá trochu radost.

Bassreflex je opět na zadní straně v „jen“ trochu lepším zpracování než u předchozích HF800A. Na zadním panelu nacházím síťový vypínač, dva vstupy, jeden jack 3,5 mm a druhý RCA (cinche), dále síťový kabel a propojovací s druhou bednou také s RCA.

Test reproduktorů 2.0: hodně i málo muziky pod 1500 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovládání hlasitosti i vyvážení basů a výšek je kompletně na čelním panelu dole spolu se vstupem na sluchátka a dalším vstupem. A hádejte, co je ještě na předním panelu? Ano, modří již vědí, a vyhráváte dva bludišťáky – modrá dioda opět pálící do celé místnosti. Proč to musí být ta šílená modrá? Logitech má tak krásnou zelenou a existují i jiné barvy. Doufám, že to zástupci těchto firem budou číst. Příslušenství je standardní – propojovací 3,5mm jack se zdrojem zvuku, vše ostatní je na aktivní bedně napevno. U takto velkých beden už ani nemám problém s naklopením, protože jednotlivé reproduktory jsou už v přijatelné výšce, kromě basového, ale tam to tolik nevadí.

Test reproduktorů 2.0: hodně i málo muziky pod 1500 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Propojení a zapojení je opět otázka několika vteřin. Pouštím první skladbu od Marka Knopflera, rozeznívají se první tony, hudba se rozehrává a...? Musím říct, že je to po předchozím zážitku více než příjemná změna. Postupně přecházím na U2, Chrise Tomlina, Nightwish, Armina van Buurena. Nechce se mi věřit, že stejná firma je schopna vyprodukovat tak strašně rozdílné výrobky. Postupně jsem si doladil korekci výšek – skoro naplno – i basů, které jsem nastavil lehce přes polovinu. Lze celkem pěkně rozeznávat jednotlivé nástroje. Basy už zní jako basy, ano mají rezervy – opět ta fyzika, ale znějí. Mají nepatrně problémy s Knopflerovým baskytaristou, ale v ostatních žánrech jsou dobré. Středy jsou čitelné a nesplývají v chuchvalec s ostatními nástroji, zpěvy a výšky jsou příjemné. Nejsou úplně analyticky přesné, ale celkový projev je velice příjemný. Zvuk je ve všech pásmech takový měkký, hezky se mazlí, neunavuje uši, neřeže.

Jediné co bych k těmto bednám doplnil, je subwoofer. Celý poslech by byl ještě měkčí, hezky od spodu. Ale to je spíš doplnění. Jsem opravdu mile překvapen. Nemám moc co vytknout. Super na těchto bednách je, že umí trochu schovat nekvalitu nahrávky. Když si na nich pouštím MP3 ve 128 kbps, neurazí, změkčí ty nepříjemné výšky. U plnohodnotných nahrávek WAV a FLAC je slyšet rozdíl, ale dá se na tom velice příjemně poslouchat obojí. Kdybych si takové nahrávky MP3/128 pustil na kvalitních monitorech nebo i sloupech, bude to unavující a trochu nepříjemné. Obzvlášť analytické monitory by nekvalitní nahrávce neodpustily vůbec nic. Myslím, že tyto bedny jsou přesně tam, kde mají být. Odpouštějí, a hezky odpouštějí. Schválně teď přepínám mezi jednotlivými 2.0 sety. Tyhle bych si na zběžný poslech u PC klidně koupil i já. Vůbec to neurazí.

První, co trkne do očí po rozšroubování je masivní chladič, ke kterému je přišroubovaný koncák Boomtech BT540SAN. Jeho specifikaci jsem nenašel. Asi kvalita. Tišťák a jeho okolí je celé krásně vykoupané od tavné pistole a je vidět, že se trochu „spěchalo".

Test reproduktorů 2.0: hodně i málo muziky pod 1500 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Použité trafo „renomovaného“ výrobce „noname“ má na sobě udáno 15V/2,5 A. Ale to by spíš bylo do pořadu věřte/nevěřte.

Test reproduktorů 2.0: hodně i málo muziky pod 1500 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Test reproduktorů 2.0: hodně i málo muziky pod 1500 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěrem k těmto bednám nemůžu říct ani popel. Ano existují samozřejmě lepší bedny. Skoro vždycky existují lepší, ale já lepší za takovou cifru zatím neslyšel, a to nejsou nejdražšími z testu. Ještě tu máme poslední 2.0 set, tak uvidíme, jak s pořadím zahýbe. C-Tech SPK-1800 totiž vypadají skoro stejně jako tyto a říkám si, jestli vůbec má smysl je testovat, když už jedny takové, jen od jiného výrobce, mám za sebou. Nebo mám čekat překvapení?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama