Test reproduktorů k PC  – muziko hraj!
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Test reproduktorů k PC – muziko hraj!

Test reproduktorů k PC – muziko hraj! | Kapitola 3

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

22. 8. 2021 18:42 19

Seznam kapitol

1. Co budeme poslouchat 2. Creative Labs Gigaworks T40 Series II – představení 3. Creative Labs Gigaworks T40 Series II – zvuk 4. Wavemaster CUBE MINI NEO – představení
5. Wavemaster CUBE MINI NEO – zvuk 6. Razer Nommo – představení 7. Razer Nommo – zvuk 8. Závěr

Drahný čas nebyl na našem webu test nějakých řvounů k PC. Povětšinou jsme byli zavalení sluchátky, tu lepšími, tu horšími, ale kvalitní bedny aby jeden pohledal. I vyslal jsem vlka šmejdit ve skladech a ten se vrátil se třemi kousky. Staré známé Gigaworks doplňují gamesnické Nommo a vážně míněné Cube Mini Neo. Budiž tedy zvuk slyšen a zhodnocen!

Reklama

Byl jsem dost zvědavý, jak ty Gigaworks vlastně hrají. Někdo je chválí, někdo haní, ale však si moje uši udělají vlastní názor. Při prvních tónech mě okamžitě ovál basový průvan, ačkoli basreflexy jsou vyvedeny na horní straně. Je to jasně dominující složka všeho, co do SII pustíte.

Tihle lesklí panáci používají firemní technologii BasXPort™, aby vám vlály vlasy i bez subwooferu. Což o to, ono to funguje, jenže díky malému objemu plastové ozvučnice je výsledek takové nicneříkající hučení a dunění. Veškeré detaily se v tom ztrácí a v dunivém bazénu se utopí i ostatní frekvence. Když jsem s regulacemi chvíli kroutil, vydestiloval jsem, že basy je třeba ubrat a výšky přidat. A to ještě dost závisí na tom, co zrovna hraje. U her, obligátní robořežba Generation Zero například, tam si SII poradí docela dobře. Hřmot plechových mašin nebo rachot kulometů je podán dostatečně zábavně. Uši rvoucí exploze a výbuchy raket nejsou přehnaným basováním nijak postiženy, naopak to docela přispívá k bojové vřavě. Ostrý štěkot experimentální sniperky rovněž dokáže pocuchat zvukovod.

A i další hry, Brutal Doom nebo Rise of Tomb Raider, Forza Horizon 4, zde si Gigaworksy poradily bez nějakých výraznějších excesů. Jak jsem ale oroštoval nějakou muziku nebo pustil kino, jistota se pomalu vytrácela jako pšouk v eskalátoru. Ačkoli reproduktory samy o sobě hrají docela přijatelně, téměř každá skladba vyžaduje ladění a je znát malý objem beden. Naplno se pak projeví při tuc tuc muzice, že místo jasných basů se ozývá dunivý hukot. Po stáhnutí na první třetinu zmizí dunění a posluchač zjistí, že to vlastně těch basů moc zahrát neumí. Nečekaně, že. Nicméně střední a výškové pásmo je produkované s klidnou jistotou a srozumitelně. Rock a další odnože (jako třeba Industrial folk heavy metal viking rave) se dají poslouchat bez větší újmy na zdraví. Výšky nemají ostré hrany a středy zní jasně, ne jak cikánský promotér na pouti v Dalskabátech. ACDC a Hells Bells rachotilo statečně.

U filmů mi ale tak nějak chyběla „velikost“ a prostor. Asi jsem zmlsaný nebo mám přehnané požadavky, ale na nějaké sobotní kino večery to není. Tedy, ony to SII zahrají hlasitě, že to uslyší i dvojice v ložnici, ale pokud se netřese obývák, tak dojem z filmu je poloviční. Immortan Joe z Mad Max – Fury Road nebyl ani zdaleka tak charismatický.

Test reproduktorů k PC  – muziko hraj!
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmě, nejde o metrové sloupy nebo regálové monolity, je to jen sestava primárně k PC a tady svůj účel splní víc než dostatečně. Hry zvládají s přehledem, hudbu s trochou snahy také a večerní film před spaním rovněž nebude zdrojem nočních můr. Doporučuji však basy tak na třetinu, jinak se vše ostatní ztratí v hučivém hřmění a trochu přidat na výškách. Taktéž doporučuji nesolit hlasitost na maximum, protože začne být slyšet šum.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama