Testujeme pět 400W zdrojů za hubičku – kategorie do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Testujeme pět 400W zdrojů za hubičku – kategorie do 1000 Kč

Testujeme pět 400W zdrojů za hubičku – kategorie do 1000 Kč

Z. Obermaier

Z. Obermaier

6. 12. 2012 04:00 72

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Zdroj Eurocase ATX-450W PFC 3. Zdroj Partis ECO+ HS-B40 (400W) 4. Zdroj GreenPower AX450-60APN (400W) 5. Zdroj Seasonic SS-400ET-F3
6. Zdroj Energy Knight SS-400ET-T3 7. Spotřeba Stand-By, idle a účinnost 8. Zátěžová charakteristika napěťových větví 9. Hodnocení zdrojů a závěr

Na zdrojích se neprávem šetří, i když jsou tou nejdůležitější součástí počítače. Podíváme se na pět zdrojů, na kterých ani šetřit nemusíte, protože prostě levné jsou. Vybrali jsme nejlevnější „lepší“ modely s výkonem 400 W a zatížili je výkonnými komponenty střední třídy. Osvědčí se nebo pohoří? Pohořel některý z nich doslova?

Reklama

Vloni jsme měli v plánu testovat zdroje "ve velkém", bohužel to nedopadlo, výrobce testeru zdrojů Neutron v podstatě žádný nikomu nedodal, i když objednávek bylo téměř deset. Zaplatil jsem zálohu a očekával dodání do dvou měsíců, dokonce mělo jít o modernější, vylepšenou verzi. Bohužel, Ilja v té době získal místo ve společnosti EVGA a ta jej vytížila tak, že na výrobu testeru prostě už čas nezbyl. Ilja časem všechny zálohy vrátil a žádný Neutron se na trhu neobjevil, je to škoda, jednalo se o geniálně jednoduchý, ale sofistikovaný přístroj velikosti počítače.

Od testování zdrojů jsme tedy upustili, testovat je bez měřáků a profi zátěží je strašně složité a pracné. Osobně jsem tuto metodu vloni vyvinul a procentuální zatížení větví dosáhl pomocí grafických karet a procesoru. Tentokrát to nebude jinak. Bylo to ale podstatně jednodušší, 400 W zátěže lze dosáhnout poměrně snadno, vyvinout příkon 1600 W a zatížit zdroj 1250 W bylo mnohonásobně složitější.

Testujeme pět 400W zdrojů za hubičku – kategorie do 1000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Metodiku si popíšeme v příslušné kapitole, v úvodu se spíše podívejme, co vlastně budeme testovat. Je škoda, že český trh je takový, jaký je, tedy hlavním argumentem je tu cena. Co je drahé, je špatné, a všichni kupují s ohledem hlavně na cenu. I když se to šetřílkům často vymstí, stejně to podruhé udělají zase. U počítačových komponent, zejména zdrojů, platí pověstné „nejsem dost bohatý abych kupoval levné věci“ dvojnásob. Zdroj je totiž opravdu nejdůležitější komponenta, i když si asi většina z vás řekne, že super grafika vypadá lépe. To ano, ale právě tu grafiku napájí zdroj, stejně jako desku, pevný disk s vašimi daty... Napájí v počítači všechno. A pokud je špatný, slabý a permanentně přetěžovaný, brzy se porouchá.

Je velmi pravděpodobné, že neodejde sám, ale vezme s sebou disk, grafiku nebo třeba desku. Znám i případy, kdy odešel a vzal s sebou třeba jen síťový kontrolér na desce nebo zvukový kodek. A co pak s takovou deskou, že?

V dnešním testu se podíváme právě na tyto nejlevnější z levných zdrojů. Už z cenovek je jasné, že tohle není ani střední, ani střední nižší třída. Tohle je zkrátka „budget“, neboli levné, levné a zase levné. Všechny testované zdroje se vejdou s cenou do 1000 Kč s DPH. Je vám asi tedy jasné, že dnes nebudeme chválit a vyzdvihovat nejlepší zdroj, tady půjde o holé přežití. Dáme těmto levným zdrojům co proto, zatížíme je na maximum jejich možností, necháme je napájet relativně výkonnou sestavu s Core i7 a Radeonem HD 7870. Jen proto, abychom mohli vidět, jak to nezvládnou. A pokud naší torturu zvládnou, doporučíme je i vám. Pokud nezvládnou, tak ruce od nich pryč.

Zadání je jasné: Zvládne levný 400W zdroj to co deklaruje výrobce? Přežije několik hodin plnou zátěž našeho testovacího systému? Půjde systém i taktovat a bude zdroj stačit? Přežije i maximální zátěž 12V větve s připojenou nenasytnou grafikou? Jaká bude hlučnost, efektivita a zahřívání zdrojů?

To všechno pro vás prověříme, snad naši snahu oceníte. V druhé volném pokračování se pak podíváme na pětici lepších zdrojů, tam už snad tolik kouře a smrádku nebude.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama