Threads je venku, v EU ale ne. Proč zákazníci nechtějí chatovací roboty  #TYDEN 10. července
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Threads je venku, v EU ale ne. Proč zákazníci nechtějí chatovací roboty #TYDEN 10. července

Threads je venku, v EU ale ne. Proč zákazníci nechtějí chatovací roboty #TYDEN 10. července | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

10. 7. 2023 07:00 1

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Meta Threads, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Záplava podivných reklam „čtyřpísmenkových“ e-shopů. Přestaňte používat Google Analytics. Nevěřte titulkům. Tedy tomu našemu ano, opravdu výjimečně odemčeno pro všechny.

Reklama

Sociální sítě

Jak Twitter ztratil své místo globálního náměstí. 🔀 Série katastrofálních přešlapů v uplynulém roce připravila Twitter o jeho význam. (Washington Post)

Poté, co Elon Musk zamknul a rozbil Twitter, začal tvrdit, že je to „jenom dočasné“. Vlastně klasický vývoj. (Mashable)

Začíná to být ještě lepší. Elon oznámil „dočasné“ omezení pro neplatící účty. Mohou číst jen 600 příspěvků za den, platící šest tisíc. Opět tvrdí, že je to pro „extrémní úroveň scrappingu dat & manipulace se systémem“. Otázka je, kde je skutečnost. Nezaplatil Twitter účty za cloud a Amazonu či Google došla trpělivost? Jedna z nejvíce pravděpodobných možností.

Začíná to být ještě lepší. Elon oznámil “dočasné” omezení pro neplatící účty.
i Zdroj: PCTuning.cz
Začíná to být ještě lepší. Elon oznámil “dočasné” omezení pro neplatící účty.

Muskova klauniáda pokračuje: O něco později to omezení konzumace od Muska bylo 800/8000 a ještě později 1000/10000. Ukázalo se ale také, že neschopnost programátorů vede k tomu, že Twitter útočí sám na sebe. (waxy.org)

Twitter tvrdí, že předběžné upozornění na omezení by umožnilo špatným hráčům vyhnout se odhalení, a tvrdí, že omezení rychlosti mělo „minimální“ dopad na reklamu. Víkendová klauniáda pokračuje. (Engadget)

Bloomberg tvrdí, že Musk nakonec Google začal platit. Otázkou zůstává, zda v původní či omezené podobě. Neplacení či omezení placení za „hostingů je totiž stále ve hře jako důvod celé té klauniády s omezením uživatelů. Google Cloud ale tak jako tak neměl sloužit přímo k zajištění funkčnosti, jen pro datovou analytiku a strojové učení. (Bloomberg)

V sobotu přestalo fungovat i BlueSky. Nově uvádí, že „dočasně“ pozastavuje registraci nových uživatelů, aby vyřešila problémy s výkonem způsobené „rekordně vysokým provozem“. Registrace jsou ale stále na pozvánky, takže to smysl moc nedává. (The Verge)

Moderátoři r/IAmA nebudou koordinovat AMA pro celebrity a Reddit „má všechny prostředky, které potřebuje k najmutí lidí“ na úkoly, které dělají dobrovolníci  (The Verge)

Konkurent Twitteru, Threads od Meta, bude podle výpisu předobjednávek v App Store uveden na trh pro iOS 6. července 2023. (TechCrunch) Do té doby můžete začít studovat Kam přejít z Twitteru? Jaká je nejlepší náhrada Twitteru?  

Twitter uvádí, že do 30 dnů musí uživatelé zaplatit za Blue, aby mohli používat TweetDeck, jehož nová verze podporuje plnou funkčnost kompozitoru, Spaces, ankety. Nutno dodat, že nová verze je nepoužitelný zmatek. Zpoplatnění bylo očekávání, TweetDeck nezobrazuje reklamy, pro Muska tedy dost nechtěná věc. A starou verzi Musk rozbil víkendovými zásahy do chodu Twitteru. (Twitter Support)

Mastodon si o víkendu přidal 294 tisíc uživatelů. Síť má 1,4 milionu uživatelů, což je výrazně méně než 2,5 milionu uživatelů na vrcholu. Aktivita při zveřejňování příspěvků se zhruba ztrojnásobila. (Tech Crunch, Eugen Rochko)

Twitter v tichosti ustupuje od požadavku, aby se uživatelé přihlašovali k zobrazení jednotlivých tweetů , a ukončuje tak „dočasné nouzové opatření“ Elona Muska; profily zůstávají zablokované (Engadget)

Z chaosu na Twitteru se japonští ilustrátoři hrnou na Weibo – a jsou vítáni s otevřenou náručí. Weibo je čínská mikroblogovací platforma. (Sixth Tone)

Podle analýzy od data.ai překonala aplikace Bluesky milion stažení v systémech iOS a Android, přestože zůstává aplikací pouze pro zvané.  (Tech Crunch)

Podle analýzy od data.ai překonala aplikace Bluesky milion stažení
i Zdroj: PCTuning.cz
Podle analýzy od data.ai překonala aplikace Bluesky milion stažení

BotDefense, projekt provozovaný dobrovolníky pro odstraňování nepoctivých botů na r/gaming a dalších velkých subredditech, ukončuje činnost kvůli „nepřátelským akcím“ Redditu. (Ars Technica)


Startupy a ekonomika

Tiny získává společnost HappyFunCorp za 30 milionů dolarů. (Tech Crunch)

Kanada zastavila reklamy na Facebooku a Instagramu kvůli novému zákonu. Ten po Meta chce platit za to, že na FB/IG je obsah kanadských médií. Meta to odmítá a kanadská média na to doplatila, nejsou na Facebooku a Instagramu vidět. (Bloomberg)

Téměř všichni ze zbývajících zaměstnanců Evernote jsou propuštění. (Ycombinator)

Evropská komise zahajuje rozsáhlé vyšetřování akvizice iRobot společností Amazon za 1,7 miliardy dolarů a stanovuje lhůtu do 15. listopadu 2023, do kdy musí transakci schválit nebo zablokovat. (Reuters)

Od 1. ledna do 2. července vydělala společnost Disney v celosvětovém měřítku 3,4 miliardy dolarů, Universal 2,89 miliardy dolarů, Sony 1,1 miliardy dolarů, Warner Bros. 898 milionů dolarů a Paramount 871 milionů dolarů. (Deadline)


E-knihy a podcasty

BookTok může vytvářet bestsellery. ByteDance se tak stává vydavatelem. Majitel TikToku, ByteDance, si zřejmě myslí, že tuto prodejní sílu může využít pro sebe: Začali shánět autory, aby vydali své knihy ve vlastním nakladatelství 8th Note Press, které nedávno založili. (TubeFilter)

Goodreads byla budoucností knižních recenzí. Pak ji koupil Amazon. (Washington Post)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama