upravy-pc-vyrobte-si-uzky-kabel-ata100
Návody Článek Úpravy PC: vyrobte si úzký kabel ATA100

Úpravy PC: vyrobte si úzký kabel ATA100

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

25. 11. 2002 00:00 59

Seznam kapitol

1. Příprava kabelu a první kroky 2. Složení do svazku a finalizace

Úzký a kompaktní kabel mezi základní deskou (přesněji řečeno mezi řadičem IDE integrovaným na základní desce) a disky je jedním se základních trumfů nového rozhraní Serial ATA. No považte, nemusíte bojovat s jinak neohrabaným plochým kabelem, který má navíc tu vlastnost, že konektory vyjdou přesně naopak než potřebujete. Nad chladičem procesoru se také často vine široká stuha IDE kabelu tak nešťastně, že ten se pak "úspěšně" dusí teplem. Mnozí mi však teď namítnete, že přece existují profi "zužované" ploché kabely. Ano existují a navíc se dokonce dají vyrobit téměř na koleně. Chcete vědět jak?

Reklama

Předem chci upozornit na to, že i když je výroba úzkého kabelu je okoukaná z malých profesionálních barebone počítačů, je zde riziko, že kabel v průběhu úpravy poškodíte. Riskujete také, že kabel bude mít nižší funkčnost než dříve (výskyt chyb). Já sám však používám tyto kabely jak v mém PC, tak v testovacím stroji (je to velmi praktické, jelikož se zde střídají četná IDE zařízení) a nepozoruji větší problémy. Celkem jsem upravil asi 6 kabelů a jediný který tento proces nepřežil byl extrémně pomačkaný kabel z původního testbedu. Doporučuji rozhodně neriskovat kabel, který nemůžete postrádat!

Doplněno: K diskuzi na téma "kulaté kabely mají nižší výkon / spolehlivost" bych dodal, že měření pečlivě provedeného kabelu neukazuje na žádný "performance drop". Sledoval jsem dokonce i registry S.M.A.R.T týkající se chybovosti rozhraní ATA - bez jakéhokoliv negativního výsledku.

Dnešní kabely UltraATA /66 /100 /133 jsou 80ti žilového provedení. Střídají se v něm signálové a zemnící vodiče, stále tedy mají jen 40 "aktivních" vodičů (díky tomu jsou zpětně kompatibilní s původními 40žil. kabely IDE, UltraATA či Ultra ATA/33). Zemnící vodiče mají v této koncepci snižovat rušení - vodiče jsou zde jakoby v párech. Nutno dodat, že toto řešení je vlastně z nouze ctnost - sběrnice IDE je již notně zastaralá a "signaling" není ještě diferenciální (rozdílový).

Z popisu kabelu je minimálně jasné, že zužovat musíme po násobcích dvou vodičů. Nejčastěji se používá dělení po deseti žilách, použijeme je tedy i my - dále tedy počítáme s 8mi páskami po 10ti vodičích.

Postup

K výrobě použijeme běžný, pokud možno nový 80žilový ATA kabel (fotografie jsou ze dvou předělávek, tak se nelekejte, že konektory mění barvu).

Úpravy PC: vyrobte si úzký kabel ATA100
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejdříve je třeba označit sekce, kde budeme kabel dělit. Nejlepší metodou je označení těchto míst špendlíkem. Jedete špičkou kolmo na kabel a počítáte: 1, 2, 3,... ...9, 10 a píchnete (nejdříve slabě) do mezery mezi vodiči. Vše si několikrát pečlivě ověřte - pokud vše sedí i na konci (je to takový kontrolní součet) je vše na dobré cestě. Naznačené otvory propíchnete skrz.

Úpravy PC: vyrobte si úzký kabel ATA100
i Zdroj: PCTuning.cz

Původně jsem používal ještě modelářský nůž na zvětšení propíchnutých dělících rovin.

Úpravy PC: vyrobte si úzký kabel ATA100
i Zdroj: PCTuning.cz

Výstraha: tento krok (viz. obrázek nahoře) se však příliš neosvědčil - riziko poškození izolace zaseknutím do drátku je poměrně značné. ROZHODNĚ nesmíte používat tento, či jiný ostrý nástroj (žiletku) na prořezání dělících rovin - kabel se totiž mnohem lépe, elegantněji a hlavně bezpečněji trhá "ručně":

Úpravy PC: vyrobte si úzký kabel ATA100
i Zdroj: PCTuning.cz

Je to tak prosté...

Úpravy PC: vyrobte si úzký kabel ATA100
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokračování na další straně...

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama