USB 3.0 a SATA 6G v testu - Nové technologie nastupují
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek USB 3.0 a SATA 6G v testu - Nové technologie nastupují

USB 3.0 a SATA 6G v testu - Nové technologie nastupují

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 11. 2009 02:00 30

Seznam kapitol

1. USB 2.0 versus 3.0 2. SATA 3G versus SATA 6G 3. Testovací sestava a metodika 4. Výsledky testů 5. Závěr

Brzy si budete moci přečíst recenzi základních desek vybavených novými rozhraními USB 3.0 a SATA 6G. Přední výrobci desek už své modely představili a také je dodali na test. Než se podíváme na desky v testu, připravili jsme pro vás malou ochutnávku - test nových rozhraní. Mají USB 3.0 a SATA 6G smysl, a budou rozhodujícím faktorem pro koupi nové desky?

Reklama

Sběrnici USB jistě nikomu nemusím představovat, používáme ji každý den všichni. Tato kapitola bude jen krátkým shrnutím historie USB rozhraní, včetně rozdílů mezi standardy. Nejdůležitější část bude samozřejmě porovnání dnešních verzí s nadcházejícím standardem USB 3.0.

USB 3.0 a SATA 6G v testu - Nové technologie nastupují
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku jsou schválené konektory standardu USB 2.0

USB (Universal Serial Bus) je univerzální sériová sběrnice. Moderní způsob připojení periférií k počítači. Nahrazuje dříve používané způsoby připojení (sériový a paralelní port, PS/2, GamePort apod.) pro běžné druhy periférií - tiskárny, myši, klávesnice, joysticky, fotoaparáty, modemy atd., ale i pro přenos dat z videokamer, čteček paměťových karet, MP3 přehrávačů, externích disků a externích vypalovacích mechanik.

Historie a USB 3.0

USB vzniklo za spolupráce firem Compaq, Hewlett-Packard, Intel, Lucent, NEC, Microsoft a Philips. Nahrazuje rozsáhle používaný port RS232. Univerzální sériová sběrnice ulehčuje obecně práci uživateli. USB má především větší šířku pásma než sériový port RS232. První specifikace USB byla navržena v roce 1995, jako levné univerzální rozhraní pro externí zařízení, která vystačí s nižší průchodností dat. Jeho účelem bylo sjednotit způsob připojování těchto periférií. Skutečného rozšíření se dočkalo až v roce 1998 díky revolučnímu počítači Apple iMac. Tento barevný poloprůhledný počítač byl jako první na světě vybaven pouze (!) porty USB a podnítil výrobce k většímu zájmu o výrobu USB periférií a příslušenství. Počítačů iMac se prodalo několik miliónů kusů a mimo rozšíření USB znamenal také návrat firmy Apple na stoly běžných spotřebitelů.

Ve verzi USB 1.1 existují pomalá (Low-Speed) zařízení s přenosovou rychlostí 1,5 Mb/s a rychlá zařízení (Full-Speed) s rychlostí 12 Mb/s. USB 1.1 však nebylo schopno konkurovat vysokorychlostním rozhraním např. FireWire (IEEE 1394) od firmy Apple (400 Mb/s; až 63 zařízení). Proto se v roce 1999 začalo uvažovat o druhé generaci USB, která by byla použitelná i pro náročnější zařízení (např.: digitální kamery). Tato nová verze, označovaná jako USB 2.0 přišla v roce 2000 a nabídla maximální rychlost 480 Mbit/s v režimu Hi-Speed, avšak zachovala zpětnou kompatibilitu s USB 1.1 (režimy Low-Speed a Full-Speed).

USB 3.0 a SATA 6G v testu - Nové technologie nastupují
i Zdroj: PCTuning.cz

V listopadu loňského roku byla oficiálně schválena specifikace dalšího standardu USB 3.0, správný název je ale Super Speed USB (SS USB). Nové rozhraní má navýšit přenosové rychlosti ze stávajících 480 Mbit/s (USB 2.0) až na 5 Gbit/s. Podstatným rozdílem je navýšení počtu vodičů v kabelu, tedy nebude možné pro plný přenos využít starší verze. Z původních čtyř vodičů jich má USB 3.0 osm.

USB 3.0 a SATA 6G v testu - Nové technologie nastupují
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku vidíte standard konektorů A pro USB 3.0. Vnitřek by měl být modrý a koncovka opatřena logem SS USB, jak to vidíte na obrázku. Kabel co máme k dispozici všechny tato kritéria splňuje, je dokonce celý modrý. Důležitá je hlavně kompatibilita se zařízeními standardu USB 2.0, jež zůstala zachována napříč. USB 2.0 zařízení bude fungovat v novém portu, stejně jako USB 3.0 zařízení zprovozníte na starším konektoru (s adekvátně nižší přenosovou rychlostí). Zkoušel jsem to a fungovalo to bez potíží. POZOR ale na zařízení USB 1.1, ta prý podporována na nových konektorech nejsou a nebudou fungovat. Jako problém to nevidím, na deskách bude jistě kromě USB 3.0 i několik starších portů.

Nové rozhraní také přináší některé novinky, hlavně v úsporných režimech. Jednoduše řečeno, port se pokud v něm je nebo není nic připojené, umí zcela vypnout a být energeticky úspornější. Důležité jsou také změny na dalších konektorech, které se od verzí pro USB 2.0 liší. Pro všechny konektory a kompletní specifikaci si stáhněte tento balík dokumentů.

Specifikace

USB 3.0 a SATA 6G v testu - Nové technologie nastupují
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavní rozdíly vidíte v tabulce. Nový standard USB 3.0 má být teoreticky 10x rychlejší než jeho předchůdce. Prakticky je to samozřejmě méně, ovšem nárůst přenosových rychlostí je opravdu znatelný, jak vám za chvilku ukážeme v reálném testu. Už nyní je tedy zřejmé, že přechod na USB 3.0 nebude bezbolestný. Pokud jej budete chtít využít, musíte se připravit na koupi nové desky, popřípadě notebooku s tímto rozhraním. Také bude zapotřebí nový externí USB 3.0 rámeček na pevný disk nebo nové zařízení s tímto rozhraním. To budou zřejmě do blízké budoucnosti největší brzdy rozšíření. Výkon je totiž skvělý a už nyní lze USB 3.0 předpovědět budoucí úspěch.

Implementace

USB 3.0 a SATA 6G v testu - Nové technologie nastupují
i Zdroj: PCTuning.cz

V dnešním testu se setkáme se dvěma rozlišnými implementacemi USB 3.0 kontrolérů. Většina základních desek, stejně jako externí PCIe karta Asus, je vybavena čipem NEC µPD720200. Ten se na trh dostal jako první a jde o univerzální USB 2.0/3.0 ovladač, zajímavostí je také podpora připojení skrze PCIe 2.0. Dosud byly všechny USB a SATA kontroléry připojeny skrze PCIe 1.1. Spotřeba čipu je 1W a maximální teplota kolem 70 stupňů. Tímto čipem je vybavena samozřejmě i naše testovací deska, včetně přídavné karty.

USB 3.0 a SATA 6G v testu - Nové technologie nastupují
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuto chvíli je nabídka USB 3.0 kontrolérů na trhu širší, v nabídce jej má Intel, Fujitsu, LucidPORT a mnoho dalších společností. Druhý čip, který budeme v dnešním testu potřebovat je převaděč SATA na USB 3.0 jež je osazený v našem externím "šuplíku". Ten je postaven na čipu ASMedia ASM1051. Jde zřejmě o celkem levný převaděč standardu SATA 2.6 (SATA 3G) na USB 3.0. Tento šuplík nepodporuje SATA 6G disky. K tomuto šuplíku jsme připojovali dvojici disků, běžný a SSD. O konfiguraci a metodice měření ale až později.

Předpokládaná rychlost

USB 3.0 a SATA 6G v testu - Nové technologie nastupují
i Zdroj: PCTuning.cz

Na stránce USB konsorcia byla k vidění tato tabulka, teoretického výkonu výkonu všech současných USB standardů. Jak vidíte, nárůsty výkonu by měly být s USB 3.0 skutečně ohromné. Pro ilustraci okomentuji pouze poslední sloupec, kdy se předpokládá kopírování 25 GB dat. Na klasickém USB 1.1 disku k přenosu budete potřebovat téměř devět a půl hodiny. Na disk standardu USB 2.0 už budete potřebovat jen čtrnáct minut. Pokud použijete nejnovějšího rozhraní, bude vše hotové za minutu a kousek. Potvrdí se tato čísla v našem reálném měření? No takhle růžové to není, ale daleko od pravdy tabulka také není.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama