Úvaha: Douglas Engelbart, génius ve špatné době
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Úvaha: Douglas Engelbart, génius ve špatné době

Úvaha: Douglas Engelbart, génius ve špatné době

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 7. 2013 14:00 5

Seznam kapitol

1. Vedlejší produkt 2. Budoucnost v terminálu 3. Demo 4. Xerox Star
5. Komplexní návrhy 6. Účel vs. design 7. Vizionář

Druhého července zemřel Douglas Engelbart, vizionář, který světu přinesl počítačovou myš a celý život se věnoval výzkumu komunikace člověk-stroj. Že vám jeho jméno nic neříká? A Steve Jobs vám něco říká? Tak Steve Jobs je ten týpek, který vzal myšlenky Engelbartova týmu a založil na nich moderní počítačové technologie.

Reklama

Přestože je Douglas Engelbart v podstatě zakladatelem konceptu moderních počítačových technologií a také internetu, není bohužel až tak známý. Engelbart je v jistém slova smyslu anti-celebrita. Celebrita je osoba obvykle nevalně chytrá, s nulovým civilizačním přínosem a významem, která vydělává peníze na tom, že je obletována bulvárním tiskem. Engelbart naproti tomu strávil celý život tím, že se snažil rozvíjet poznání a podporovat spolupráci vynálezců a vědců na vývoji. Jeho význam není v tom, že by přinášel produkty, které by spotřebitelé znali – on vytvářel koncepty, kterými oslňoval ty, jenž tyto spotřební produkty vytvoří.

Celoživotním Engelbartovým zájmem byla augmentace, neboli posilování lidské schopnosti řešit problémy pomocí počítačových systémů. Poprvé se s tímto konceptem seznámil za Druhé světové války, kdy sloužil jako operátor radaru na Filipínách a do rukou se mu dostala knížka As We May Think od Vannevara Bushe. Toto pojednání se zabývalo vědou, jejím vlivem na civilizaci a možnými způsoby, jak šířit poznání, zpřístupňovat ho a strukturovat. Tohle byla základní inspirace, která motivovala Engelbarta v jeho pozdějším vědeckém životě a která stojí za většinou jeho myšlenek: Šlo o vývoj groupware, tedy řešení pro kolaborativní práci a výměnu informací.

Když se nad tím zamyslíte, zdá se zjevné, že z myšlenky spolupráce více uživatelů na jednom počítačovém systému celkem jednoduše vyplývají ty další: Počítačové sítě. Sdílení souborů. Email. Strukturované dokumenty. A tak dále. To je klíč neuvěřitelné produktivity Engelbartových týmů, pokud jde o koncepty: Vyšel z rozsáhlého cíle, totiž z otázky, jak lidem zjednodušit spolupráci. Ty zdánlivě největší objevy, jako je vynález počítačové myši, ale představovaly v podstatě jenom vedlejší efekt hlavního snažení.

Úvaha: Douglas Engelbart, génius ve špatné době
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: www.obitoftheday.com

Pravdou je, že ještě ani ve chvíli, kdy Xerox licencoval patent na myš Applu, nikdo nebyl schopen ocenit jeho hodnotu. Xerox ho ocenil na 40.000 USD, což nám dnes přijde směšně málo. Jenomže ono to bylo opravdu tak, že myš vznikla jako vedlejší produkt. Celý PARC byl plný nápadů, které v té době nedokázal nikdo ocenit, protože trh pro ně vůbec neexistoval. Problém byl v tom, že značně předběhl svou dobu. Počítačové zdroje nezbytné pro realizaci grafických rozhraní a komunikace byly tak značné a tak nákladné, že se daly konzervativním způsobem využít podstatně efektivněji.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama