Úvaha: Historie nás učí, ale výrobci ji často nevnímají
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Úvaha: Historie nás učí, ale výrobci ji často nevnímají

Úvaha: Historie nás učí, ale výrobci ji často nevnímají

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 3. 2011 03:00 32

Seznam kapitol

1. Příklad povedeného upgradu 2. Krok zpátky u IBM 3. Do stejné řeky... vstoupíš? 4. Lekce evoluce – I. část 5. Průšvih s Amigou
6. Lekce evoluce – II. část 7. Přešlap Amstradu 8. Lekce evoluce – III. část 9. Z historie plyne poučení

Nedávno se mě jeden známý zeptal, co si myslím o novém iPadu druhé generace. Řekl jsem, že to je drobné evoluční vylepšení, což je to úplně nejlepší, co mohlo přijít. Žádné „všechno je jinak“ – jenom série změn, která zachovává původní dobré vlastnosti a přidává k nim něco navíc. Apple dokázal udělat dobrý upgrade.

Reklama

Dvakrát rychlejší procesor, prý až devětkrát rychlejší grafika, zeštíhlení, odlehčení, přitom ale stejná výdrž na baterie a kompatibilita se všemi aplikacemi. Stejná cena, simultánní start prodeje ve více zemích. Žádné kotrmelce, žádné velké změny konceptu hardware, jenom sem a tam malé dotažení – když dáte na displej magneticky přichycenou dečku, tak mašinka ví, že se má uspat. Když ji sundáte, ví, že se má probudit.

Ano, leckdo si řekne, že to je blbina, ale věřte mi, uživatelská pohoda se skládá z řady drobných blbin – třeba jako že walkman pozná vytažení sluchátek a automaticky se vypne. Pokud máte typ, který to nepozná, jistě jste už zažili několik opravdu nepříjemných ranních překvapení, kdy jste přehrávadlo našli do mrťe vypráskané. Přesto je zvláštní, kolikrát se už stalo, že výrobce přišel s „vylepšeným typem“, na kterém nejenže nic nezlepšil, ale změnami ho pohřbil.

Jasně, nikdo není neomylný, utne se každý, i Apple se uťal ve chvíli, kdy změnil zámek orientace iPadu na vypínání zvuku. Nakonec se ale rozhodl nesetrvat v bludu, který naštval řadu lidí, a tak se funkce tiše vrátila ve verzi iOS 4.3.

To je podle mého názoru správná cesta, jak pokračovat ve vývoji: přinášet nové funkce, změny – a když se ukáže, že něco bylo vážně špatně, nebát se couvnout a vrátit k původnímu správnému konceptu. Je to rozhodně lepší, než přinést změny, které se uživatelům nelíbí, ale místo opravného kroku vzad raději zalehnout a čekat, až si na změny uživatelé zvyknou a zapomenou, že se kdysi věci ovládaly lépe a praktičtěji.

Ani biologická evoluce nebyla bezchybná, ale nerozpakovala se ani popravit nefunkční „vylepšení“, ani zachovat archaický koncept, pokud byl praktický. Vážně, švábi tu byli už před 350 miliony let a budou tu i dlouho po nás. Vydrží bez kyslíku skoro hodinu, bez jídla měsíc, snesou patnáckrát větší radiaci než člověk a přežili minimálně tři masová vymírání – tak co na nich měnit?

Evoluce neuznává změnu pro změnu, modifikaci funkčního vzoru jenom proto, že „to tu bylo na jednom místě už dlouho a to je blbý“ (jak vždy říkala moje bývalá přítelkyně, když začínala bez vnějšího popudu přerovnávat obsah bytu).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama