Vánoční průvodce výběru CPU, RAM a základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Vánoční průvodce výběru CPU, RAM a základní desky

Vánoční průvodce výběru CPU, RAM a základní desky

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

16. 12. 2013 03:00 18

Seznam kapitol

1. Vánoce, Vánoce přicházejí... 2. Procesory – AMD 3. Procesory – Intel 4. Operační paměti – DDR3 kam se podíváš
5. Základní desky AMD – Socket FM2+ 6. Základní desky AMD – Socket AM3+ 7. Základní desky – Socket LGA 1150 8. Základní desky – Socket LGA 2011

V seriálu vánočních průvodců dnes budeme pokračovat procesory, motherboardy a ramkami. Není to úplně dárek pro vaše blízké, spíše cílíme na ty, kteří chtějí udělat radost sami sobě :-) Projdeme si nejzajímavější nabídky na trhu a poradíme, kterým směrem se vyplatí vydat s ohledem na cenu a nedalekou budoucnost.

Reklama

Rok se sešel s rokem a Vánoce zase klepou na dveře. Během letošního roku jsme pro vás opět připravili celou řadu testů a recenzí nejenom hardwaru. Pokud stále váháte a na poslední chvílí sháníte nějaký ten tip na dárek pod vánoční stromeček, tak jste na správné adrese. Máme pro vás pár nápadů, které vám mohou pomoci s rozhodováním o koupi. A protože jste na PCTuningu, tak půjde o hardware. Konkrétně jsme pro vás připravili vánočního průvodce, který je věnován klíčovým komponentám počítače: procesoru, operačním pamětem a v neposlední řadě té placce, co drží vše pohromadě - základní desce.

Vánoční průvodce výběru CPU, RAM a základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz

Rekapitulace událostí roku 2013 z rychlíku

Než se s vámi podělíme o zajímavé tipy, tak si ještě narychlo shrneme události posledního roku. Je nám zcela jasné, že času před 24. prosincem zrovna moc nemáte a proto budeme v tomto ohledu struční a půjdeme následně rovnou k věci. Co se za poslední rok událo?

Firma AMD v průběhu roku uvedla pro platformu AM3+ pouze modely FX Vishera s vyšším taktem. Novinky se týkaly spíše APU. Trinity vystřídal Richland, který opět mírně navýšil výkon procesorového a grafického jádra. Začátkem příštího roku má navíc AMD v plánu uvést APU Kaveri. Intel opět mírně vylepšil procesory Ivy Bridge a výsledkem byl Haswell, který přinesl upravené napájení a také novou patici. Problémy se zahříváním 22nm čipů a nižším přetaktováním (oproti Sandy Bridge) však přetrvaly. Highend segment potkal podobný refresh a Sandy-Bridge-E vystřídalo Ivy-Bridge-E, které nabízí opět vyšší IPC. Platforma přitom zůstala zachována. Pokud jde o ceny, tak se nedá obecně prohlásit, že by u AMD šly celkově dolů. Nicméně se zde najdou modely, které během roku polevily výrazněji (např. FX-6300). Intel neměl moc důvodů ceny tlačit dolů a po uvedení Haswellů ceny spadly pouze nepatrně a drží se na stejné hladině už delší dobu.

Vývoj cen na trhu operačních pamětí měl za poslední rok stoupající tendenci. Ke konci roku 2012 se totiž ceny DDR3 pamětí ocitly na historickém minimu mimo jiné kvůli přesycení trhu, které ve finále dovedlo Elpidu ke krachu a všechny ostatní výrobce do velkých finančních ztrát. V prvním kvartále roku 2013 zbývající výrobci čipů (Samsung, SK Hynix a Micron) upravili množství vyprodukovaných čipů, což se projevilo postupným nárůstem cen během celého roku. Když k tomu navíc přičtete požár továrny SK Hynix a nedávné umělé oslabení koruny ČNB, znáte důvod, proč jsou v současné době ceny pamětí na světovém i českém trhu podstatně vyšší oproti loňsku. Realitou tak je, že DDR3 paměti jsou v Čechách zhruba dvakrát dražší oproti minulému roku. Rychlejší paměti mají smysl pouze u APU procesorů, kde je výkon grafická části přímo úměrný rychlosti paměťovému subsystému.

Vánoční průvodce výběru CPU, RAM a základní desky
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky pouze reflektovaly nabídku procesorů. Desky se socketem AM3+ můžete koupit nějakou dobu (AMD 970A, 990X a 990FX čipsety) a jsou plně kompatibilní s novými FX procesory. Novinkou je pouze patice FM2+, která je vyžadována pro připravované APU Kaveri a je rovněž kompatibilní se starším Richlandem nebo Trinity. Desky s FM2+ paticí se prodávají s čipovými sadami AMD A55, A75 a A88X. Intel pro změnu uvedl celou řadu čipových sad a základních desek s paticí LGA1150 pro Haswell CPU. Patří zde desky s čipsety Intel Z87, H87, B85, H81 a Q87, které se mezi sebou liší v drobnostech, ale i podstatných věcech. V high-endu zůstala situace nezměněna (čipset Intel X79 a C606).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama