Velké srovnání nejprodávanějších herních myší
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velké srovnání nejprodávanějších herních myší

Velké srovnání nejprodávanějších herních myší

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

23. 5. 2012 03:00 43

Seznam kapitol

1. Herní myši teoreticky 2. Razer Naga MMOG 3. Razer Star Wars: The Old Republic Gaming Mouse 4. SteelSeries World of Warcraft: Cataclysm 5. CM Storm Sentinel Z3RO-G
6. Logitech Laser Mouse G9X Call of Duty MW3 7. Zalman FPSGun FG1000 8. Corsair Vengeance M90 9. Logitech G500 10. Závěr

Jste fanoušci PC her? Tak to vás zaujme dnešní srovnání. Na trhu je velké množství propracovaných hlodavců, kteří jsou navržení speciálně pro hráče. Testem prošly nejprodávanější kousky podle žebříčku e-shopu Alza.cz – najdete zde drátové a jeden bezdrátový model od Razeru, Logitechu, SteelSeries, CM, Zalmanu a Corsairu.

Reklama

Co vlastně očekáváme od herní myši? V první řadě by to měla být rozhodně funkčnost, tedy aby měla naše myš dostatečně velké DPI (počet snímaných obrazových bodů palec). Jinými slovy se jedná o rozlišení snímače pohybu myši. V dnešní době je běžnou záležitostí, když i běžné myši mají přes 1000 DPI, to je ale v případě herních myšáků opravdu málo. Tento aspekt však zajišťuje pouze možnost sejmutí velké plochy, neznamená to ale zajištění rychlosti odezvy myši.

Velké srovnání nejprodávanějších herních myší
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším parametrem myši by tedy měla být dobrá odezva (v ms), jako příklad bych uvedl zkušenost z hraní League of Legends (pro neználky hra na bázi DoTA). No, stalo se mi, že moje MX518 odešla do věčných lovišť a byl jsem nucen pro hraní zvolit lacinější notebookovou myš. Po několika minutách hraní jsem měl chuť myš rozšlapat, spálit a zahodit, a to z toho důvodu, že myš reagovala na moje klikání se zpožděním, to znamená, že můj hrdina, ačkoliv jsem ho poslal z boje, sveřepě postával na místě a nechal se zabíjet. Odkráčel po osudné cca vteřině již téměř mrtev, následován ohnivou koulí, která ho dorazila. Proto je u myši důležitá dobrá odezva. Odezva u všech mnou nyní testovaných myší je téměř geniální, nejedná se o nějaké levné herní mazlíčky, proto odezvu nemá cenu měřit. Zaměřím se v testu spíš na funkčnost, použitelnost myši při hraní.

Velké srovnání nejprodávanějších herních myší
i Zdroj: PCTuning.cz

Hráč se ale většinou nespokojí pouze s výkonným strojem v poněkud obyčejném kabátku, proto je důležitý i vzhled vaší prodloužené ruky. Já, jakožto odkojenec Logitechu MX518, nejsem nikterak zvyklý na výstřednosti, které mnohdy překáží celkové použitelnosti myši. Od herní myši se očekává ale jistá expresivita, ať se již jedná o tvar nebo o barvu či zpracování. Ale přiznejme, že pokud opravdu nepotřebujeme tisíce tlačítek pro speciální funkce, první co rozhodne o výběru myši je vhodná ergonomie, a to vhodná především pro pohodlné držení po celé hodiny hraní. Nebudu se dlouho vybavovat o pojmech a přejdu rovnou k jednotlivým myším. Testoval jsem na několika hrách, tedy podle účelu těchto myší, a snažil jsem se otestovat je v prostředí, pro které byly vyrobeny (např. World of Warcraft). Všechny myši jsem potom vyzkoušel u hraní League of Legends, u které se člověk opravdu „nakliká“, a kvůli otáčení a rychlým posunkům myši jsem si dále vybral klasiku v podobě Counter Strike 1.6.

Velké srovnání nejprodávanějších herních myší
i Zdroj: PCTuning.cz

Tuto recenzi jsem rozdělil do tří částí, konkrétně podle zaměření myší na jednotlivé herní žánry a to na:

MMORPG myši: Razer Naga, Razer Star Wars: The Old Republic Gaming Mouse a SteelSeries MMO Gaming Mouse s motivem World of Warcraft Cataclysm.

Myši pro hraní akčních her: Sentinel Zero 6, Logitech Lase Mouse G9X Call of Duty MW3 a Zalman FPSGun.

Herní myši „bez zaměření“: Logitech G500, Corsair Vengeance M90

Jako první jsem vybral myši zaměřené na žánr MMORPG, v této kategorie jsem testoval konkrétně tři myšáky, a lze tedy předpokládat, že se bude jednat o kousek na motivy nejslavnějšího a nejúspěšnějšího MMORPG World of Warcraft a nové pecky ze světa masivně multiplayerových her Star Wars: The Old Republic a nestrannou Nagu od společnosti Razer.

Velké srovnání nejprodávanějších herních myší
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama