Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci

Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci | Kapitola 8

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 12. 2013 03:00 29

Seznam kapitol

1. Leden patřil CESu, Nvidii a Intelu 2. Únor – GTX Titan, jinak nuda 3. Březen zachraňují hry 4. Duben – tajemný prodej HD 7990 5. Květen patřil Nvidii a Xboxu 6. Červen je nabitý k prasknutí, konečně!
7. Červenec a srpen... nestojí za řeč 8. Září, rychlý start podzimu 9. Říjen patřil Radeonům 10. Listopad ve znamení grafik a her 11. Prosinec a co nás čeká v roce 2014

V těchto dnech se loučíme se starým rokem 2013, což se neobejde bez jeho zhodnocení. Zavzpomínáme si na něj z pohledu hardwaru, her a událostí, jež hýbaly světem technologií a IT. A že toho nebylo málo – co třeba Haswell od Intelu nebo nový Xbox One. I přes všechny události ale doufejme, že příští rok bude zajímavější.

Reklama

Začíná školní rok a výrobci začínají plánovat uvedení novinek aby ještě stihli vánoční trh. Září bylo celkem nabité. Začínali jsme testem nejlevnějších grafických karet. Následoval mega-test nejvýkonnějšího procesoru, Core i7-4960X. Ten se samozřejmě povedl, i když nic zásadního nepřinesl. Dále jsem pokračovali nejvymazlenější deskou pro Haswell od Asus. Aby desek nebylo málo, následoval velký test čtveřice desek do 5000 Kč. Zde jsou obě části.

 Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhým nejdůležitějším testem měsíce byla recenze GTX 780 Lightning od MSI, jasná bomba a jasné ocenění. Další herní bombou by testu notebooku Goldmax, kde jsme zkusili nejvýkonnější mobilní grafiky dneška. Radeon HD 8970M a GeForce GTX 780M. GeForce vyhrála. Dvojice tichých GeForce GTX 770 a 780 (série Gaming) od MSI jistě potěšila mnohé z vás. Absolutním hitem měsíce pak byl test "Operace Haswell" kdy jsme sundali chladič z procesoru a zkusili vyměnit pastu. Závěr měsíce pak patřil PCI Express SSD disku RAIDR od Asus a designovému hernímu notebooku GS70 od MSI.

Velice důležitou akcí, mělo být uvedení čipů Hawaii od AMD na Havaji. Bohužel vše se skončilo jako fraška. Živý přenos nefungoval, AMD neukázalo nic než fotografie a slajdy karet. nedozvěděli jsme se žádné specifikace, žádný výkon, ani datum uvedení a cenu. Bylo to fiasko a to se Radeonů R9 drží dodnes. Až do této chvíle není AMD schopno vyrobit dost čipů a dostat je na trh.

Pro hráče bylo září požehnáním. Hned první týden vychází Total War Rome 2, následuje Arma 3 a zpackaná I Am Live. Ke konci měsíce tu máme ještě graficky odporný Shadow Warrior. Odhaleny byly také nároky Battlefield 4.

Střípky: Samsung začíná se sériovou výrobou DDR4 pamětí. Továrnu Hynix zachvátili plameny, paměťové moduly budou dražší. High-endové Radeony se budou jmenovat R9-200. Také už víme, že Hawaii bude představeno tento měsíc, půjde o nejvíce zpackané uvedení v historii IT. První uniklý výkon a specifikace Radeonu R9-290X (ukáže se jako zmanipulovaný). AMD snižuje cenu FX-9590, nikdo ho nechce kupovat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama