Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci

Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 12. 2013 03:00 29

Seznam kapitol

1. Leden patřil CESu, Nvidii a Intelu 2. Únor – GTX Titan, jinak nuda 3. Březen zachraňují hry 4. Duben – tajemný prodej HD 7990 5. Květen patřil Nvidii a Xboxu 6. Červen je nabitý k prasknutí, konečně!
7. Červenec a srpen... nestojí za řeč 8. Září, rychlý start podzimu 9. Říjen patřil Radeonům 10. Listopad ve znamení grafik a her 11. Prosinec a co nás čeká v roce 2014

V těchto dnech se loučíme se starým rokem 2013, což se neobejde bez jeho zhodnocení. Zavzpomínáme si na něj z pohledu hardwaru, her a událostí, jež hýbaly světem technologií a IT. A že toho nebylo málo – co třeba Haswell od Intelu nebo nový Xbox One. I přes všechny události ale doufejme, že příští rok bude zajímavější.

Reklama

Druhý, nejkratší měsíc nebyl také nijak zásadní po stránce nového hardwaru. Otestovali jsme nárůst výkonu s novými ovladači GeForce i Catalyst. Na svět je vypuštěn nový benchmark 3DMark, tentokrát bez číslovky roku vydání. Testujeme ho zde. Kolega Tomáš dělá fascinující test výkonu high-end grafických karet, jde jednoznačně o nejúspěšnější článek měsíce. Zkoušíme také alternativní chlazení duální GeForce GTX 690. Nezapomněli jsme ani na základní desky, zde jsou dva díly testu microATX desek pro Intel. Zajímavým článkem je také spekulace nad budoucností herních konzolí (PS4). Posledním testem měsíce je pak SSD od OCZ s vlastním řadičem, v tuto chvíli už víme, že OCZ zkrachovalo, v únoru to nikdo netušil.

 Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Kolem grafických karet je celkem rušno, mluví se stále hlasitěji o brutálním Titanu od Nvidie. Víme dokonce, že bude mít 6GB paměti a také jaký bude mít výkon po přetaktování. V polovině měsíce unikají jeho fotografie. Karta je uvedena 19. února, my ji ale netestujeme, pro Nvidii není česká republika důležitý trh a tak nám ji sem nepošlou. Nvidia tlačí na pilu a dává ke svým kartám hry zdarma, sice samé "Béčkové" tituly, ale potěší. Na svět proniká zpráva, že nových Radeonů se dočkáme možná až ve třetím-čtvrtém kvartále roku. Jak se později ukáže, zprávy byly pravdivé. Hawaii vyjde v říjnu a nejmenuje se Radeon HD 8000.

Také kolem mobilů a tabletů se děly věci. Nvidia představuje čipset Tegra4 s LTE modulem, a Asus představuje levné tablety MemoPad. Do ČR se dostává špičkový HTC One, za cenu přes 16 000 Kč jde ale o drahou "legraci". Nvidii se moc nedař Tegru4 prosadit, první odbyt nachází u méně známé značky ZTE. K tomu výkon Tegry4 je (dle Nvidia) skvělý.

Po stránce herní byl únor slabý, zahrát jsme si mohli pouze velmi podařený thriller Dead Space 3 nebo hodně špatnou předělávku z konzolí Aliens: Colonial Marines. Bombou měsíce je tak jednoznačně Crysis 3. O nových konzolích se hovoří čím dál častěji. Zde například bláznivá spekulace o 240 fps za vteřinu. Ke konci měsíce pak Sony sama odhaluje informace o PS4. AMD v souvislosti s hrami, oznamuje technologii TressFX, realistické vlasy pro Laru v novém Tomb Raider.

Střípky: Tohle musíte vidět: 160 otestovaných procesorů v 52 hrách a testech, neskutečná recenze. Její zpracování trvalo několik let. Jako první na světě, vám redakce PCT ukazuje nová loga AMD, jak APU tak čipů FX. Nvidia ukazuje výsledky posledního kvartálu, jsou slušné. Za pár dní pak Nvidia oznamuje, že si postaví nové sídlo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama