Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci

Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 12. 2013 03:00 29

Seznam kapitol

1. Leden patřil CESu, Nvidii a Intelu 2. Únor – GTX Titan, jinak nuda 3. Březen zachraňují hry 4. Duben – tajemný prodej HD 7990 5. Květen patřil Nvidii a Xboxu 6. Červen je nabitý k prasknutí, konečně!
7. Červenec a srpen... nestojí za řeč 8. Září, rychlý start podzimu 9. Říjen patřil Radeonům 10. Listopad ve znamení grafik a her 11. Prosinec a co nás čeká v roce 2014

V těchto dnech se loučíme se starým rokem 2013, což se neobejde bez jeho zhodnocení. Zavzpomínáme si na něj z pohledu hardwaru, her a událostí, jež hýbaly světem technologií a IT. A že toho nebylo málo – co třeba Haswell od Intelu nebo nový Xbox One. I přes všechny události ale doufejme, že příští rok bude zajímavější.

Reklama

Poslední měsíc roku byl spíše odpočinkový, novinek je uváděno málo - v podstatě žádné. Hned v úvodu měsíce jsme dotestovali Radeon R9-270, dvě levné klávesnice a osm USB 3.0 čteček. jediným velkým testem byl notebook Goldmax, nejvýkonnější 13,3" počítač na trhu. Zbytek měsíce tvoří tradiční vánoční průvodci ledasčím. Měli jsme průvodce nejlepšími tablety, deskami a procesory, grafickými kartami, nejlepšími hrami. Jedním z posledních článků byla analýza Bitcoinu, test dvou vymazlených grafik od Asus a dnešní souhrn roku 2013.

Zahrát jsme si mohli jedině hry, které vyšly dříve. V prosinci nevyšlo nic zajímavého, celkově to byla letos opravdová mizérie. Dobrých her na PC vyšlo jen několik, možná bychom je spočítali na prstech jedné ruky. Je to slabé, je vidět, že vývojáři na PC trh zcela zanevřeli. na konzole vycházelo spousta slušných her, tentokrát byl ale PC trh opravdu hodně výrazně opomenut.

 Velký přehled IT události roku 2013 měsíc po měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Střípky: MSI nás chce nalákat na Lightning verzi Radeonu R9-290X a ukázalo PCB karty. Asus kontruje vodou chlazenou GTX 780 ve verzi Poseidon, máme ji otestovanou a buď už jste náš test četli, nebo se tomu tak stane brzy. AMD ukazuje detaily o čipech Kaveri. Potvrzuje se, co vám říkám už rok, AMD už nikdy neuvede "Performance" desktop procesor, jen APU střední třídy. Asus představuje nereferenční model Radeonu R9-290X. Grafiky od Nvidie Maxwell budou v únoru a březnu. Některé mobilní čipy byly odhaleny. Viděli jsme první fotografii procesoru Haswell-E. Budeme ale potřebovat i nové desky. Také MSI ukazuje nereferenční kartu Radeon R9-290X Gaming. Nvidia vydá Titan Black Edition a GeForce GTX 790, stane se tak v následujícím měsíci.

Shrnutí roku

Co se týká hardware, nebyl to úplně špatný rok. Ovšem žádné převratné novinky se neudály, měli jsme tu lepší roky. Procesory se zasekly na mrtvém bodě. AMD má stále ty samé FX beze změn, APU sice mají nové názvy, stále jde o ty samé čipy jako vloni. Nuda a znovu nuda. U Intelu je to stejná písnička. Haswell přišel, neohromil a ještě nás donutil vyměnit desky. Stejné je to u Ivy Bridge-E, starší LGA2011 čipy se ani nevyplatí upgradovat. Jiní hráči tu nejsou, i ARM stále sliboval a nějak k ničemu zásadnímu nedošlo.

Co se týká grafik, je to také bída. Ve střední třídě máme dva roky staré čipy, jak u AMD tak u Nvidie. Sice s novými názvy, ale stále ty staré. V High-endu stačilo Nvidii vydat plně odemčenou novou revizi GK110 a hotovo. Čip v pohodně stačí na křečovitý Hawaii od konkurence, který je žhavý, neefektivní a nezajímavý. Je to bída, výkon se proti minulému roku posunul jen o pár procent. Změnu také nelze čekat moc brzy.

V ostatních komponentech je také strnulý stav, SSD jsou sice levnější, mechanické disky větší. Nic zásadního se ale nestalo. Plus mínus je to stejné jako vloni. Ve změti tisíců tabletů, telefonů a dalších zařízeních se už ztratili i jejich výrobci. Nevyzná se v nich nikdo, stejně jako v padesáti českých virtuálních operátorech.

Jedinou zajímavější novinkou, jsou dvě nové konzole. Sice se u nich žádný "WOW" efekt nedostavil, hrát se na nich ale časem snad bude dát. Jde o PC střední nižší třídy, spíše Low-end. Jak na nich budou hry šlapat teprve zjistíme. V tuto chvíli lépe vypadá PS4, tedy na hry. Xbox One je takové centrum domácí zábavy, tedy v rozvinutých zemích. Na hodnocení je ještě brzy, musíme si počkat. Celkově byl tento rok na poli IT spíše slabý, krize průmyslu je stále znát a výrobci se drží zpátky. Je to vidět ve všech směrech.

Co nás čeká příští rok v kostce

Intel uvede někdy na jaře několik nových modelů Haswell. Označení těchto čipů je "Haswell Refresh". Nečekejme zázraky, půjde o stejné čipy s krapet vyššími frekvencemi a možná nižší spotřebou. Nic víc. Na podzim nás ale čeká konečně něco zajímavého. V High-endu přijde Haswell-E. nabídne v desktopu 8 jader, 20MB cache, DDR4 řadič pamětí a více PCI-E linek. Podle zvěstí z Intelu, by měl jít skvěle taktovat, prý se podařilo odstranit problém 22nm procesu z Ivy Bridge-DT a Haswell-DT.

AMD v nejvyšším segmentu neuvede nic. Patice AM3+ končí a žádný nový model nečekejte. Do budoucna bude vše jedině APU. Příští rok nás hned v lednu čeká APU Kaveri, do patice FM2+. Půjde o klasické čtyřjádro s integrovaným Radeonem. Novinkou je však 28nm výrobní proces. Větší nárůst výkonu nečekejte. To je v podstatě vše, co AMD na rok 2014 chystá. V nižších segmentech to jsou ještě APU Kabini a Beema.

Nvidia uvede mobilní čipy a první desktop grafiky na bázi Maxwell už v únoru. Půjde ale o 28nm čipy. Podle toho, co vím, bude v desktopu nahrazen GK104 výkonnější variantou GM104. na trh půjde také řada mobilních jader. Na náhradu GK110 si počkáme asi až do podzimu na 20nm výrobní proces. Podobné to bude u AMD, dokud nebude 20nm výroba připravená, novinky nečekejte. Nejdříve tedy léto, podzim příštího roku.

Co ale můžeme čekat, jsou stovky dalších tabletů možných nemožných firem, to platí i o telefonech a noteboocích. Podle všeho bude příští rok možná ještě nudnější než ten letošní. Však se nechejme překvapit. Hlavně, aby bylo co hrát.


 Redakce PCTuning.cz přeje všem čtenářům úspěšný rok 2014 .


A jak vidíte uplynulý a nadcházející rok vy? Vyjádřete se v diskusi a anketě vpravo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama