Veselo s modrými fajfkami a plíživé zpoplatnění sociálních sítí #TYDEN  ~ 27. února
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Veselo s modrými fajfkami a plíživé zpoplatnění sociálních sítí #TYDEN ~ 27. února

Veselo s modrými fajfkami a plíživé zpoplatnění sociálních sítí #TYDEN ~ 27. února | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

27. 2. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Evropská Komise zakázala TikTok. Seškrtání textů Roalda Dahla má pokračování. Nikdy nepoužívejte zkracovače adres. Apple AirPods Pro za něco jako 50 dolarů? Je AI bublina? Není to bublina?

Reklama

Sociální sítě

Twitter umožní 2FA ověření přes SMS jen platícím uživatelům a jakkoliv je to z hlediska bezpečnosti zlepšení (SMS není bezpečný kanál), provedení je klasicky „na Elona“. Ze dne na den a text doslova uživatele vydírá a nutí k placení. Přejít na 2FA s pomocí aplikace je každopádně rozhodně dobrý nápad.

Musk tvrdí, že 390 telekomunikačních firem připravilo Twitter o 60 milionů dolarů ročně přes fake účty a dvoufaktorové SMS. Otázkou je, zda to lze Muskovi věřit. Realita je, že podobná schémata jsou zcela běžná a při provozu podobných věcí je potřeba to bedlivě hlídat. (Commrisk)

Meta spouští ověřené účty pro Instagram a Facebook za peníze, budou vás stát 11,99 dolarů měsíčně (14,99 dolarů při placení přes Apple) a k ověření je nutný doklad totožnosti. Stejně jako u Twitteru jde o zcela zbytečně vynaložené peníze. Meta se to snaží vylepšit „zlepšenou viditelností“, „ochranou“ proti tomu, aby se za vás někdo vydával či prioritní zákaznickou podporou. Spuštěno v Austrálii a na Novém Zélandu. (Reuters. The Verge, Mark Zuckerberg)

Elon Musk požadoval, aby cílení reklamy na Twitteru fungovalo jako u Google během jednoho týdne. Programátoři dostali padáka, protože tak nesmyslný požadavek nedokázali splnit. A ani to nejde, Google cílí podle vyhledávaných slov, na Twitteru prakticky nikdo nic nehledá (The Verge)

Facebook slibuje, že uživatele bude nejprve varovat a teprve poté jim rušit účty  (USA Today)

Ten „amuse“ účet šířící hoaxy a dezinformace má, všimněte si, modrou fajfku. Platí za to měsíčně Elonu Muskovi a ten ho ověřil.  A má také prioritu viditelnosti. Ten dezinfo příspěvek má 1,2 milionu zhlédnutí.


Startupy a ekonomika

Ministerstvo spravedlnosti USA připravuje antimonopolní žalobu s cílem zablokovat dohodu s firmou Figma za 20 miliard dolarů. A nutno dodat, že by to, pro uživatele, byla dobrá zpráva. Jak asi může Figma dopadnou po pohlcení Adobe. (Bloomberg)

Amazon nařizuje zaměstnancům, aby se od 1. května vrátili do kanceláře „alespoň na tři dny v týdnu“, předtím bylo rozhodnutí na vedoucích týmů. (GeekWire)

Amazon rozšiřuje partnerství s konkurenční společností Open AI Hugging Face, která bude využívat AWS k vytvoření své nové generace LLM a její nástroje budou nabízeny zákazníkům AWS. (Bloomberg)

Polygon Labs propustí 20 % stavu, skoro 100 lidi. (CoinDesk)

Milánští prokurátoři údajně vyšetřují obvinění, že společnost Meta neodvedla v Itálii daň z přidané hodnoty ve výši přibližně 870 milionů eur. (ANSA)

Meta tvrdila, že už propouštět nebude. Propouštět ale bude. (Reuters, Washington Post)

Nvidia hlásí meziroční pokles tržeb za 4. čtvrtletí o 21 % na 6,05 miliardy dolarů, je to ale lepší výsledek, než odhadovali analytici. (CNBC)

eBay hlásí meziroční pokles tržeb za 4. čtvrtletí o 4 % na 2,51 miliardy dolarů  (Reuters)

Bill Gates říká, že není „velký pivař“, ale přesto koupil 3,76% podíl ve společnosti Heineken. (Reuters)

Ericsson propustí 8 500 zaměstnanců  (Reuters, WSJ)


E-knihy a podcasty

ChatGPT zahajuje boom e-knih psaných umělou inteligencí na Amazonu. Dobrá zpráva to ale určitě není. (Reuters)

Časopis Sci-Fi pozastavuje zasílání příspěvků v záplavě povídek generovaných umělou inteligencí (PCMag, Guardian)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama