Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou
i Zdroj: Depositphotos.com
Mobilní zařízení Článek Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou

Vybíráme notebook: Když už zas do školy, tak aspoň s novou mašinou

Adam Nosek

Adam Nosek

29. 8. 2023 18:30 31

Seznam kapitol

1. Procesory 2. Grafické karty a displej 3. Operační paměť, disky a konektory 4. Klávesnice 5. Notebooky do 30 000 Kč 6. Notebooky nad 30 000 Kč

S pomalým koncem prázdnin se opět blíží školní sezóna. Ať už začínáte na gymplu, střední nebo vysoké škole, tak je dobrý notebook často základ, bez kterého se neobejdete. Vybrat ideální model ale není v záplavě nabízených variant zrovna jednoduché. V článku bych vám s výběrem rád pomohl a zaměřil se na notebooky vhodné jak na školu, tak i kreativní tvorbu a gaming. Podíváme se na základní parametry a vlastnosti, které je dobré ohlídat. Vybral jsem i několik zajímavých modelů, které najdete v posledních kapitolách.

Reklama

Prázdniny se nám pomalu chýlí ke konci a za pár dní začíná škola. Teda samozřejmě, univerzitní studenti mají ještě měsíc pohodu. Ale zbytek školou povinných už může pokukovat po nějakém tom novém stroji, který pojme všechny jejich moudrosti a neudělá ostudu. Samozřejmě pokud na něm půjde spustit nějaká ta hra, teda vlastně školou požadovaný náročný program, bude to jen lepší. Takže jsme pro vás připravili takový základní návod na co se podívat při výběru nového stroje. Jaké základní parametry by měl splňovat, na jaké komponenty se soustředit, kolik je vlastně třeba investovat a nakonec přidáme pár tipů na konkrétní modely. Aby rodiče nebo akčnější studenti s vlastním rozpočtem věděli do čeho se vyplatí investovat.

Vybrat správný notebook je trochu magie, zvláště pokud máte omezený rozpočet. Žádný model nenabízí vše a jde tak zpravidla o hru kompromisů. Je nutné si uvědomit, které parametry jsou pro vás klíčové a jaké využití počítače bude převládat. Pokud budete mít notebook většinu času doma (kolej), tak nemusíte volit lehký notebook, ale klidně můžete sáhnout po výkonném a tedy i těžším modelu. Pokud ovšem potřebujete počítač mít vždy u sebe, tak se vyplatí Ultrabook, který ale samozřejmě disponuje pouze limitovaným výkonem. Dobrou zprávou je, že snad nebyl lepší čas na výběr nového počítače. Vývoj po letech stagnace nabízí skutečně zajímavé posuny i v těch levnějších řadách, zejména na straně procesorů a ve střední třídě i u grafik.

Jedna z oblastí, která se v posledních letech dramaticky změnila, jsou procesory. A to jak pro stolní, tak mobilní zařízení. Z outsidera AMD se stal nejen rovnocenný soupeř, ale často také volba, která Intel překonává. Navíc z této bitvy mezi Intelem a AMD těží hlavně zákazník. Pokud se koukáte po novém notebooku, tak se rozhodně nebojte sáhnout i po modelu s procesorem AMD. Získáte minimálně stejný výkon za podstatně lepší cenu a někdy dokonce i vyšší. Tento boj také přinesl zvyšování výkonu, které bylo skoro 10 let naprosto stagnoval. Co se ovšem posunulo nejvíce je počet jader CPU. Více jak dekádu s námi byly mobilní procesory se dvěma, v lepším případě čtyřmi jednotkami.

AMD Ryzen
i Zdroj: AMD
AMD Ryzen

V dnešní době se ovšem z této varianty stala spíše okrajová volba a běžně můžete volit mezi 6–12 jádry. Výkonnější varianty pak nabízí i větší počty. Například Intel Core i9-13980HX je vybavený rovnou 24 jádry (!), ale to je samozřejmě už trochu „overkill“. Nicméně vcelku dostupné Core i7-13650HX nabídne 14 jader, což by rozhodně mělo taky stačit. Na základní práci stačí bezesporu čtyři jádra. Pokud nicméně můžete, volte alespoň šest až osm jader, které poskytnou větší možnosti zejména v oblasti tvorby obsahu, streamovaní, ale také např. při hraní. Na hraní her a zároveň jejich streamování už např. šestijádrový proces nemusí stačit. Řada her je dnes už dobře optimalizovaná a šest jader dokáže využít a nezbývá příliš výkonu navíc. Sám hraji např. Destiny 2 na šestijádru Core i7 a další spuštěná výkonná aplikace už má vliv na framerate. Pokud bych chtěl gameplay streamovat, tak bych už bohužel měl smůlu nebo musel citelně snížit kvalitu zobrazení u hry.

Intel CORE
i Zdroj: Intel
Intel CORE

Vyplatí se také sledovat frekvenci procesorů. V rámci jedné platformy stále platí, že čím více MHz (či spíše GHz), tím vyšší výkon speciálně ve hrách. S tím, že procesory AMD mají zpravidla nižší takty než procesory Intel, ale nutně to neznamená, že jsou pomalejší. Některé procesory Intel nabízí dokonce až s 5 GHz. U Intelu se také vyplatí sledovat počet tzv. performace core (P-Core) a úsporných jader (E-Core). Procesory Intel převzaly koncepci, kterou vidíme řadu let u SoC telefonů – část procesorů je výkonná a druhá navržená na úsporu (je ale možné využít všechny naráz). Čím více P-Core, tím více Adidas, teda samozřejmě lépe pro výkon. Úsporná jádra by pak měla zajistit delší výdrž na baterku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama