Vyhýbání se zprávám, hrozba pro zpravodajství. Vadí toxicita #TYDEN 7. srpna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Vyhýbání se zprávám, hrozba pro zpravodajství. Vadí toxicita #TYDEN 7. srpna

Vyhýbání se zprávám, hrozba pro zpravodajství. Vadí toxicita #TYDEN 7. srpna | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

7. 8. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Muskova posedlost písmenem X a twitter. Musk krade lidem účty, co se mu hodí. Threads už nefrčí. Čína zakázala ChatGPT. Baldur's Gate 3 válcuje Steam. AFP žaluje společnost X. American Airlines žaluje brněnskou Kiwi.

Reklama

Sociální sítě

Interní e-maily Meta: Facebook odstranil obsah o COVID-19 pod tlakem Bidenovy administrativy, včetně příspěvků, které tvrdily, že virus byl vytvořen člověkem. (WSJ)

Elon Musk změnil plány, X bude mít vedle Dark mode i původní běžný vzhled. Původně prohlásil, že běžný vzhled zruší a bude jenom temný. Nově bude podle Muska temný vzhled výchozí nastavení. (Mashable)

Twitter/X obnovuje účet Kanyeho Westa, pozastavený v prosinci 2022, a říká, že nebude mít nárok na jeho zpeněžení a u jeho příspěvků se nebudou zobrazovat reklamy. (WSJ)

X uvádí, že Elon Musk povede produktové a inženýrské týmy, generální ředitelka Linda Yaccarino povede týmy včetně právních a prodejních a oba budou dohlížet na důvěru a bezpečnost. (Reuters)

BBC spouští social.bbc, „experimentální“ server Mastodon s příspěvky z několika účtů BBC, a uvádí, že bude server zkoušet šest měsíců. Nutno dodat, že toto je přesně ta správná cesta pro média. Mít vlastní prostor ve fediverse, který jim nikdo nemůže vzít a mají ho plně pod kontrolou. Ostatně viz Proč by média měla mít vlastní instance Mastodonu (fediverse)? (The Verge, TechCrunch)

Meta zahajuje proces ukončení přístupu ke zprávám na Facebooku a Instagramu v Kanadě v reakci na zákon, který nutí některé společnosti vyjednávat dohody o placení vydavatelům. (Reuters)

Stydíte se, že si platíte modrou fajfku? Dobrá zpráva, můžete ji potlačit a dělat, že nic neplatíte. Jo, je to tak. X/Twitter Elona Muska umožňuje platícím uživatelům skrývat modré fajfky. (Mashable)

X přejmenovává TweetDeck na XPro. Adresa URL zůstává tweetdeck.twitter.com a většina věcí se nemění, včetně sloganu „Tweetujte jako profesionál“. Prozatím navíc stále použitelné i bez placení, ale to se má brzy změnit. (9to5Google)

Někteří odborníci tvrdí, že trollové, kteří si na Twitteru vybudovali byznys a mediální kariéru, museli s úbytkem publika „normálních lidí“ vystupňovat taktiku šokování. Ano, tady máte další příklad toho jak rapidní je úbytek uživatelů na Twitteru. (Salon)

Twitter či Linkedin zaplavují zaručené zprávy, že Musk spouští krypto X-coin a že se X promění ve finanční aplikaci, směnárnu a kdo ví co ještě. Ne, X-coin se nechystá a popřel to už i Elon Musk.

X-coin se nechystá
i Zdroj: PCTuning.cz
X-coin se nechystá

Musk pokračuje v násilných převzetích názvů účtů, které se mu hodí. Jeremy Vaught takto přišel o 16 let provozované @music (455 tisíc sledujících). Účet mu prostě přejmenovali na @musicfan a nabídli pár dalších alternativ, které jsou už také obsazené, takže i tam by muselo dojít k odebrání. Muskovi se @twittermusic nehodil a chtěl kratší název.

Musk pokračuje v násilných převzetích názvů účtů
i Zdroj: PCTuning.cz
Musk pokračuje v násilných převzetích názvů účtů

Startupy a ekonomika

Společnost Rapyd, která nabízí platební rozhraní API, plánuje převzít platební jednotku PayU společnosti Prosus za 610 milionů dolarů, s výjimkou jejích operací v Indii, Turecku a jihovýchodní Asii. (TechCrunch)

Uber hlásí za 2. čtvrtletí meziroční nárůst tržeb o 14 % na 9,23 miliardy dolarů, meziroční nárůst hrubých rezervací o 16 % na 33,6 miliardy dolarů a čistý zisk 394 milionů dolarů oproti ztrátě 2,6 miliardy dolarů ve 2. čtvrtletí 2022, což je jeho první zisk. (WSJ)

Úředníci amerického ministerstva spravedlnosti zvažují obvinění z podvodu proti Binance, ale obávají se, že by obvinění mohlo způsobit podobný run na Binance, jaký postihl FTX. (Semagor)

Apple hlásí za 3. čtvrtletí meziroční pokles tržeb o 1,4 % na 81,8 miliardy dolarů,  což je pokles již třetí čtvrtletí v řadě, ale do značné míry v souladu s odhady, a nárůst čistého zisku o 2,3 % na 19,9 miliardy dolarů. (Apple)

Coinbase hlásí za 2. čtvrtletí meziroční pokles příjmů o 12 % na 707,9 milionu dolarů oproti odhadovaným 631,2 milionu dolarů, meziroční pokles čisté ztráty o 91 % na 97 milionů dolarů a meziroční pokles příjmů z transakcí o 50 % na 327,1 milionu dolarů. (Bloomberg)

Apple dosáhl milníku jedné miliardy placených předplatných (Apple Insinder)


E-knihy a podcasty

Soukromá investiční společnost KKR vede pokročilá jednání o převzetí společnosti Simon & Schuster od Paramount Global za přibližně 1,65 miliardy dolarů. Knižní nakladatelství bylo podruhé nabídnuto k prodeji poté, co soudce zablokoval předchozí dohodu se společností Penguin Random House.(WSJ)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky” se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama