Vyhýbání se zprávám, hrozba pro zpravodajství. Vadí toxicita #TYDEN 7. srpna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Vyhýbání se zprávám, hrozba pro zpravodajství. Vadí toxicita #TYDEN 7. srpna

Vyhýbání se zprávám, hrozba pro zpravodajství. Vadí toxicita #TYDEN 7. srpna | Kapitola 3

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

7. 8. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Muskova posedlost písmenem X a twitter. Musk krade lidem účty, co se mu hodí. Threads už nefrčí. Čína zakázala ChatGPT. Baldur's Gate 3 válcuje Steam. AFP žaluje společnost X. American Airlines žaluje brněnskou Kiwi.

Reklama

Marketing, komunikace

Čínská propaganda masivně míří přes TikTok na Evropany. Včetně Česka, pochopitelně. Podle nově zveřejněné reklamní knihovny TikToku byly milionům evropských uživatelů platformy vysílány reklamy z největších čínských státních médií, které propagují vše od omezení v čínském Covidu až po turistiku v neklidné oblasti Sin-ťiang. (Forbes)

Přestože TikTok zakazuje značkový obsah propagující alkohol, někteří tvůrci tvrdí, že jsou sponzorováni značkami alkoholu a že kvůli jejich propagaci nadměrně pijí. A přinejmenším jeden zemřel. (HuffPost)

Na budově Twitteru bylo nainstalováno logo „X“, což San Francisco přimělo k prošetření porušení povolení (AP)

  • Velký světelný nápis „X“ Elona Muska byl po stížnostech odstraněn. Samozřejmě došlo k instalaci bez povolení a za umístění i odsranění budou vyměřeny poplatky. (Digital Trends)

Twitter opět zaplavily reklamy na podivné e-shopy a co navíc, redesign reklamy se extrémně snaží, aby nebyla poznat od běžného příspěvku.

Twitter opět zaplavily reklamy na podivné e-shopy
i Zdroj: PCTuning.cz
Twitter opět zaplavily reklamy na podivné e-shopy

Filmoví kritici jsou na vymření. Hubí je influenceři. Protože kdo potřebuje kritiky, když influenceři filmy vychválí do nebe. Skvělé téma: Jak se filmová kritika zhoršila, když filmová studia zvou na projekce vlivné osobnosti, kritici se snaží propagovat kinematografii a odbornost a psaní jsou znehodnocovány. (The Guardian)

HBO Max byl přejmenován na Max, a Warner Bros. Discovery ztratil předplatitele, 1,8 milionu za poslední tři měsíce. Aktuálně 95,8 milionu předplatitelů. Nezdá se, že by úbytek předplatitelů ovlivnil příjmy ze streamování. V tomto čtvrtletí vzrostly na 2,73 miliardy dolarů, což představuje 13% nárůst. (The Verge)


Bezpečnost, soukromí, právo

Microsoft Edge zobrazuje bezpečnostní varování poté, co Twitter změnil svůj název na „X“. Souvisí to s bezpečnostní funkcí nazvanou „Progressive Web App Icon change“, která má uživatele upozornit na změnu ikony nebo názvu aplikace, což může znamenat podvod. (Bleeping Computer)

Seznamu vyhrožuje anonym a chce miliony v Bitcoinech. Ivo Lukačovič nabízí odměnu za vypátrání, „tolik milionů Kč, na kolik půjde anonym sedět”. Na Twitteru zveřejnil i e-mail s výhružkou. (Ivo Lukačovič)

Hrozil bombou, teď chce peníze.
i Zdroj: PCTuning.cz
Hrozil bombou, teď chce peníze.

Bidenova administrativa hledá malware, o kterém se domnívá, že ho Čína ukryla v kritické infrastruktuře, a jehož cílem je především narušit armádu v případě konfliktu. (New York Times)

Twitter/X vyhrožuje, že zažaluje Centrum pro boj proti digitální nenávisti a tvrdí, že tato nezisková organizace učinila „znepokojivá a nepodložená tvrzení“, aby poškodila Twitter a jeho reklamní byznys. Centrum pro boj proti digitální nenávisti tvrdí, že od Muskova nástupu do funkce se na Twitteru zvýšil počet zveřejněných nenávistných materiálů. (New York Times, The Guardian, Engadget)

Organizace NLA Media Access, která poskytuje licence na obsah, uvádí, že v roce 2023 pomohla odstranit přibližně 700 000 ukradených zpravodajských článků po celém světě, což je o 30 000 více než v roce 2022. Krádeže autorských práv, které postihují vydavatele zpravodajství ve Spojeném království a po celém světě, jsou „na vzestupu“, protože se předpokládá, že „obchodníci s obsahem jsou stále drzejší“. (Press Gazette)

Německý úřad pro dohled nad daty tvrdí, že Worldcoin prověřuje od listopadu 2022 kvůli obavám, že projekt zpracovává „citlivé údaje ve velmi velkém měřítku“. (Reuters)

Keňské ministerstvo vnitra uvedlo, že pozastavilo místní aktivity společnosti Worldcoin, zatímco vládní agentury vyhodnocují potenciální rizika pro veřejnou bezpečnost. Wordlcoin sbírá osobní údaje lidi i tím, že za ně zaplatí 50 USD „všimného“, pochopitelně ve vlastní kryptoměně. Jen v Keni se takto mělo upsat na 350 tisíc lidí. (Reuters)

Poté, co společnost Curve odhalila hackerský útok, klesla hodnota CRV během tří dnů o ~25 %, což vyvolalo obavy z širších tržních turbulencí. DefiLlama: krypto používající Curve kleslo o ~50 % na 1,9 miliardy dolarů. (Bloomberg)

FBI tvrdí, že dodavatel uvedl agenturu v omyl a použil systém Landmark společnosti NSO ke sledování osob v Mexiku bez souhlasu. FBI smlouvu vypověděla v dubnu 2023. (New York Times)

Francouzská agentura AFP žaluje společnost X v Paříži, že odmítla projednat potenciální platby za distribuci obsahu podle zákona z roku 2019. Elon Musk tento krok označuje za „bizarní“. (Reuters)

Revolut plánuje od 2. září ukončit provoz své kryptoměnové služby v USA s odvoláním na regulatorní nejistotu, což bude mít dopad na 1 % uživatelů kryptoměn po celém světě. (The Block)

Ponziho schéma za miliardu. Policie obvinila tři lidi z firmy Cryfin, která obchodovala s bitcoiny. S Václavem Hollerem Petr Brejčák, autor aktuálního článku, v prosinci 2021 zveřejnil klasický oslavný rozhovor v rámci placeného partnerství. Praktická ukázka toho, jak tenká je hranice mezi PR a žurnalistikou. Nutno dodat, že rozhovor je korektně označen. (Czech Crunch)

Americký dopravce American Airlines žaluje brněnskou společnost Kiwi.com kvůli údajnému přeprodeji letenek aerolinií bez smlouvy. (iDnes)

USA jsou na prvním místě v počtu útoků ransomwaru, 7× více než další země (9to5Mac, MalwareBytes)

USA jsou na prvním místě v počtu útoků ransomwaru
i Zdroj: PCTuning.cz
USA jsou na prvním místě v počtu útoků ransomwaru
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama