Vyhýbání se zprávám, hrozba pro zpravodajství. Vadí toxicita #TYDEN 7. srpna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Vyhýbání se zprávám, hrozba pro zpravodajství. Vadí toxicita #TYDEN 7. srpna

Vyhýbání se zprávám, hrozba pro zpravodajství. Vadí toxicita #TYDEN 7. srpna | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

7. 8. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Muskova posedlost písmenem X a twitter. Musk krade lidem účty, co se mu hodí. Threads už nefrčí. Čína zakázala ChatGPT. Baldur's Gate 3 válcuje Steam. AFP žaluje společnost X. American Airlines žaluje brněnskou Kiwi.

Reklama

Umělá inteligence

Unstable Diffusion, generátor obrázků NSFW, si i po vyřazení z Kickstarteru na konci loňského roku dokázal najít velké publikum. Unstable Diffusion je AI generátor obrázků s minimálními omezeními obsahu. CEO říká, že služba denně vytvoří více než 500 000 obrázků. (Insider)

Google uvádí na trh RT-2 neboli Robotics Transformer 2, model „vidění-jazyk-akce“ vycvičený na textech a obrázcích z webu, který dokáže vytvářet robotické akce. (New York Times)

Podle nového výzkumu představují Midjourney, DALL-E 2 a Stable Diffusion hrozbu pro demokracii. Prostě když už nezabírá „AI zahubí lidstvo“, tak je potřeba najít nové strašáky. Takové víc „místní“. (TheNextWeb)

Některé indické vysílací společnosti využívají ke zprostředkování zpráv, předpovědí počasí a dalších informací moderátory s umělou inteligencí, což vyvolává obavy ze ztráty pracovních míst a otázky ohledně důvěryhodnosti médií. (Nikkei Asia)

Greg Rutkowski za žádal o o odstraněni ze Stable Diffusion, ale komunita vytvořila LoRA, která napodobuje jeho styl. V rozporu s jeho přáním. Těžko ale říct, nakolik v rozporu s autorským právem. (Decrypt)

Interní e-mail: Google přepracovává Asistenta a zaměřuje se na využití generativní umělé inteligence, počínaje mobilní verzí, a reorganizuje související týmy. Logické a potřebné, jen po zkušenostech s Bardem to bude ještě dlohá cesta k něčemu použitelnému. (Axios, Engadget)

Meta plánuje již v září spustit řadu chatbotů s umělou inteligencí, kteří se projevují jako osobnosti, aby zvýšila zapojení na svých platformách. (Financial Times)

Elon Musk vycvičí svůj projekt umělé inteligence pomocí vašich tweetů. Musk osvětluje své plány s novým startupem xAI, který má být protiváhou ChatGPT od OpenAI a Barda od Googlu. „Rozhodně jsme konkurence“, říká. (PC Mag)

Meta vydává AudioCraft, nový open-source model umělé inteligence, který umožňuje uživatelům vytvářet hudbu a zvuky pomocí výzev a který se skládá z modelů MusicGen, AudioGen a EnCodec. (TheVerge, Meta)

Podívejte se na LocalLens, web zcela řízený AI, který vytváří zpravodajství o místní samosprávě a jehož cílem je sloužit jako výchozí bod pro novináře. (Joe Amditis)

Tim Cook potvrdil, že Apple pracuje na generativní umělé inteligenci už několik let. Otázkou zůstává, proč tedy Apple kompletně ujel vlak. A proč je Siri tou nejhloupější alternativou „hlasového“ asistenta. (Apple Insider)


Software

Oblíbená ilustrační aplikace Vectornator získává nové rozhraní a mění značku na „Linearity Curve“ (9to5Mac)

Čína zakázala ChatGPT a zdá se, že je ochotna tento zákaz rozšířit na všechny aplikace, které podle ní využívají #AI. (Cybernews)


Mobilní aplikace

Dodávky chytrých telefonů v USA klesly ve 2. čtvrtletí 2023 meziročně o 24 %, což je třetí čtvrtletí poklesu v řadě. Dodávky společnosti Samsung klesly meziročně o 37 % a dodávky společnosti Apple o 6 %. (Counterpoint)

Přejmenování Twitter na X naráží u Apple. V iPhone/iPadu bude X ikona mít i X název. V App Store ale zůstává Twitter, nejde přejmenovat. Důvod je ten, že v App Store musí mít aplikace alespoň dvouznakový název. V Google Play problém není. (Bleeping Computer)

  • Twitter je nyní „X“ v App Store, zřejmě díky výjimce z pravidla společnosti Apple, které vyžaduje, aby názvy aplikací měly dva nebo více znaků. (TechCrunch)

Apple potvrdil chybu v Screen Time, která umožňuje dětem překračovat časové limity  stanovené rodiči pro používání aplikací a her, ale nenabídl žádný časový plán opravy. (WSJ)

Čína zveřejnila návrh pravidel pro omezení používání chytrých telefonů nezletilými, včetně dvouhodinového limitu pro osoby ve věku 16 až 18 let, jejich dodržování však zůstává nejasné. (Bloomberg)


Hry

Zdroje: Nintendo plánuje vydat novou konzoli v druhé polovině roku 2024 s přenosným režimem, LCD obrazovkou a slotem na cartridge. Klíčoví partneři již mají vývojové sady. (VGC)

Rusko se nestydí zneužít k propagandě i hry. Nebezpečí číhá v Minecraftu i World of Tanks (Hrej)

Baldur's Gate 3 válcuje Steam. Hra se vyhoupla mezi nejhranější tituly (Hrej)

  • Očekávání od Baldur’s Gate 3 jsou veliká. Hra musí vydělat víc, než se původně plánovalo (Hrej)

Jak se Vietnam deset let po Flappy Bird stal herní velmocí. V první polovině roku 2023 byl Vietnam v celosvětovém žebříčku výroby mobilních her podle počtu stažení v první pětce. (Bloomberg)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama