vyroba-plexiskloveho-okna-ve-skrini
Návody Článek Výroba plexisklového okna ve skříni

Výroba plexisklového okna ve skříni

Redakce PCT

Redakce PCT

22. 1. 2003 00:00 54

Seznam kapitol

1. Dvakrát měř ... 2. ... jednou řež

Zatoužili jste někdy svého miláčka svléknout a dívat se do jeho krásných vnitřností? Pravděpodobně ano, určitě jste přemýšleli jak si upravit case, aby šel vidět váš "super-výkonný" procesor či grafický akcelerátor. My vám pomůžeme! přinášíme vám podrobný návod jak si vyrobit plexisklové okno.

Reklama

Pokud jste i Vy zjistili, že Vás už nebaví pohled na nudně šedivou bočnici case, tak toto je přesně tip pro Vás.

Možností jak toto změnit je spousta. Někomu stačí štětec a trochu barvy, jiný si do bočnice přimontuje tolik ventilátorů, kolik bočnice udrží. Další možností změny je výroba plastového okna do bočnice. Je to prvek, který nepřidá nic na výkonu, ale to při dnešním 3,06GHz není nutné...

Způsobů, jak si vyrobit okno do bočnice je více než dost a záleží jen na Vašich schopnostech a možnostech. Pro dnešek vynecháme všechny možnosti, kdy se dají koupit celé sady pro montáž plexi oken a také možnosti nákupu celých upravených bočnic, jak je tomu třeba u chiefteců.

Návrh okna

Před začátkem práce si rozmyslíme, jak by mělo okno vypadat. Při tomto musíme skloubit požadavky na vhled s možnostmi a omezeními, které určuje konstrukce samotné case a bočnice. Především prolisy na dočnici, které slouží jako madla. Já jsem pro ukázku použil bočnici case Eurocase ML 5410, technické detaily lze přenést i na další typy.

Výroba plexisklového okna ve skříni
i Zdroj: PCTuning.cz

Musíme také brát ohled na upevnění bočnice k samotné konstrukci case, většinou jsou bočnice uchycené vpředu na zasunutí pod rám case, dole a nahoře jsou na bočnici malé výstupky, které se zasouvají do otvorů v case, jakmile je zastrčíme do drážek, tak se bočnice přitáhne těsně ke case a pevně drží. Na zadní straně jsou většinou 2 šroubky, kterými se celá bočnice zafixuje.
Právě na zadní straně si musíme dát pozor při určování polohy, protože je třeba počítat s šířkou case a navíc musíme přidat i 15 až 20 mm na pohyb bočnice pro otevření.

Výroba plexisklového okna ve skříni
i Zdroj: PCTuning.cz

Teď si vyzkoušíme maximální rozměr plexi, které můžete použít. Na obrázku je vidět odkud, kam by mělo maximálně dosahovat. Zvolil jsem maximální možný rozměr, aby bylo vidět jak velké plexi může být.
Plexi je nejlépe koupit v obchodech s potřebami pro kutily, které jsou ve všech větších městech. Pro okno bez ventilátoru stačí tloušťka 3 milimetry a pro okno, kde bude ventilátor doporučuji 4 milimetrové plexi. Co se týká sortimentu v těchto obchodech, tak je k dispozici pouze čiré plexi a o barevných odstínech si můžete "nechat zdát".

Výroba plexisklového okna ve skříni
i Zdroj: PCTuning.cz

Příprava

Důležitým krokem před finálním rozkreslením okna je olepení bočnice krycí krepovou páskou, kterou používají lakýrníci jako maskovací. U nás bude mít důležitou funkci - bude chránit plochy, které nebudou odstraněny proti podření pilkou. Doporučuji toto nepodceňovat a nevynechat tento krok - vyzkoušeno.

Výroba plexisklového okna ve skříni
i Zdroj: PCTuning.cz

Když máme olepeno, ustavíme plexi do maximální polohy, kterou jsme si určili na začátku a obrys si poznačíme.

Výroba plexisklového okna ve skříni
i Zdroj: PCTuning.cz

Od této maximální hrany, která je pouze informativní si teprve teď nakreslíme tvar okna, které budeme vyrábět. Já jsem zvolil obdélník s kulatými rohy, což je pro první pokus ideální tvar.
Musíme počítat minimálně s 15 - 20 mm okrajem, kterým bude plexi překrývat otvor v bočnici. Těchto 15 - 20 mm budeme potřebovat pro uchycení plexi, což si popíšeme později.
Rádius si musíme zvolit podle gumy, nebo bužírky kterou budeme používat pro lemování.

Výroba plexisklového okna ve skříni
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jsme všechno toto provedli můžeme začít řezat....

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama