zakladni-deska-msi-p4n-diamond-pro-pentia-4-s-podporou-sli
Hardware Článek Základní deska MSI P4N Diamond pro Pentia 4 s podporou SLI

Základní deska MSI P4N Diamond pro Pentia 4 s podporou SLI

Petr Válek

Petr Válek

14. 9. 2005 01:00 62

Seznam kapitol

1. Čipové sady pro procesory Intel 2. Microstar P4N Diamond 3. Testovací sestava a testy 4. Závěr

Uživatelé procesorů Intel Pentium 4 a Celeron vždy kategoricky odmítali základní desky s čipovými sadami jiných výrobců - prim u nich hrály a dodnes hrají základní desky s čipovou sadou Intel. Platila zásada, že žádné řešení nepředčí spolehlivost a výkon "firemních" čipových sad. Firma nVidia, vědoma si úspěchu svých čipových sad pro konkurenční procesory AMD Athlon, chce však postoj příznivců Intelu změnit a vytvořila alternativu pro Pentia 4. Prvním zástupcem základních desek je firma MSI s modelem P4N Diamond, který podporuje SLI a také nejrychlejší procesory Intelu.

Reklama

Firma Intel vždy ke svým procesorům dodávala špičkové a spolehlivé čipové sady (tzv. chipsety - jedná se o čipy, které jsou nezbytné pro správnou funkci základní desky), které konkurence ne a ne dohnat. Jednak měl Intel výhodu v tom, že věděl jaké procesory vyrábí a tudíž měl větší možnosti své produkty odladit, dalším důležitým aspektem byly jeho možnosti a finance plynoucí do vývinu čipových sad.

Konkurenční produkty v podání firem VIA nebo SIS či ALi sice patřily mezi technologicky srovnatelné, přesto byl Intel vždy o krůček napřed. Vzpomeňme na čipové sady iBX440, i850 s podporou RDRAM (RAMBUS), velice úspěšné i865, i875 a nové produkty pro platformu LGA775 (někdy také označovaném jako Socket T) v podobě i915/ 925/ 945 a momentálně nejlepším i955X. Posledně jmenovaný jsme měli možnost společně prozkoumat v článku zde. Kdyby jste měli chuť se vrátit do minulosti, najdete kompletní přehled čipových sad pro starší socket 478 zde.

Základní deska MSI P4N Diamond pro Pentia 4 s podporou SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel se svým obrovským finančním a vývojovým potenciálem vždy patřil k těm, co zavádějí nové standardy, vzpomeňme na příliš nepodaření start (a poté i cíl) pamětí Rambus, které se sice dočkaly jistého rozšíření, přesto je potlačily paměti DDR. V minulosti to byl ale Intel, kdo první přišel se formátem ATX, sběrnici PCI i PCI Express i s pamětmi DDR2. Podobných situací ale bylo mnohem více a konkurence se měla co otáčet.

Jako nejúspěšnější v tomto ohledu se dá považovat firma VIA, té se podařilo si ukousnout z pomyslného koláče trhu se sadami pro Intel asi největší díl, následovala firma SIS a v samotném konci pelotonu figurovala ALi.

V letošním roce se ale do boje o další zisky pustila i firma nVidia. Její povedenou nForce 4 v několika kombinacích pro procesory AMD doplnil zástupce pro platformu LGA775, model nForce4 SLI Intel Edition.

nForce4 SLI Intel Edition

Jde o úplně první pokus nVidie dostat se do podvědomí uživatelů preferujících procesory Intel. Co nám tedy tato varianta nabízí?

Základní deska MSI P4N Diamond pro Pentia 4 s podporou SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní parametry se v porovnání se stejným čipsetem pro AMD téměř nezměnily, zásadní technologie zůstaly a došlo jen k několika málo změnám.

Základní deska MSI P4N Diamond pro Pentia 4 s podporou SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Zásadní změnou byla aktivace a přepracování paměťového řadiče, který jak jistě víte u platformy AMD leží v procesoru. Jelikož je paměťový řadič velice důležitou komponentou, vytvořila firma nVidia Dynamic Adaptive Speculative Processor (DASP) který se už objevil u dřívějších variant jejich čipových sad. Konkrétně jde v tomto případě o verzi 3.0.

Základní deska MSI P4N Diamond pro Pentia 4 s podporou SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Je založen na principu předpovídání požadavků, využívá samozřejmě masivně obě paměti L cache. U procesorů Intel s HyperThreadingem nebo dokonce s dvojicí jader je tento systém nadměrně zaměstnán a musel být přepracován s ohledem na procesory Intel.

Oproti platformy pro procesory AMD je zde využito dvoučipového řešení. jak je známe například z modelu nForce2. Hlavní čip, nForce4 MCP (Media Communication Procesor, southbridge) je doplněn northbridgem SPP.

nForce4 MCP

Základní deska MSI P4N Diamond pro Pentia 4 s podporou SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní parametry si tedy southridge nForce 4 ponechal. Klasických 10 portů USB 2.0 doplňuje až 5 PCI portů, 7.1 kanálové audio s možností SPDIF, Gigabit LAN s funkcí ActiveArmor (hardwarový firewall), Ultra ATA133 (pro až čtyři zařízení s podporou RAID) a svižné rozhraní Serial ATA II podporující funkci NCQ.

Základní deska MSI P4N Diamond pro Pentia 4 s podporou SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Obsluhu SATA disků má na starost dvojice logických jednotek. Funkce NCQ dovoluje zlepšit výkon pevných disků tím, že vyhodnotí požadavky systému a seřadí přístupy na disk tak, aby byly vyřízeny co nejdříve.

Základní deska MSI P4N Diamond pro Pentia 4 s podporou SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Podpora funkcí RAID 0, 1, 0+1 a RAID 5 je také velmi slušným standardem. S dvoujádrovým procesorem a zpracováním například videa může být RAID již nutností a živou vodou pro časy konečného zpracování.

Firewall a ActiveArmor

Základní deska MSI P4N Diamond pro Pentia 4 s podporou SLI
i Zdroj: PCTuning.cz

Běžné softwarové firewally zásadně zatěžují procesor při kontrole a řízení síťové komunikace. nVidia má hardwarový firewall integrovaný přímo do čipsetu MCP. Jen pro úplnost uvedu, že firewall zajišťuje Vaši bezpečnost před útoky zvenčí. Samozřejmě je nutné umět Firewall obsluhovat a správně si jej nastavit, k tomu slouží dodávaný software "Networking Access Manager". Hlavní výhodou integrace hardwarového firewallu je minimální zátěž procesoru a celého systému.
K tomu napomáhá ještě funkce ActiveArmor, která odlehčuje procesoru a pomáhá v řízení paketů, které se dostanou do Vašeho počítače.

nForce4 SPP

O spojení jednotlivých čipsetů se stará ověřená sběrnice HyperTransport pracující na frekvenci 800MHz. Propustnost HT je v tomto případě 6,4GB/s což je pro dnešek dostačující. Za normálních podmínek i s těmi nejrychlejšími procesory nemáte šanci jej vytížit naplno.

 Northbridge se pak dále stará o PCI Express linky, kdy můžete provozovat buď jednu grafickou kartu nebo využít režim SLI a osadit ji dvojicí karet. Northbridge je pak schopen obsluhovat až tři PCIe x1, paměti DDR2 s rychlostmi 533 nebo 667MHz a podporuje i ty nejrychlejší procesory Intel Pentium 4 s FSB 1066 MHz.

Jak je vidět, vzala nVidia z původního nForce4 SLI čipsetu ověřený základ, přidala přepracovaný paměťový řadič a vytvořila alespoň papírově velmi slušnou kombinaci pro boj s čipsety firmy Intel.

Podpora procesorů

"Nový" čipset podporuje téměř všechny procesory Intel Pentium a Intel Celeron D, jedinou podmínkou je frekvence FSB 800MHz nebo 1066MHz. Pouze jeden z procesorů, nejlevnější Pentium D 820 (DualCore) je nepodporován (v praxi pracovat bude, ale pouze jako jeden procesor). Obecně by právě tento čipset měl mít s kompatibilitou s procesory Intel paradoxně nejmenší nebo téměř žádné problémy. V tabulce dole vidíte přehled procesorů, které můžete osadit.

Základní deska MSI P4N Diamond pro Pentia 4 s podporou SLI
i Zdroj: PCTuning.cz


Červeně označený model je nepodporován  

Dalším paradoxem je to, že podle vyjádření nVidie je poslední model nepodporován z důvodů předpokládaného malého zájmu o tyto procesory. Osobně si myslím, že by to bylo právě naopak.

Čipové sady pro platformu LGA 775

Intel v současné době dodává čtveřici čipových sad. Jde o modely číselných řad i915P/G, i925X/XE (tato sada platila nějakou chvíli za high-end), i945P/G a poslední i955X, která převzala high-endovou štafetu po modelu 925. Rozdíly mezi jednotlivými modely v porovnání s nForce4 SLI Intel Edition vidíte v tabulce.

Základní deska MSI P4N Diamond pro Pentia 4 s podporou SLI
i Zdroj: PCTuning.cz


Čipová sada 915 byla záměrně vypuštěna

Výhodou, která by měla přinést jistý výkonový náskok je jednak propojení mezi jednotlivými čipy a paměťový řadič. Jak to bude ve skutečnosti teprve uvidíme. Nyní si ale pojďme rozebrat testovanou základní desku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama