Zase se to pokazilo? Je na čase zbavit se elektroaušusu!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Zase se to pokazilo? Je na čase zbavit se elektroaušusu!

Zase se to pokazilo? Je na čase zbavit se elektroaušusu! | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 4. 2014 11:00 34

Seznam kapitol

1. Byznys je byznys... 2. Staré zahoďte, pořídíte lepší! 3. Kupte to... a „spotřebujte“ 4. Věčná baterie
5. Výroba aušusů, hnací motor pokroku! 6. Po nás potopa 7. Centík k centíku, a milion je v kapse

Dělají vám neopravitelné spotřebiče radost? Líbí se vám nerozebíratelná zařízení? Těšíte se z toho, že místo snadné výměny dílu za pár korun či stovek musíte kupovat zcela novou věc? Věříte kecům o krátké morální životnosti, kvůli které nemá smysl dělat věci poctivěji? Myslíte, že jen díky tomu je to levnější? Mělo by se s tím začít něco dělat!

Reklama

Pak tu máme třídu zařízení, která jsou doslova konzumní. Elektronika je v nich zcela uzavřená i s napájením a jakmile baterie dojde, máte z toho elektroodpad. A baterie dojde mnohem rychleji, než by se mohlo zdát. Jsou lidé, kteří z nějakého důvodu oceňují všelijaké blikače, pískače a další jednorázové hovadiny, ale z hlediska nakládání s elektroodpadem je to zvěrstvo. Jednorázové produkty by neměly existovat a to zvláště ne ty, které mají ryze konzumní charakter a prodávají se tedy už vlastně jako odpad.

Úplně nejšílenější jsou drahé produkty, které jsou navrženy jako zcela uzavřené. Samozřejmě slibují, že baterii nebudete muset nikdy vyměnit, ale víte co? Kecy v kleci! Před nějakými dvěma lety jsem dostal Boogie Board, což je taková předražená a nepříliš praktická verze poznámkového bloku. Tužkou píšete po LCD displeji, přičemž psaní zanechává bílé šmouhy. Zařízení je zcela pasivní, až tedy na okamžik, kdy se maže a tabulka se překreslí opět celá černou. Výrobce nejprve uváděl, že baterie se nemusí měnit, protože vydrží tisíce mazání, dnes mírně poupravil výdrž na „několik let“.

Zase se to pokazilo? Je na čase zbavit se elektroaušusu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Náš Boogie Board skončil na lednici, protože pro zařízení, ze kterého nelze dostat data, není možné najít nějaké normální využití. Tam pobyl circa ony dva roky, přičemž mazán byl tak jednou za 14 dní. To mi dává sto, nanejvýš dvě stě mazacích cyklů. Pak za mnou přišla přítelkyně s tím, že to je asi rozbité, protože se to nedá vymazat. Ha, asi došla baterka! Při velmi řídkém používání bych čekal, že destička vydrží „mnoho“ let, ale budiž.

Protože baterie není výměnná, rozhodl jsem se podívat dovnitř. Nikdy nevyhazuji elektroniku před tím, než se do ní podívám, protože každý křeček, který chcípne, by měl být pro vědecké účely rozpitván a tím tedy naposledy využit pro dobro světa. Boogie Board vypadal jako typická lepená věc, kterou nelze nedestruktivně otevřít, nicméně my starší a zkušenější vždy odloupeme všechny nálepky před tím, než dojde na lámání. Takže jsem odstranil nálepku na čele desky a hele, šroubky! Stačilo je odšroubovat, čelo oddělit a hle, záhadná zabudovaná baterie je obyčejná lithiovka CR 2025, pouze je natvrdo přiletovaná. Takže jsem ji odlomil, vzal novou CR 2025, izolepou přichytil (proč pájet, když ji na místě drží přišroubované víčko?) a zase to celé smontoval. Voilá, Boogie Board je opraven! Místo toho, abych si za 760 až 999 Kč koupil nový, stačila baterka za 25 Kč a kousek izolepy za nula nula nic.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama