Zase se to pokazilo? Je na čase zbavit se elektroaušusu!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Zase se to pokazilo? Je na čase zbavit se elektroaušusu!

Zase se to pokazilo? Je na čase zbavit se elektroaušusu! | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 4. 2014 11:00 34

Seznam kapitol

1. Byznys je byznys... 2. Staré zahoďte, pořídíte lepší! 3. Kupte to... a „spotřebujte“ 4. Věčná baterie
5. Výroba aušusů, hnací motor pokroku! 6. Po nás potopa 7. Centík k centíku, a milion je v kapse

Dělají vám neopravitelné spotřebiče radost? Líbí se vám nerozebíratelná zařízení? Těšíte se z toho, že místo snadné výměny dílu za pár korun či stovek musíte kupovat zcela novou věc? Věříte kecům o krátké morální životnosti, kvůli které nemá smysl dělat věci poctivěji? Myslíte, že jen díky tomu je to levnější? Mělo by se s tím začít něco dělat!

Reklama

Zcela jiná věc ale nastává v případě, že někdo dováží ekologicky zoufale pojaté výrobky ve velkém. Pokud někdo dováží věci, které jsou navrženy na plánované zastarání, je to prostě špatná věc. Největším hříšníkem tohoto druhu je Apple, který vozí zařízení, ve kterých se nedá rozumně vyměnit ani akumulátor a které pravidelně získávají v rozborce na serveru iFixit docela nízká hodnocení opravitelnosti.

Přilepené baterky, nutnost pořizovat si pro otevření speciální přípravky a tak dále – to je prostě špatně. Tento trend se bohužel šíří, teď jsem zkoumal, jak do all-in-one od Hewlett Packard přidat paměťový SODIMM a po pravdě řečeno mám pocit, že se nechám poddat a od packardů si poradit, jak se do toho leze. Tedy pokud se do toho dá vůbec vlézt. Nicméně fakt, že se na internetu prodávají paměťové moduly pro upgrade přesně tohoto počítače, mě naplňuje mírným optimismem.

Apple si ale, svým způsobem, dělá ze všech nařízení srandu. Evropská unie například již zdvořile požádala výrobce telefonů, aby je dodávali s nabíjením přes micro USB, což u iPhone tak nějak nejde. Ano, mohou argumentovat tím, že jejich nabíječka v podstatě je USB nabíječka, jenom ten Lighting kabel je jinačí, vychytanější, lepší. Ale to nic nemění na tom, že pokud USB to Lighting kabel nemáte, svůj iPhone si nenabijete. Schopnost nabít jakékoliv zařízení jakoukoliv nabíječkou je nejen pro uživatele pohodlná, ale v případě krizové situace také nanejvýš žádaná. Takže tady by EU mělo zatlačit.

UPDATE (Vašek Vlček) - ani regulace EU s micro USB nabíječkami nezabrání dělat výrobcům nejrůznější experimentální finty. Na první pohled vypadají všechny nabíječky logicky stejně - je tam USB a hotovo. A když koupíte model označený jako 1000 či 2000 mA, tak čekáte, že zvládne telefon nabít za rozumný čas. Jenže není USB jako USB, výrobci používají různé finty, jak poznat vlastní (nejkvalitnější, certifikovanou, pěkně drahou) nabíječku a z alternativních i když třeba kvalitních a výkonných si s pohoršeným hlášením o nevýkonném šťavítku vezmou jenom standardních 500 mA. Ať už se jedná o zkratované datové vodiče, specifický čip nebo jinou fintu, často zjistíte, že s originální nabíječkou se telefon nabíjí rozumné dvě hodiny, s čímkoliv jiným to pak trvá půl dne a to ještě jen když necháte telefon v klidu. Pokud si budete hrát nějakou náročnější hru s naivní představou, že na nabíječce by to mohlo ještě i dobíjet baterku, možná budete překvapení, až se telefon vypne. Odběr v zátěži bude větší než standardních 500 mA a hotovo...pouze prodlužujete agónii, šťávu navíc do akumulátoru rozhodně netlačíte.

Zase se to pokazilo? Je na čase zbavit se elektroaušusu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Jenomže to je stále relativně drobný problém, který obejdete tím, že s sebou prostě kablík budete nosit. Daleko horší je nemožnost snadno baterii vyměnit. Apple má alespoň drobný plus v tom, že jejich baterie jsou tradičně velmi kvalitní a vydrží opravdu hodně. Tři roky bez problémů a podle toho, jak se jejich walkmany a telefony chovají, bych realisticky řekl, že pět let zvládnou. Pokud bude možnost vyměnit baterii alespoň servisním zásahem, tak je to sice na hraně, ale přesto akceptovatelné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama