Ztráty a nálezy: Co nám přinesly a vzaly počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Ztráty a nálezy: Co nám přinesly a vzaly počítače?

Ztráty a nálezy: Co nám přinesly a vzaly počítače? | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 1. 2021 03:00 32

Seznam kapitol

1. Staré dobré časy 2. Stroje nahrazují paměť 3. Škola hraním 4. Jak přežít bouračku
5. Papír nebo znalosti? 6. Spolu, ale sami 7. Ve virtuální společnosti

Když se odborníci z oblasti humanitních studií vyjadřují k vlivu počítačů na lidskou populaci, obvykle slyšíme jenom nářek, pláč a stížnosti. Od Digitální demence Manfreda Spitzera přes obviňování her z podpory agresivity až po digitální kastraci. Je opravdu vývoj tak negativní – anebo je to jenom změna?

Reklama

Počítačová a internetová revoluce nám dala ohromné možnosti: Přístup k obrovskému množství informací i zábavy – a v zásadě udělala karanténu roku 2020 poměrně snesitelnou. Dovolila nám práci odkudkoliv – digitální nomádi mohou pracovat z kaváren Karlína i pláží Karibiku. Přinesla nám domů dostatek zábavy. A musím souhlasit s výrokem, že poté, co jsou uspokojeny základní potřeby lidí, je průmysl zábavy ten nejdůležitější.

Zároveň nám rychlá evoluce odtrhla počítačovou a nepočítačovou generaci, jasně ukázala na selhávající model výuky a přinesla nám propojenou digitální samotu. Je to zvláštní fenomén, který přináší virtuální přátelství, ale nepochybně nenaplňuje sociální potřeby zvířete, které se v nás schovává.

Nenaříkám nad tím, co nám nový svět vzal a ani si nestěžuji, že se nenaplnila vize zakladatelů home computingu: Totiž že se všichni naučíme programovat a to multiplikuje naše mentální možnosti. Částečně míříme opačným směrem – a problém nevidím v tom, že by nás stroje dělaly hloupější, ale v tom, že nás přesycují informacemi, rozhodují za nás a činí nás propojenějšími a přitom osamělejšími.

A to je něco, na co se budeme muset adaptovat – jako na všechny změny, které přišly předtím. Ostatně to, co vidíme, můžou být jenom porodní bolesti před fúzí se stroji a přechodem k transhumanismu. Jedou stejně budeme muset něco takového udělat, budeme se muset změnit, pokud budeme chtít vyrazit ke hvězdám.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama