3dmark03-benchmark-nove-generace-prichazi
Článek 3DMark03 - benchmark nové generace přichází

3DMark03 - benchmark nové generace přichází | Kapitola 8

Dudek Jan

Dudek Jan

12. 2. 2003 00:00 184

Seznam kapitol

1. 3DMark 03 přichází 2. Test 1 - Wings of Fury (letecký simulátor) 3. Test 2 - Battle of Proxycon (3D střílečka) 4. Test 3 - Troll´s Lair (RPG)
5. Test 4 - Mother Nature (DirectX9 test) 6. Shrnutí testů 7. Teoretické testy - 3DMark03 Professional 8. CPU a Audio test

3DMark03 je po konečně tady! Dlouho očekávaný kontroverzní test přináší první profesionální benchmark využivající rozhraní DirectX9 a navíc nekolik zajímavých vylepšení. Připravili jsme pro vás několikastránkový detailní rozbor nové testovací sady a v ní použitých technologií. Článek Vám odpoví většinu otázek (np. pokud si myslíte, že nový benchmark není objektivní a nahrává kartám ATI).

Reklama

Audio test

Geniální test, který zde dlouho chyběl. Testuje výkon ve hrách v závislosti na zvukové kartě. Použity jsou modely z Game 1.

3DMark03 - benchmark nové generace přichází
i Zdroj: PCTuning.cz

FutureMark vytvořil scénu s velkým počtem objektů v prostoru, z nichž každý vydává zvuk. Dokonce je použit i Dopplerův jev. Test probíhá třikrát - jednou bez zvuku, jednou s 24 zvukovými zdroji a jednou s 60 zvukovými zdroji. Zde se projeví jak je zvuková karta hardwarově přizpůsobena na zpracovávání velkého počtu zvukových zdrojů. Zejména jsem zvědav na porovnávání integrovaných AC97 kodeků na tomto testu.

Pokud testujeme "špatnou" či zastaralou zvukovou kartu, tak při velkém počtu zvukových zdrojů musí velkou práci odpracovat procesor a tím padá framerate.

CPU test

3DMarkem 03 se nedá příliš testovat výkon procesor a tak se FutureMark rozhodl do benchmarku zabudovat separátní CPU test á la 3DMark 2000 nebo 99.

CPU test spustí Game 1 v rozlišení 640x480 se softwarovými shadery a Game 3 ve stejném rozlišení, ale bez využití Pixel Shaderů 1.4 (takže nebudou žádné rozdíly mezi GF a Radeony) a dynamických stínů. Výsledek by měl relevantně říkat jak si procesor stojí v počítačových hrách.

Tento benchmark sice není určen na testování dvou-procesorových systémů, ale podle všeho bude možné pocítit nárůst výkonu se zapnutým Hyper-Threadingem. Důvodem je podpora Hyper-Threadingu v DirectX 9. Na druhou stranu tento test nepodporuje 64-bit procesory od AMD.

Výsledné CPU skóre  = Frame-rate Game 1 (Wings of Fury) x 4.6 +
Frame-rate Game 3 (Troll´s Lair) x 27,5 +

CPU test by neměl být závislý na grafické kartě:

 

Athlon XP 1700+
Radeon 9700 Pro

Athlon XP 2700+
Radeon 9700 Pro
Athlon XP 2700+
Radeon 9500 Pro
Skóre v CPU testu424517515

Test kvality obrazu

Zde udělal 3Dmark 03 velký pokrok. Můžete si vybrat libovolný snímek, můžete použít ani-aliasing či cinematické efekty (Bloom a Depth of Field). Můžete si také vybírat mezi druhy filtrování. Obrázky jsou renderovány pomocí referenčního rasterizéru DirectX 9 - možností je mnoho. Jedinou podmínkou je, že musíte mít nahraný DIrectX 9 SDK (pouze pro tento test).

Součástí testu kvality obrazu je i test kvality filtrování textur. Test je udělán tak, že jste v nekonečně dlouhém tunelu na jehož stranách jsou různé textury. Vybíráte si mezi druhy filtrování a můžete hýbat s kamerou. Velmi zajímavé.

Musím uznat, že si lidé z FutureMarku s full verzi opravdu vyhráli.

Tady je konec celého článku. Brzy čekejte pokračování v podobě velkého testu karet pomocí 3Dmarku 03.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama