4. průmyslová revoluce: Staneme se obětí pokroku?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek 4. průmyslová revoluce: Staneme se obětí pokroku?

4. průmyslová revoluce: Staneme se obětí pokroku?

Filip Eckstein

Filip Eckstein

15

Seznam kapitol

1. Od páry až ke cloudu 2. Všechno bude smart 3. Až nás továrny přechytračí 4. Hurá do práce, anebo ne?

Již jsme četli o Smart Cities, samořiditelných automobilech či dokonce o umělé twitterovací inteligenci od Microsoftu. Průmysl je ale trošku konzervativnější odvětví, kam se technický pokrok zpravidla dostává s mírným zpožděním. Jak vlastně zapadá průmysl do kontextu dnešní doby plné technologických zázraků?

Reklama

James Watt v roce 1784 zřejmě netušil, jak moc jeho objev otřese základy tehdejšího světa. Masová produkce, prudký růst počtu obyvatelstva, vznik nekvalifikovaných pracovních míst nebo prodloužení střední délky života byly jen některé z dnes již samozřejmých znaků moderní společnosti. Ano, asi jen máloco ovlivnilo lidstvo a jeho způsob života více než vynález parního stroje. Právě jeho vynalezení totiž zformovalo průmysl tak, jak ho dnes známe. Došlo tehdy pravděpodobně k největší revoluci v našich životech – k průmyslové revoluci.

Za tu dobu společnost pokročila a z pohledů historiků došlo ještě ke dvěma takovým revolucím. Za lekci dějepisu se omlouvám, nicméně k objasnění pojmu Industry 4.0 je nezbytné se o dalším vývoji alespoň zmínit.

Stejně jako měl v první průmyslové revoluci zásadní význam parní stroj a tovaryše a mistry nahradili nekvalifikovaní dělníci, v té druhé to byla elektrifikace továren startující pásovou výrobu a přesun dělníků k pásům. Třetí revoluce v řadě pak do průmyslové výroby začlenila pokrok do té doby učiněný na poli výpočetní techniky a robotiky. Pokrok v automatizaci umožnil spolupráci lidí u pásů s roboty a zbylé pracovníky přesunout za konzole obsluhovat automaty (ne ty herní, samozřejmě).

Jen pro upřesnění, číslování jednotlivých průmyslových revolucí není tak úplně obecně akceptované. Ač je ve spojení s Industry 4.0 jako třetí v pořadí uveden nástup robotiky a automatizace, v jiných zdrojích se například dozvíme, že trojku již obsadila revoluce v obnovitelných zdrojích z roku 2007. Někde se dokonce uvádí, že třetí průmyslová revoluce snad ještě vůbec nenastala. Inu, snad se s tím drobným chaosem nějak vyrovnáme.

By ChristophRoser. Please credit "Christoph Roser at AllAboutLean.com." - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47640595
i Zdroj: PCTuning.cz
By ChristophRoser. Please credit "Christoph Roser at AllAboutLean.com." - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47640595

Vraťme se ale k revolucím. V roce 2011 iniciativa vzešlá z Německé výzkumné společnosti (DFG) požádala kancléřku Merkelovou o vládní financování projektu (50M EUR), který má nastartovat novou (ano, čtrvrtou) průmyslovou revoluci – Industry Revolution 4.0, později přejmenovanou na méně revoluční Industry 4.0. Průmysl má posunout směrem k tzv. kyberneticko-fyzikálním systémům a totálnímu informačnímu propojení v cloudu. A právě o tomto novém průmyslovém konceptu bude dnešní článek.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama