amd-athlon-64-fx-60-v-akci
Hardware Článek AMD Athlon 64 FX-60 v akci

AMD Athlon 64 FX-60 v akci

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 1. 2006 01:00 76

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Testovací sestava a metodika 3. Přetaktování a teplota 4. Syntetické testy 5. Herní testy 6. Závěr

Je to již téměř půl roku, co jsme vám přinesli krátký test tehdy nejvýkonnějšího procesoru společnosti AMD, byl to Athlon 64 FX-57, dnes vám představíme jeho nástupce, adepta na nejvyšší post procesorů současnosti – Athlon 64 FX-60. V řadě FX došlo k velké ale přesto očekávané změně, která se týká počtu jader samotného procesoru.

Reklama

Jak je i z názvu článku patrné, budeme se dnes zabývat žhavou novinkou společnosti AMD, a to podle nich, dnes nejvýkonnějším řešením pro desktopy a také posledním procesorem pro patici s939, a to Athlonem FX-60. Spekulovalo se o tom že již nástupce Athlonu FX-57 což dle „zvyklostí“ měl být Athlon 64 FX-59 bude tikat na neskutečných 3GHz, jelikož vyrobit dostatečné množství procesorů které by toho byly schopné je asi větší úkol než se původně zdálo, následoval místo FX-59 rovnou FX-60 s dvěma jádry a frekvencí „pouze“ 2600MHz. Jestli dokáže svého předchůdce Athlon 64 FX-57 překonat nebo ne, si ukážeme v testech, ale myslím že jejich výsledky budete překvapeni.

Co to je FX?

Athlony řady FX byly vždy absolutní špičkou produkce firmy AMD, a samotná tato společnost je nazývala „Řešením pro hráče“ což se ale s příchodem tohoto procesoru Athlon 64 FX-60 mění! Společnost již řadu FX neuvádí na trh jako „Procesory pro hráče“ ale prostě jako „Top procesorové řešení“, na toto téma si dovolím jednu malou spekulaci, domnívám se že to bylo z důvodu toho že nový FX-60 tepe oproti FX-57 pouze na frekvenci 2600MHz a tudíž teoreticky dosahuje výkonu jako FX-55, je sice dvoujádrový ale to jak se ukázalo v mnoha testech nemá na výsledek ve hrách žádný vliv (což už nyní neplatí zcela), proto o 200MHz nižší frekvence by se mohla zdát jako handicap právě ve hrách, a proto už není tato řada „preventivně“ označena jako „Pro hráče“ ale jako „Top řešení“, podle této myšlenky by se podle mě totiž měl spíše tento procesor jmenovat třeba Athlon64 X2 5200+, protože název FX-60 evokuje přesvědčení že ve všem překoná původního výkonnostního krále FX-57, musím ale vystřihnout společnosti AMD poklonu a uznat že si tento procesor název Athlon 64 FX-60 zaslouží a že tímto procesorem určitě hráče nezklame, jak sami uvidíte v testech.

Situace na trhu :

Jak sami určitě z minulosti víte, společnost AMD vždy držela na trhu pouze jedno „FX“ řešení, toto pravidlo platilo až doby kdy odešel na zasloužený odpočinek Athlon 64 FX-53, potom byla strategie změněna a na trhu se objevili současně dva procesory „FX“ byli to FX-55 na 2600MHz a FX-57 na 2800MHz, tento trend bude pokračovat i nadále, proto budou v současné i budoucí době na trhu vždy dva procesory „FX“, v tuto chvíli to samozřejmě budou Athlony 64 FX-57 a FX-60 jako poslední přeživší „Top procesory“ pro patici 939 která bude příští rok nahrazena novou paticí AM2.

Athlon 64 FX-60

Procesor dorazil v malé černé krabičce s logem AMD, krabička připomíná pouzdro na šperky, což je v tomto případě i docela vhodné přirovnání, protože to co se skrývá uvnitř je skutečně klenot, jak cenou tak výkonem a podobný „šperk“ by chtěl mít doma jistě každý čtenář tohoto článku.

Takto vypadá autentický procesor Athlon 64 FX-60 který jsem měl k dispozici na testy, je zřejmé že je to nějaká velmi ranná výrobní série, je to série ACB2E, jinak se samozřejmě procesor neliší od jiných procesorů řady Athlon 64, snad kromě váhy, je opravdu znatelně těžší než klasické jednojádrové řešení.

Specifikace:

NázevAthlon 64 FX-60
Patices939
JádroE6 - Toledo
Frekvence2600MHz
Počet jader2x
Napětí1.35V
Násobič4 - 25x
Cache L22x 1024Kb
Cena35 000Kč (1030

$)

Jak je vidět ze specifikace, je tento procesor skutečně zajímavý kousek, až na jednu podstatnou věc, a to je jeho cena, chápu že za luxus se musí platit, ale koupit procesor za cenu velice solidního herního počítače je už věc na hodně dlouhé rozhodování.

Takto vypadá výpis programu CPUz s osazeným Athlonem FX-60, frekvence i obě jádra jsou jasně vidět, avšak nejzajímavější je hodnota napětí, dvoujádrový procesor na 2600MHz pracující při pouhých 1.32V to je prostě nádhera.

Athlon 64 FX-60 v systému

Jistě vás hned jako první napadne otázka, zda jsou dnešní základní desky a jejich BIOSy připravené pro osazení tímto procesorem, byl jsem překvapen ale ANO, ihned po osazení byl procesor rozpoznán správně, jak dokládá obrázek dole.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama