ASRock Z87 Formula OC – první deska s OLED displejem
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek ASRock Z87 Formula OC – první deska s OLED displejem

ASRock Z87 Formula OC – první deska s OLED displejem | Kapitola 16

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

16. 10. 2013 07:00 9

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Vlastnosti a funkce 3. Představení 4. Detailní pohled 5. Detailní pohled – pokračování 6. Popis napájení a čipů 7. Další čipy a řadiče 8. BIOS – podpis Nick Shiha se nezapře 9. BIOS – další screenshoty 10. Software – ve znamení přetaktování
11. ASRock Z87 OC Formula – software pokračování 12. Testovací sestava a metodika 13. Benchmarky I. – paměťová propustnost 14. Benchmarky II. – výkon procesoru 15. Benchmarky III. – grafický výkon 16. Benchmarky IV. – propustnost rozhraní 17. Spotřeba a teploty 18. Měření napětí a přetaktování 19. Závěrečné hodnocení

Dnes si představíme základní desku s paticí LGA 1150 zrozenou pro přetaktování. Je jí Z87 OC Formula, která se snaží navázat na starší předchůdkyni Z77 OC Formula. V článku se tak mimo jiné dozvíte, jaké vychytávky si pro nás výrobce připravil pro tento rok, ale nebude chybět ani komplexní prověření v ostrém provozu.

Reklama

Do testovací metodiky jsme zařadili i měření propustností SATA a USB 3.0 rozhraní. K těmto účelům dobře posloužil benchmark CrystalDiskMark ve verzi 3.0.2f. U obou rozhraní jsme vždy měřili sekvenční čtení a zápis souborů. Testy probíhaly na čistém SSD disku Kingston HyperX s kapacitou 120 GB a 64GB USB 3.0 Flash disku HyperX Datatraveler.

ASRock Z87 Formula OC – první deska s OLED displejem
i Zdroj: PCTuning.cz

SATA

ASRock Z87 Formula OC – první deska s OLED displejem
i Zdroj: PCTuning.cz

Z87 OC Formula je teprve druhou deskou v testu, která je vybavena i externím řadičem. U něj jsou přenosové rychlosti měřitelně nižší (stejně jako u Z87 XPOWER). Pokud jde o porty vyvedené z PCH čipu, tak jsou rychlosti srovnatelné (až na výjimku desky Z87 Extreme 3).

USB 3.0

ASRock Z87 Formula OC – první deska s OLED displejem
i Zdroj: PCTuning.cz

U USB 3.0 řadičů je vcelku jedno zda využíváte externí řadič nebo ten integrovaný v čipové sadě – přenosové rychlosti jsou přibližně stejné. Výjimku tvoří snad jen externí řadič EtronEJ188H, který má o něco slabší sekvenční čtení. Další rozdíl lze pozorovat u desek od ASRocku a Asusu, kde je možné aktivovat Turbo režim využívající SCSI protokol. Po jeho aktivaci naroste hlavně sekvenční čtení, ale na druhou stranu je třeba počítat ve většině případů s o něco pomalejším zápisem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama