Asus UL50Vf — NVIDIA Optimus se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus UL50Vf — NVIDIA Optimus se představuje

Asus UL50Vf — NVIDIA Optimus se představuje

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

9. 2. 2010 12:00 24

Seznam kapitol

1. NVIDIA Optimus — vyšší priorita než Fermi? 2. Přepínatelné grafické karty — vývoj technologie 3. NVIDIA Optimus — simply works 4. Podporované platformy a notebooky 5. Optimus v praxi 6. Asus UL50Vf — hardware 7. Design, materiály, rozměry 8. Baterie, klávesnice, touchpad
9. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 10. Zvuk, chlazení, záruka 11. Testy procesoru 12. Testy operační paměti 13. Testy grafické karty - standardní 14. Testy pevného disku 15. Test výdrže akumulátoru 16. Vyhodnocení a závěr

Ačkoliv nejsou přepínatelné grafické karty v noteboocích žádnou novinkou, dosud se přes všechny snahy AMD i NVIDIE neuchytily. Nutno však dodat, že tento koncept má něco do sebe a jeho potenciál je obrovský. To si myslí i v NVIDII a dotáhli proto tuto technologii téměř do dokonalosti. Jmenuje se NVIDIA Optimus a dnes má premiéru.

Reklama
Asus UL50Vf — NVIDIA Optimus se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Už jste slyšeli o technologii NVIDIA Optimus? Dost možná ne. O této horké novince se totiž mluví daleko méně než třeba o chystaných grafických kartách Fermi. Je to trochu paradox, protože Optimus má u NVIDIE jednu z nejvyšších priorit a společnost věří, že se jí podaří navždy změnit svět notebooků. O co ve zkratce jde? Jistě jste už někdy slyšeli o dvou grafických kartách v noteboocích (integrované a dedikované), mezi kterými je možné přepínat podle potřeby. Všechny současné způsoby řešení této problematiky však mají své mouchy ať už jde o nutnost hardwarového restartu, případně restartu softwarového. Z těchto důvodů se zatím přepínatelné karty v noteboocích příliš neuchytily. NVIDIA však nyní věří, že má v rukách trumf, se kterým se jí podaří to změnit.

Asus UL50Vf — NVIDIA Optimus se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Možná vás zaujal název kapitoly. Pojďme si ho v krátkosti vysvětlit. Nejspíš jste v roce 2008 zaregistrovali zprávy o tom, že prodeje notebooků překonaly prodeje klasických desktopových PC. Tím se trh s notebooky stal velmi důležitým a kdo v dnešní době nemá dobré mobilní technologie, ten jakoby nebyl a připravuje se o velké množství peněz. Nůžky se v tomto ohledu budou rozevírat i nadále. Zatímco prodej stolních počítačů stagnuje, prodej notebooků, netbooků, tabletů a podobných zařízení roste raketovým tempem a za nějaké tři roky by se na jeden stolní počítač měly prodat dva notebooky.Asi proto nemusím vysvětlovat, že v dnešní době mají mobilní technologie u většiny společností prioritu číslo jedna.

Intel uvedl kompletní řadu procesorů Core i3/i5/i7, Microsoft se u Windows 7 zaměřil na co možná nejmenší spotřebu a dlouhou výdrž akumulátoru a výrobci hardwaru všeho druhu jako třeba Asus či MSI také chrlí výrazně více notebooků než kdy předtím. Tento trend samozřejmě sleduje také NVIDIA a nezůstává pozadu. Hlavním tahákem této společnosti je dnes uváděný Optimus, za pár dní se ale dočkáme nové generace netbookové platformy ION a velké naděje společnost vkládá i do Tegry 2. Ačkoliv se vám to může zdát neuvěřitelné, grafické karty Fermi opravdu nemají prioritu číslo jedna.

Asus UL50Vf — NVIDIA Optimus se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

S příchodem grafických karet GeForce 8 a unifikované architektury v roce 2006 přestaly být grafické karty pouze nástrojem ke kreslení grafiky a grafický čip lze dnes využít skrze GPGPU (CUDA, DirectCompute, OpenCL) rozhraní k mnoha rozličným činnostem. Ano, můžeme spekulovat o tom, zda je aplikací hodně, nebo málo a jak často běžný člověk upravuje na cestách video, ale nějaké tu jsou, o tom nejspíš nemusíme diskutovat.

Asus UL50Vf — NVIDIA Optimus se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

Asi největší užitek má akcelerace přes grafickou kartu u v poslední době tolik oblíbeného HD videa. V první řadě je to samotné přehrávání HD videa. Na to buď velmi často v případě pomalých netbooků vůbec výkon procesoru nestačí a pokud už stačí, je procesor plně vytížen a má velkou spotřebu. Při akceleraci přes grafickou kartu vám na jakékoliv 1080p video stačí levný čip GeForce 9400M (ION) a jeho spotřeba je navíc výrazně nižší než u plně vytíženého procesoru. To je u notebooků z důvodu velké výdrže na akumulátor věc opravdu zásadní. V tomto oboru je navíc NVIDIA i AMD ve velmi dobré pozici a akcelerovat přes GPU je dnes možné téměř vše včetně flashového videa na internetu.

Další oblastí využití GPU akcelerace u HD videa je pak samotné zpracování videa. Ať už úprava videa z kamery či konverze HD videa do mobilního zařízení typu iPhone nebo Zune HD. Přes GPU tyto činnosti trvají několikanásobně rychleji a jistě uznáte, že je rozdíl čekat hodinu nebo deset minut.

Asus UL50Vf — NVIDIA Optimus se představuje
i Zdroj: PCTuning.cz

No a pak jsou tu samozřejmě hry. Ano, i já jsem velkým zastáncem názoru, že na hraní je lepší stolní počítač, ovšem stále více lidí chce být mobilních a hrát méně náročné hry i na cestách. A pokud je tu dostupná technologie, která snadno v případě nadbytečnosti úplně odstaví dedikovanou grafickou kartu a přepne se na integrovanou (čímž odstraní problém mizerné výdrže bez připojení do sítě a hlučnost), já říkám, proč ne.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama