Call of Duty: Black Ops — ve znamení nízkých nároků
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Call of Duty: Black Ops — ve znamení nízkých nároků

Call of Duty: Black Ops — ve znamení nízkých nároků | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

2. 12. 2010 03:00 16

Seznam kapitol

1. Nový engine? Ale kdeže 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Výsledky GK bez AA 4. Výsledky GK včetně AA 5. Vliv procesoru na hru, 3D Vision
6. Vliv nastavení na hru I 7. Vliv nastavení na hru II 8. Galerie in game screenshotů 9. Závěr

Série Call of Duty je trhákem posledních let. Poslední díl Black Ops tak nemůžeme opomenout ani my a podrobně se podíváme na jeho technickou stránku. Velká překvapení však nečekejte. I Black Ops totiž používají starý engine a novinek ve hře najdete jen poskrovnu.

Reklama

Oficiální požadavky hry

Call of Duty: Black Ops — ve znamení nízkých nároků
i Zdroj: PCTuning.cz

Minimální sestava
Procesor: Intel Core 2 Duo E6600 / AMD Athlon X3 8750
Operační paměť: 2 GB
Grafická karta: NVIDIA GeForce 8600 GT / ATI Radeon X1950 PRO
OS: Windows XP / Vista / 7

Protože je hra založena na starém enginu téměř bez úprav, jsou minimální také hardwarové nároky. Abyste si Call of Duty: Black Ops zahráli, stačí vám dle vývojářů stawrý dvoujádrový procesor na úrovni Core 2 Duo, 2 GB operační paměti a grafická karta stará čtyři roky. Dle mých zkušeností se hrou by to opravdu mělo stačit, byť budete muset hrát při nejnižším nastavení.

Testovací sestava

Call of Duty: Black Ops — ve znamení nízkých nároků
i Zdroj: PCTuning.cz

Hru jsem testoval na počítači s procesorem Intel Core i7 920, který jsem přetaktoval na 3,61 GHz. Počítač byl dále osazen trojicí 2GB DDR3 pamětí Kingston na frekvenci cca 1700 MHz, systémovým pevným diskem Western Digital VelociRaptor a to vše v desce Asus P6T DeLuxe. Jako zdroj posloužil 1200W Gigabyte Odin.

K testovaní jsem dále použil sadu desíti grafických karet zahrnující modely od GeForce GT 240 až po Radeon HD 5870. Pro karty GeForce jsem použil ovladače GeForce 260.99, pro ATI Radeony pak Catalyst 10.11 WHQL. Oboje ovladače byly v nejnovější WHQL verzi, novější či přesně určené pro Call of Duty: Black Ops v době testování dostupné nebyly.

Metodika testování

Call of Duty: Black Ops — ve znamení nízkých nároků
i Zdroj: PCTuning.cz

Hry série Call of Duty nemají vestavěný benchmark k testování výkonu, musel jsem tedy testovat přímo hraním hry. Snažil jsem se pro testování najít co nejnáročnější lokaci a nakonec jsem zvolil misi z Vietnamu, kdy hráč jako americký voják bojuje proti komunistům. K testování jsem vybral část mise, kdy se svými spolubojovníky v zákopech bráníte proti nepřátelské armádě a vašim úkolem je pomocí bazuky zničit tři přijíždějící tanky. Celá testovací scéna byla dlouhá cca jednu minutu a framerate jsem měřil pomocí programu FRAPS.

Nastavení hry

Call of Duty: Black Ops — ve znamení nízkých nároků
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení hry bylo maximální a testoval jsem jak bez, tak včetně vyhlazování hran. S nejnovějším Call of Duty je ale problém, že engine má fps cap na 91 snímcích za sekundu, který nelze žádným způsobem vypnout. U nejvýkonnějších karet tak uvidíte v grafech strop právě okolo 90-91 fps. Protože ale dnes netestujeme grafické karty proti sobě ale to, jak výkonnou kartu k hraní hry potřebujete, není to zase tak velký problém. K plynulému hraní Black Ops totiž dle mých zkušeností bohatě stačí v průměru okolo 40 snímků za sekundu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama