Co nám vlastně Apple dal a co nám vzal?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Co nám vlastně Apple dal a co nám vzal?

Co nám vlastně Apple dal a co nám vzal?

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 11. 2018 03:00 32

Seznam kapitol

1. Kdysi býval jiný 2. Další krok 3. Nemáte na výběr 4. Uzavřený a stále dražší 5. Pomíjivý software 6. Přes čáru

S produkty Apple mám kříž. Někdo mě označuje za jablíčkáře, jiný zase za applefoba – ale pravda je složitější, stejně jako jsou složitější dějiny Apple. S tím, jak se rozvíjel a měnilo se jeho vedení, se měnila i jeho filozofie. Ve skutečnosti se tak díváme na několik různých firem v jedné. Některé z nichž jsou mi bližší a jiné zase vzdálenější.

Reklama

Apple, tak jak prvního dubna roku 1976 vznikl, byla firma velmi odlišná od té dnešní. A tím nemyslím, že byla maličká a první počítače letoval každý zaměstnanec, který udržel pájku. To, co pro ni považuji za podstatné, byla osobnost Steva Wozniaka, která se projevovala jak v designu počítače, tak i v dokumentaci. Tehdy měl Apple nejblíže tomu, co bychom asi dnes označili jako Open Hardware.

Když si prohlédnete manuály, které Wozniak osobně napsal, uvidíte nejen návod k použití, ale dokonale okomentovanou konstrukci počítače, komentovanou ROM a tak dále. Plus Wozniak při návrhu používal standardní komponenty a jeho desky byly jasně a přehledně popsané. Podle Wozniakova manuálu si můžete prakticky vyrobit vlastní klon Applu II, což se také v socialistickém bloku dělo – například u bulharských strojů Pravec.

Steve Wozniak a Apple II, flickr, autor Robert Scoble

První změna přišla v okamžiku, kdy Steve Jobs proti sobě postavil uvnitř dvě skupiny: Tu tradiční, která přinášela peníze vývojem Apple II a inovativní skupinu revolucionářů, kteří změní svět tím, že vytvoří Lisu a poté Macintosh. Nové počítače byly drahé, nepřinášely až tolik peněz – a Jobsův konfrontační styl proti sobě poštval tolik lidí, že po pokusu o odstranění Sculleyho byl sám zbaven pozice a firmu opustil.

Za Sculleyho se z Apple stala počítačová společnost, která se zpočátku úspěšně snažila konkurovat PC. V té době Apple udělal několik kroků, které mu dnes jeho kritici stále doporučují, například vyrobil „low cost“ Macintosh LC. A také masivně rozšířil nabídku počítačů na několik řad s celou řadou modelů, plus pustil se do všeho možného v pokusu diverzifikovat, jako byl kapesní počítač Newton anebo konzole Pippin. V devadesátých letech to byla firma kreativní, ale působila dojmem, že není řízena s vizí, že spíš zkouší hned to a hned zase ono.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama