Domácí síťování: Pirátské vysílání – iSCSI  a PC bez disku
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Pirátské vysílání – iSCSI a PC bez disku

Domácí síťování: Pirátské vysílání – iSCSI a PC bez disku | Kapitola 2

Petr Šaroun

Petr Šaroun

10. 9. 2019 20:00 21

Seznam kapitol

1. Úvod 2. iSCSI Target se Synology NAS 3. První krůčky s iSCSI 4. Připojení iSCSI Targetu z příkazové řádky
5. iSCSI HBA 6. Úprava síťové karty na (téměř)iSCSI HBA 7. Příprava instalace Windows 8.1 a 10 na/přes Intel iSCSI 8. Instalace Windows

Dnes se podíváme na iSCSI, což je moc zajímavá technologie z velkého světa serverů. Naučíme se předělat běžnou síťovou kartu Intel tak, aby váš počítač mohl nastartovat čistě z NAS, připojovat si disky za běhu PC, přepínat operační systém z Windows a další vychytávky spojené se světem serverů.

Reklama

iSCSI Target se Synology NAS

Nejprve si připravíme diskový prostor. Základní testy rychlostí jednotlivých RAID najdete v prvním díle. A pozor, v produkčním prostředí vytvářejte pole výhradně nad serverovými disky.

Dnes nás bude zajímat hlavně Správce úložiště pro správu disků a iSCSI Manager:

Domácí síťování: Pirátské vysílání – iSCSI  a PC bez disku
i Zdroj: PCTuning.cz

Začneme sestavením pole (Všimněte si popisů u každého typu RAID.):

Sestavení pole
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavení pole

Vytvořené diskové pole je pouze prázdný prostor, který musíme rozdělit/přidělit. V tomto případě vytvoříme jeden svazek, a to typu Btrfs. Ext4 nabízí sice vyšší výkon, ale Btrfs nabízí snímky disků a jiné výhody.

Sestavené pole
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavené pole

Zatím děláme naprosto běžné kroky, které se provádí snad i na tom nejlevnějším NAS. Samozřejmě, na nejlevnějším jednodiskovém NAS nevytváříte pole RAID, ale princip je stejný. Vždy vytváříte úložiště.

Teď, když máme diskový prostor, přejdeme do iSCSI Managera a vytvoříme „virtuální disk“ o velikosti 100 GB.

Vytvoření LUN-1
i Zdroj: PCTuning.cz
Vytvoření LUN-1

Všimněte si, že mám povolené vytváření snímků. To jsme řešili už ve spojení s FibreChannel.

Právě jsme vytvořili LUN (Logical Unit Number). LUN si představte jako virtuální disk. V našem případě se jedná o virtuální disk definovaný nad polem složeným z několika fyzických disků. Takový virtuální disk může být i několikanásobně rychlejší než každý jeden původní disk. Parametry LUN (rychlost, spolehlivost, kapacita) určujete disky a typem pole, nad kterým ho vytváříte. LUN můžete mít i nad polem z SSD disků.

Ve druhém kroku si vytvoříme iSCSI Target. Target je to, kam se snaží připojit klient (Initiator). Pokud se klient (Initiator) spojí s cílem (Targetem), může si připojit jeden nebo více LUN (virtuálních disků), které patří pod daný Target. Zatímco LUN berte jako (fyzický/virtuální) disk, iSCSI Target berte jako telefonní číslo. Initiator zavolá Targetu a k telefonu si vyžádá určitý LUN. Přes jeden Target lze připojit několik disků (LUN) naráz.

Vytvoření Targetu (cíle)
i Zdroj: PCTuning.cz
Vytvoření Targetu (cíle)

LUN i Target se vytváří často společně, ale pro snazší uchopení rozdílů jsem to oddělil. I pro vás je výhodné je zpočátku vytvářet odděleně. Klonováním LUN vytvoří nový LUN, ten následně přidělíte nějakému Targetu.

Pro ukázku jsem vytvořil ještě jeden LUN a připojil ho ke stejnému Targetu. Nyní jsou na „stejném telefonním čísle“ dostupné dvě diskové jednotky (čistě pro názornost).

Připojení dalšího LUN k jednomu Targetu
i Zdroj: PCTuning.cz
Připojení dalšího LUN k jednomu Targetu

Myslím, že na tom už není co vysvětlovat, připravili jsme si Target „určitý cíl“, na kterém jsou k dispozici dva LUN (virtuální diskové jednotky). Sem se mohu připojit. Všimněte si, že každý LUN má určité číslo.

Šok! Hrůza! Teror!

Target je dostupný pod jménem: iqn.2000-01.com.synology:data.target-1

Vidíte to? iqn.2000-01.com.synology:data.target-1 No nevypadá to hrůzostrašně až Německy?!!
Bulvár by napsal: „Tohle pochopí jen ti nejchytřejší!“

Rozdělme si to na dvě části odělené dvojtečkou (uprostřed). Nejprve se podívejme na druhou část, „data.target-1“. Data je název NAS, kdybych měl NAS „umpalumpa“, bylo by tam umpalumpa.target-1. Dále target-1 je název targetu. Target-2 na NAS se jménem umpalumpa by měl jméno: umpalumpa.Target-2

  • NAS se jmenuje Ferda a obsahuje target-56, název by byl ...:ferda.target-56
  • NAS se jmenuje Bobík a obsahuje target-1.ebecdafsd, název by byl ...:bobik.target-1.ebecdafsd
  • NAS se jmenuje opět Bobík a obsahuje i target-2, názerv by byl ...:bobik.target-2

A teď ta první část, konkrétně „iqn.2000-01.com.synology“, jedná se o IQN (iSCSI Qualified Name) název, proto začíná iqn, aby bylo zřejmé, co název znamená. Zařízení je od Synology, proto Synology.com tedy com.synology, která byla založena v lednu roku 2000 (2000-01).

Domácí síťování: Pirátské vysílání – iSCSI  a PC bez disku
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak by vypadal IQN název, kdyby to byl iSCSI target PCtuningu na serveru umpalumpa?
Třeba takhle:iqn.1998-11.cz.pctuning:umpalumpa.Target-2 Ještě pořád je ten název hrůzostrašný? Kdy byla založena společnost Synology? Zkuste si vymyslet nějaký IQN název.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama