Éra nespolehlivosti: Ulož, zálohuj, co můžeš, a doufej
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Éra nespolehlivosti: Ulož, zálohuj, co můžeš, a doufej

Éra nespolehlivosti: Ulož, zálohuj, co můžeš, a doufej

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 5. 2016 18:00 51

Seznam kapitol

1. Občas se zadaří 2. Statistiky: s křížkem po funuse a jako na houpačce 3. Když se loučí pevný disk... 4. SSD – data s ručením omezeným 5. 4TB? Radost obnovovat, radost platit

Blahoslaven budiž ten, kdo má tak málo dat, že se mu vejdou na cloud či na vypalovací DVD Data Tresor Disc! Protože pokud máte dat podstatně více, můžete si jen vybrat mezi různě nespolehlivými způsoby jak je skladovat. A nemusíte být zrovna slavný youtuber, který si stříhá videa přímo na SD kartě, abyste zcela bez varování přišli o vše.

Reklama

Během posledního půlroku mi selhaly celkem čtyři harddisky. Zvláštní je na tom hlavně to, že jde o čtyři téměř identické disky – WD Green s datem výroby v druhé polovině roku 2011. Co je na tomhle datu zajímavé? No přece to, že šlo o období záplav v Thajsku. To způsobilo nedostatek disků, nárůst jejich cen – a co je skutečně pozoruhodné, také zkrácení jejich záruční doby. Fakt.

Nabízí se otázka, zda náhodou výrobce něco nevěděl předem, například že kvalita výroby šla dolů anebo že se z důvodu součástkové nouze do oběhu dostaly i slabší kusy. Statisticky vzato není normální, aby v relativně krátkém čase šly k zemi přibližně stejně staré disky navíc používané různým způsobem. Nešlo přitom o tu samou vadu, každý umřel trochu jinak. V jednom případě jsme měli hlasité cvakání, u dalšího se objevily vadné sektory, třetí měl podezřele velké výkyvy v rychlosti čtení a jeden prostě nenaběhl a zůstal rovnou tuhý.

Některé disky jsou opravdu vyloženě bídné. Namátkou se mi vybavuje nepovedená série harddisků Deskstar 75GXP od IBM, které se v roce 2000 vyráběly v Maďarsku. Skleněné plotny byly u nich neuvěřitelný zdroj problémů, disky selhaly prakticky všechny a „klikání smrti“ se stalo pojmem. Tak velkým pojmem, že PC World tyto disky zařadil do nelichotivého seznamu „The 25 Worst Tech Products of All Time“!

V mnoha případech došlo doslova k vyškrabání magnetické vrstvy ze skla, což je vada tak obskurní, že si poškozené plotny lidé z data recovery firem skladují jako bizarní trofej.

By Ken Sallot and Tom Gardner - http://www.astro.ufl.edu/~ken/crash/index.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31282051
i Zdroj: PCTuning.cz
By Ken Sallot and Tom Gardner - http://www.astro.ufl.edu/~ken/crash/index.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31282051

Těmto diskům tehdy každý informovaný ajťák říkal „Deathstar“ a byl to průšvih takové epičnosti, že částečně stál za prodejem harddiskové divize IBM, kterou koupilo Hitachi. Nutno podotknout, že dnes jsou disky Hitachi, respektive HGST, doslova etalonem spolehlivosti a pravděpodobnost selhání je u nich 2×–3× nižší než u ostatních výrobců. Jenom si za to připlatíte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama