Func KB-460: herní mechanická klávesnice má smysl
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Func KB-460: herní mechanická klávesnice má smysl

Func KB-460: herní mechanická klávesnice má smysl

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

5. 3. 2014 23:00 17

Seznam kapitol

1. Func KB-460: puristická klávesnice pro náročné 2. Moderní mechanické klávesnice 3. Balení Func KB-460 4. Design a provedení
5. Ergonomie 6. Klávesy a jejich rozložení 7. NKRO 8. Dojmy z používání a závěr

Určitě jste už slyšeli o mechanických klávesnicích, nicméně jejich ceny jsou vysoké a zatím se moc nerozšířily. Jak se liší od klasických a jaké mají mechanické spínače výhody? Otestovali jsme klávesnici Func KB-460. Oč je lepší než ty ostatní? A vyplatí se hráčům investice do tak drahého příslušenství?

Reklama

Není to tak dávno, co jsme vám představili obnovenou značku Func, specializující se na herní příslušenství. Její první počin po dlouhé době byla myš MS-3, kterou jsme důkladně otestovali a pro její vynikající vlastnosti ji i ocenili stříbrnou hvězdou.

Func KB-460: herní mechanická klávesnice má smysl
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes se však zaměříme na jiný typ příslušenství – klávesnici. Func nám připravil mechanickou klávesnici určenou především pro hráče. Klávesnice je založena na mechanických spínačích Cherry MX Red, je podsvícena, má plné NKRO a disponuje USB hubem. Jednotlivé vlastnosti budou rozebrány a vysvětleny v následujících kapitolách, stejně tak jako zamyšlení nad vhodností mechanických klávesnic nejen pro herní nasazení.  

Func KB-460: herní mechanická klávesnice má smysl
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozdíly mezi mechanickou a klasickou membránovou klávesnicí

Vývoj klávesnic probíhá už po desítky let. I kdybychom neuvažovali psací stroje, klávesnice je nedílnou součástí počítačů prakticky od jejich vzniku. Za tu dobu proběhlo několik významných technologických změn. Na počátku byly klávesnice čistě mechanické. Jednotlivá tlačítka měla individuální spínače, které byly řešeny různými způsoby, ale principiálně byly dost podobné současným mechanickým klávesnicím.

Zde je důležité zmínit stěžejní vlastnost klávesnic, a sice jistou formu zpětné odezvy. Tou může být mechanický systém s pružinkou, kdy na konci dráhy se pružinka „zlomí“ a tím spojí elektrický kontakt a vydá zvuk (třeba starší klávesnice IBM) nebo jen mechanický doraz klávesy na konci její dráhy. Tato zpětná odezva může být důležitá pro mnohé uživatele produkující text (a zejména pro ty zvyklé psát na stroji), protože je informuje o možných překlepech nebo „nedoklepech“. Individuální spínače pro každou klávesu jsou ale poměrně technicky sofistikované řešení, které je na výrobu dražší.

Zdroj: Wikipedia
i Zdroj: PCTuning.cz
Zdroj: Wikipedia

Hledala se tedy jiná cesta a po několika iteracích se došlo až k tzv. membránovým (pro nás už v současnosti klasickým) klávesnicím. Jaký je jejich princip? Velice snadný (především na masovou výrobu). Mechanizmus stisku klávesy je řešen pomocí vedení klávesy v plastovém pouzdře, pod kterým je gumová či silikonová membrána s výstupky natvarovanými tak, aby se daly zmáčknou dolů. Pod nimi leží několik folií, důležité jsou tři z nich, kde prostřední je izolant s otvory na místech kláves, horní a dolní fólie jsou potištěny vodivými spoji.

Func KB-460: herní mechanická klávesnice má smysl
i Zdroj: PCTuning.cz

Při stisku klávesy se zmáčkne gumový výstupek a ten zatlačí na horní fólii, která se mírně prohne a dotkne spodní a vytvoří se tak kontakt. Vrácení tlačítka je realizováno pružností gumy, která má tendenci se vracet do svého původního tvaru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama