Intel Core i7-3960X – šestijádrový Sandy Bridge do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i7-3960X – šestijádrový Sandy Bridge do desktopu

Intel Core i7-3960X – šestijádrový Sandy Bridge do desktopu

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 11. 2011 06:00 41

Seznam kapitol

1. Úvod – obměna v high-endu 2011 2. Čipset X79 Express a nová patice LGA 2011 3. Intel Core i7-3960X 4. Jak funguje Turbo Boost 2.0 5. Testovací systémy 6. Syntetické testy – paměti 7. Syntetické testy – výpočetní operace 8. Praktické testy I. – komprese, multimédia 9. Praktické testy II. – PS, Excel, šifrování disku, JS
10. Praktické testy III. – 3D rendering + Multitask 11. Systémový test – PC Mark 7 12. Herní testy – hry, Dos Box, PhysX 13. Spotřeba a teploty 14. Shrnutí výkonu 15. Přetaktování 16. Srovnání architektur na 4,2 GHz 17. Zhodnocení a závěr...

Jsou to téměř přesně tři roky od uvedení platformy X58 Express a procesorů Core i7 architektury Nehalem / Westmere. Ta dosud nenašla pokořitele a stále platí za nejvýkonnější Desktop řešení vůbec. Její éra ale dnes v 9:01 končí, Intel uvádí nástupce X79 Express a nová šestijádra. Přichází drtič všeho, co je v této chvíli na trhu!

Reklama
 Intel Core i7-3960X – šestijádrový Sandy Bridge do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

V listopadu roku 2008 uvedl Intel platformu X58 Express a procesory Core i7 první generace. Mnozí si jistě vzpomenou na Core i7-920 s nízkou základní frekvencí 2,66 GHz. Procesor šel dobře taktovat hned v první revizi C1 a stal se hitem. Architektura Nehalem je s námi dodnes, i Sandy Bridge na ní stále staví. Frekvence se nám ale posunula z 2,66 GHz až k dnešním 3,6 GHz pro čtyřjádro. A právě tehdy při uvedení zmíněného čipsetu a procesorů jsme se poprvé dozvěděli několik střípků o jejich nástupci – Sandy Bridge E (Enthusiast, nadšenec). Co nám Intel už před třemi roky prozradil? Nebylo toho málo, připomeňme si to.

Už tehdy jsme věděli, že další nástupce high-endu bude disponovat čtyřmi kanály pamětí a bude pasovat do nové patice. To se ještě hovořilo o architektuře Gesher, jež byla později ukončena a místo ní nastoupil 32nm Sandy Bridge. Prozrazena také byla informace o podpoře PCI-Express 3.0 a až osmi fyzických jádrech. V roce 2010 se pak na veřejnost dostala celá další řada informací včetně specifikací čipsetu (Waimea Bay) a jeho možností. Je to tedy rok a půl, co jsme už dávno věděli, co nás čeká. Museli jsme si ale počkat. Pro majitele novějších revizí LGA 1366 procesorů totiž přechod na Sandy Bridge do LGA 1155 nemá smysl. Výkon stoupl jen někde a pokud jste měli starší procesor přetaktovaný, nebyl k upgradu důvod. Čekání to bylo dlouhé, dnešním dnem ale končí.

Hned v úvodu bych ale chtěl říci, že nejde o žádnou významnou revoluci, spíše evoluci v rámci možností. Pokud by Intel uvedl rovnou osmijádra pro desktop, mohli bychom hovořit o přelomu, takhle ale výkon vůči současným šestijádrům Core i7-990X není o mnoho vyšší. K lepšímu se změnila spotřeba, výkon měřitelně narostl ve všech aplikacích a taktování je také lepší. Proti současným čipům s jádrem Gulftown ale i přes to všechno není tato platforma jasným upgradem. Je to opět záležitost nadšenců, co chtějí ihned to nejnovější a nejvýkonnější i za vysokou cenu. Dokonce není problém si už nyní pořídit osmijádro Xeon do patice LGA 2011, takže nadšenci mohou s klidem upgradovat.

 Intel Core i7-3960X – šestijádrový Sandy Bridge do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde se tedy nabízí otázka, kde a jak by mohl nový procesor nabídnout více než současné modely. V multi-thread úlohách je jeho soupeř jedině Core i7-990X se šesti jádry a pracovní frekvencí 3,46 GHz. Proti němu má Core i7-3960X navrch hlavně díky inovovanému Turbo Boostu. I když má tedy papírově nižší takt, v reálu starší šestijádro všude porazí. Tento úkol si tedy novinka může odškrtnout jako splněný. Zbývá pak Core i7-2600/2700K s ohromným single-thread výkonem. Jelikož jde o stejnou architekturu s větší cache a stejnými maximálními Turbo frekvencemi, je jasné, že výkon bude i zde hodně vyrovnaný. Jak zjistíme z našeho testu, není to všude tak jednoznačné, ve většině případů ale ano.

I tady si tedy novinka může odškrtnout splnění mise. Jak si povede v taktování a spotřebě nebudeme prozrazovat, najdete to dále v testu. S procesorem Core i7-3960X se už nebude opakovat situace z recenzí Core i7-990X, kde tento ohromný čip v méně vláknových úlohách zaostával právě za menším Core i7-2600K. Nyní se Core i7-3960X může bez kompromisů posadit na trůn nejvýkonnějšího procesoru v desktopu, což přeci jen u Core i7-990X kvůli nižšímu výkonu v určitých aplikacích nebylo tak jednoznačné.

 Intel Core i7-3960X – šestijádrový Sandy Bridge do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dalším argumentem pro novou platformu je herní výbava. Sandy Bridge E totiž přináší novinku. Po integraci řadiče pamětí se i v high-endu objevuje integrace PCI-Express rozhraní, jak to známe ze Sandy Bridge pro LGA 1155. V pouzdru procesoru je nyní integrován řadič pamětí a PCI-E rozhraní. Grafické jádro ale v procesoru není. Mainstreamová platforma LGA 1155 má omezený počet PCI-E linek na šestnáct. To může být pro Multi-GPU řešení málo. Vzhledem k nutnosti připojit ke sběrnici i další řadiče (USB 3.0, SATA 6G) může na těchto systémech PCI-E linek nedostatek. A nemusí jít jen o dvě grafické karty, ale oblíbené jsou i různé SSD disky do PCI-E a další řadiče (SAS). Zde nový procesor naopak exceluje. Se svými čtyřiceti PCI-E linkami standardu PCI-E 3.0 nabízí až čtyřikrát vyšší propustnost rozhraní než třeba Core i7-2600K.

V tento okamžik se zdá, že Core i7-3960X má naprosto vše, co nám nyní chybělo. Má výkon v multi-thread vyšší než současná šestijádra s jádrem Gulftown. V méně náročných úlohách a hrách (méně vláken) pak nabízí výkon jako Core i7-2700K, jenž mnohde Core i7-990X překonával. K tomuto výkonu nabízí spoustu PCI-E linek nového standardu a čtyřkanálový řadič pamětí se slušnou propustností. To vše ale není zadarmo, v případě nejvyššího modelu to spíše naopak vyjde hodně draho. Proto také Intel uvádí druhý, o polovinu levnější model. Co vše nová platforma a procesory nabízí, se podívejme dále.

Core i7-3960X ve slajdech

Ano, marketingové slajdy, to je moje. Ani v tomto případě vás o ně nepřipravím a podívejme se společně, co nám chce Intel o nejnovějším zástupci high-endu. Z rozsáhlé prezentace jsem vybral pouze několik nejzajímavějších obrázků.

 Intel Core i7-3960X – šestijádrový Sandy Bridge do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

První obrázek ukazuje hlavní přednosti a znaky procesoru Core i7-3960X. Ten nabízí šest fyzických jader s možností až dvanácti zpracovaných vláken. Samozřejmostí je Turbo Boost 2.0, který známe z dříve uvedených Sandy Bridge procesorů. Došlo zde k významné změně, o tom ale až později. Procesor disponuje až 15MB paměti L3 cache. Integrovaný řadič pamětí je čtyřkanálový s oficiální podporou pamětí standardu DDR3-1600 MHz. Potěší i nové instrukční sady AVX a AES. K dispozici je zmíněných čtyřicet PCI-E 2.0 (3.0) linek.

 Intel Core i7-3960X – šestijádrový Sandy Bridge do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý slajd ukazuje známou roadmapu procesorů. Dnes uváděná platforma SNB-E je prvním high-endem architektury Sandy Bridge. Následovat bude Ivy Bridge-DT do střední třídy a do high-endu Ivy Bridge E. Obou modelových řad na 22nm výrobě se dočkáme příští rok.

 Intel Core i7-3960X – šestijádrový Sandy Bridge do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Další obrázek je velmi důležitý a zajímavý. Prozrazuje totiž fakt, že SNB-E se vyrábí jako osmijádro a dvě fyzická jádra jsou pouze vypnutá nebo deaktivovaná. Tento fakt také potvrzuje skutečnost, že osmijádrové Xeony jsou k sehnání a brzy budou oficiálně uvedené na trh (první měsíce příštího roku). Na obrázku je vidět procesor s osmi jádry, aktivní je jich ale pouze šest. V dolní části je paměťový řadič, nahoře pak zbylá rozhraní včetně PCI-E. Uprostřed je ring-bus sběrnice s přístupem do L3 cache. Celý procesor je sestaven z 2,3 miliard tranzistorů. Zdali je to počet pro všech osm jader nebo aktivních šest, ale nevíme.

 Intel Core i7-3960X – šestijádrový Sandy Bridge do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Další slajd ukazuje současnou inovovanou nabídku Intelu. První tři řádky patří novým modelům do patice LGA 2011, zbytek pak čipům do LGA 1155. Jak vidíte na obrázku, model Core i7-3960X pracuje na frekvenci 3,3 GHz s maximálním Turbem 3,9 GHz. Má 15MB cache L3 a TDP 130 W. Levnější model Core i7-3930K pracuje na taktu 3,2 GHz s Turbem 3,8 GHz. TDP je stejné. Důležité jsou také oficiální ceny – 990 a 555 amerických dolarů pro dražší a levnější model.

 Intel Core i7-3960X – šestijádrový Sandy Bridge do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Informace o tom, že Intel nebude nejvyšší modely prodávat s chladičem a místo nich nabídne samostatný vodní okruh, jsme slyšeli už na začátku roku. Na obrázku vidíte kit v celé kráse. My ho máme v redakci a jeho schopnosti prověříme. Výrobcem je Asetek a podle něj by měl být schopen uchladit 130W procesory bez problémů.

 Intel Core i7-3960X – šestijádrový Sandy Bridge do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vzduchové chladiče ale přesto existují, Intel nechal vyrobit klasické „Boxy“. Jde o levné řešení s cenou pod dvacet dolarů. Bude se normálně prodávat v obchodech, ovšem asi nebude běžně k mání. Kdo by kupoval Box, když za podobnou cenu může mít něco lepšího. Oficiálně je toto řešení určené spíše do podnikové sféry.

 Intel Core i7-3960X – šestijádrový Sandy Bridge do desktopu
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední slajd ukazuje, že start této platformy bude masivní a výrobci desek jsou připravení. Zde vidíme seznam osmi největších výrobců, kteří nabídnou v brzké době až 27 modelů desek s čipsetem X79 Express. My vám v nejbližších dnech ukážeme čtyři z nich v testu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama