Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)

Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K) | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 10. 2015 03:00 45

Seznam kapitol

1. Nejen návod k taktování... 2. Asus Maximus VIII Gene 3. Prodejní Core i7-6700K 4. Položky BIOSu I. 5. Položky BIOSu II. 6. Teorie taktování Skylake
7. Přetaktování v praxi 8. Vliv BCLK a Cache na výkon 9. Vliv HT na herní výkon 10. Škálování přetaktování Core i7-6700K 11. Závěr

S příchodem nové platformy je naší povinností uvést i návod na přetaktování. A jelikož se oproti minulé generaci nic nezměnilo a nejde o nic složitého, podíváme se i na to, jaký vliv na výkon má takt BCLK a jak se projeví vypnutý a zapnutý Hyper-Threading na herním výkonu. V obou případech jsou výsledky hodně zajímavé.

Reklama

Teorie taktování Skylake

Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)
i Zdroj: PCTuning.cz

Přetaktování Skylake je v podstatě stejné, jako bylo taktování na starších platformách. Naprosto stejně jsme taktovali už střední třídu Nehalem do patice LGA 1156 v roce 2009! Jen tehdy byl BCLK takt 133 MHz místo dnešních 100 MHz. Základ je ale stejný, středobodem je frekvence BCLK a všechny části systému pracují s ní a násobičem. Jádro mají takt daný násobičem vůči BCLK, stejně tak paměti a grafické jádro. S Haswellem Intel pak nabídl i změnu BCLK v určitých krocích (100, 125, 167). S architekturou Skylake pak nabídl taktování BCLK plynulé, nikoliv jen v určitých krocích. Změn je ale několik, ne jen tahle. Podívejme se v rychlosti na teorii:

Jak na přetaktování CPU Intel Skylake (Core i7-6700K)
i Zdroj: PCTuning.cz

Šedý obdélník nahoře označuje procesor Skylake. V něm vidíme grafické jádro (GT), jádra procesoru (Cores), EDRAM (L4 cache, zde není), paměťový řadič (Memory controller) a rozhraní DMI/PCIe. Každý z těchto bloků má vlastní nastavení násobiče, kdy frekvence se počítá základní takt BCLK×násobič. Zajímavý bod je červená čára skrze procesor nazvaná „Domain Isolation“. Intel zcela oddělil frekvenci PCI-e sběrnice od taktu BCLK, tudíž si mohl dovolit vrátit BCLK frekvenci možnost libovolného taktování v krocích 0,1 MHz. U starších platforem to nebylo možné, jelikož PCIe frekvence záležela na BCLK taktu a vyžadovala děličky, Těch nemohlo být nekonečné množství, proto bylo BCLk taktování omezeno na tři kroky 100/125/166. To je minulostí, nyní můžete taktovat přes BCLK jak se vám zlíbí (kam vás pustí procesor).

A to je v podstatě proti Haswellu jediná důležitá změna. Taktovat tedy lze klasicky pomocí násobiče, nebo ho nechat na nějaké hodnotě a zvyšovat právě takt BCLK. Aby to bylo možné a fungovalo to až do vysokých hodnot, musel Intel udělat ještě jednu věc – přidat do systému řadu nových děliček pro takt pamětí. To se stalo a paměti mají opravdu široké možnosti nastavení taktů, a docela to i funguje. Poslední důležitá změna je opětovné oddělení napěťového kontroléru mimo procesor, vše tedy řídí deska, což je lepší. Už není nutné napájet procesor řídícím napětím a z něj oddělovat napájení částí uvnitř, teď je to jako dřív – každá komponenta v procesoru a její napájení je nastavováno BIOSem desky přímo. Vydělení kontroléru mimo procesor také významně přispělo k jeho nižším teplotám.

V tuto chvíli také víme, že Intel zcela zakázal taktování na zamčených procesorech Skylake. Jak jsem vyzkoušeli u testu Core i5-6400, BCLK lze zvýšit maximálně na 103 MHz a to ani nemá cenu. Také paměti a jejich taktování je na zamčeném procesoru zapovězené. Měnit BCLK takt lze jen u odemčených procesorů, kde to asi ani nemá smysl.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama