Když se válčilo nejen o kalkulačky: Motorola vrací úder
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Když se válčilo nejen o kalkulačky: Motorola vrací úder

Když se válčilo nejen o kalkulačky: Motorola vrací úder

Pavel Tronner

Pavel Tronner

18. 2. 2015 03:00 5

Seznam kapitol

1. Motorola vrací úder 2. Inspirováno Intelem 3. 4 × 4 mm na 75mm waferech 4. Velké oči managementu a drahý čip pro levné stroje 5. Srdce pro skládačky

Intel se počátkem sedmdesátých let hřál na výsluní. Byl nejen významným výrobcem pamětí, ale i prvním výrobcem mikroprocesorů. Jenže v tuto chvíli se situace značně zkomplikovala. Tu výjimečnou pozici prvního výrobce mikroprocesorů si Intel neměl užívat dlouho. I Motorola si uvědomila, že mikroprocesory mají budoucnost.

Reklama

Motorola započala s projektem svého mikroprocesoru MC6800 už v roce 1971, sotva si její manažeři uvědomili zajímavost té nové miniaturní součástky. Samozřejmě, stejně jako i4004 či i8008, ani MC6800 nebyl primárně vyvíjen pro použití v mikropočítačích. Cílem byly kalkulačky či využití v automatizaci výroby.

Motorola měla na rozdíl od Intelu značný hendikep v tom, že přeci jen neměla dostatečné know-how. Intel vedl Bob Noyce a dokázal dát dohromady tým prvotřídních odborníků v oboru.

Robert Noyce a Gordon More v popředí budovy Intel SC1 v Santa Clarra, 1970, zdroj: Intel Free Press
i Zdroj: PCTuning.cz
Robert Noyce a Gordon More v popředí budovy Intel SC1 v Santa Clarra, 1970, zdroj: Intel Free Press

Díky technologickým inovacím byl Intel schopen vyvíjet paměťové čipy dokonalejší než konkurence. Kromě toho byly cenově dostupné, což pochopitelně též hrálo roli.

Motorola: Tom Bennett a jeho tým

Historie vývoje mikroprocesoru MC6800 není zdaleka tak dobře zmapovaná jako první roky Intelu, nicméně něco známo je. Projekt začal v roce 1971 a vedoucím se stal Tom Bennett. Ten měl výhodu v tom, že mu v květnu 1969 Ted Hoff ukázal první nástřel mikroprocesoru i4004, protože Intel doufal, že by jej firma Victor Comptometer (kde tehdy Bennett pracoval) mohla používat ve svých kalkulačkách.

Intel 4004, zdroj: Intel
i Zdroj: PCTuning.cz
Intel 4004, zdroj: Intel

Motorola se ale po roce rozhoupala a rozhodla se zkusit štěstí s vlastním čipem, no a za vedoucího zvolila právě nově příchozího Bennetta, který měl aspoň nějakou představu, jak na to jít.

Bennett byl ovšem „calculator guy“ a ani on nepředpokládal, že by se MC6800 používala jinde než v této oblasti. Obklopil se těmi nejschopnějšími, které se mu v rámci možností podařilo získat. MC6800 byl, stejně jako dříve zmiňovaní bratříčci od Intelu, navrhován zcela ručně, vše, od diagramů přes výpočty, bylo děláno bez použití počítačů a nejmodernějším vybavením byla kalkulačka.

Jediné decentní použití počítače u této generace čipů lze vysledovat právě u MC6800, kde Bill Lattin s pomocí IBM360/165 zkoušel simulovat použití MC6800 v počítačích. To už byla pozdní fáze celého vývoje, kdy Bennettovi začalo docházet, že by se vlastně ten černý brouček dal uplatnit i jinde.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama