Kryptosvět se otřásá, krach FTX bolí. Další bouřlivý týden na Twitteru. #TYDEN  21. listopadu
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Kryptosvět se otřásá, krach FTX bolí. Další bouřlivý týden na Twitteru. #TYDEN 21. listopadu

Kryptosvět se otřásá, krach FTX bolí. Další bouřlivý týden na Twitteru. #TYDEN 21. listopadu | Kapitola 3

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

21. 11. 2022 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Rozdíl mezi Apple Music a Spotify? Kompletní návod pro Mastodon. Nové podvodné vyděračské e-maily. Galactica AI od Meta přežila tři dny. Sandály Steva Jobse prodány. Evernote prodána. Vlna propouštění. RIP Protocol. Podcasty jsou stalé niché

Reklama

Marketing, komunikace

Rozhovor CNN s Jeffem Bezosem byl ostudný PR nesmysl. Což u CNN pochopitelně moc nepřekvapí. Každopádně tady máte návod na bezplatné celosvětové PR: Řekněte, že „většinu" svého „jmění" rozdáte na charitu. Úspěch zaručen

Disney+ začal po zákaznících vyžadovat pohlaví a datum narození. Jako povinnost. Jak dlouho to asi ustojí? A skutečně je tam někdo tak omezený, že si myslel, že profilaci uživatelů za účelem cílení reklamy může začít touto cestou? Disney+ je stále jedna z lehce postradatelných streamovacích služeb.

Obnošené sandále Steva Jobse se vydražily za 200 tisíc dolarů. Zchátralé boty Birkenstocks nosil Jobs v počátcích společnosti Apple a původně se očekávalo, že budou vydraženy za 60 000 až 80 000 dolarů.

Facebook z profilů odstraňuje informace o sexualitě, politických postojích a náboženství.  Jako ochranu soukromí uživatelů to nechápejte. Facebook ztratil možnost cílit reklamu podle těchto informací, takže už není důvod to po uživatelích chtít.

Mr. Beast, Jimmy Donaldson, je nový král YouTube. Předstihl PewDiePie v počtu odběratelů.  112 milionů. A navrh odhadovaných 54 milionů dolarů roční příjmy.

Vývoj ve Twitteru vede k odchodu celebrit. Což může pro Muska být zásadní problém, sociální sítě celebrity zásadně potřebují, jsou důvodem proč se lidé pravidelně vrací.

Musk uspořádal anketu, zda vrátit zpět Donalda Trumpa. Prý ho vrátí, ale Trump říká, že už stejně nechce. Pikantní je, že v anketě hlasovalo 15 milionu účtů (ne, lidí ne) a výsledek je zhruba půl na půl, 51.8 % pro. Řídit celosvětové médium na základě anket, povedená taškařice.


Bezpečnost, soukromí

Na Apple míří žaloba. Za šmírování uživatelů, ačkoliv to má být vypnuté.  Problém má být v tom, že Apple sleduje „každý dotyk” ve svých aplikacích. Data posílá domů. 

Google čtyřiceti státům USA zaplatí 392 milionů dolarů za sledování uživatelů. Počátek sahá do roku 2018. Tehdy se zjistilo, že Google sleduje polohu uživatelů i poté, co to uživatel odmítl. Velmi pravděpodobně jde o největší urovnání sporu o ochranu soukromí ve více státech v historii USA.

S hesly je to pořád stejné. Nejpoužívanější tři – 123456, 12345 a password. V první desitce jsou prakticky všechny „postupky”, 123456789, 1234m 120345678 a dokonce 123. Navíc je tam 147258369, tedy „klávesnicová” postupka.

Musk ignoroval varování zaměstnanců, že placené „ověření” bude zneužito, a ono by i stačilo, kdyby četl vlastní Twitter. Tam těch varování dostal bezpočet. „Ověření” účtu za 8 dolarů prostě přidalo „ověřeno” hned po zaplacení.

Firmy v cloudových databázích na Amazon RDS nechávají přístupné, co nemají. Nehlídají si přístup k snapshotům. Navíc bývají běžně nalezitelné přes vyhledávače.

Tisíce aplikací v App Store i Google Play obsahují kód z Ruska od společnosti tvářící se jako z USA. Problém je závažný i v tom, že se takovéto aplikace dostávají i do americká Armády a institucí či organizací.

Hive ransomware podle FBI získalo 100 milionů dolarů od 1 300 obětí.  Běžně také znovu napadnou ty, kteří své sítě obnovili bez placení. Poměrně očekávatelné, pokud obnova vrátí zpět využité chyby, nebo pokud si útočníci nechali zadní vrátka.

Musk koupil Twitter s pomocí Saudů, Kataru a Číny. Pro USA je to důvod k obavám.  Bezpečnostní riziko z řady pohledů, ať už toho základního, kde mohou skončit data uživatelů (a o uživatelcíh) až po využití pro cílenou špionáž a řadu dalších věcí.


Právo

Elizabeth Holmes odsouzena na 11 let ve vězení za čtyři trestné činy podvodu několik let poté, co její společnost (Theranos) na testování krve zkrachovala. Na to, že Theranos nikdy žádnou krev nebyl schopen testovat a šlo o masivní podvod upozorni v roce 2015 deník Wall Street Journal 

Právní bitva o robotické psy. Boston Dynamice žaluje konkurenci. Vadí, že jejich robo-pes chodí ze schodů stejně.

Ano, je to tak: Děsivá pravda o autorských právech na umělou inteligenci je, že nikdo neví, co se stane příště.  Co je jisté, že dorazí zásadní bitvy o to, kdo je vlastně držitelem práv u věcí tvořených AI a jak je to s právy těch, od kterých se vše naučila.

Podle soudního spisu uzavřel Google nejméně 24 dohod s velkými vývojáři aplikací, aby jim zabránil konkurovat svému obchodu Play. Včetně zaplacení 360 milionů dolarů Activision. K neuvěření.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama