Kryptosvět se otřásá, krach FTX bolí. Další bouřlivý týden na Twitteru. #TYDEN  21. listopadu
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Kryptosvět se otřásá, krach FTX bolí. Další bouřlivý týden na Twitteru. #TYDEN 21. listopadu

Kryptosvět se otřásá, krach FTX bolí. Další bouřlivý týden na Twitteru. #TYDEN 21. listopadu | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

21. 11. 2022 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Rozdíl mezi Apple Music a Spotify? Kompletní návod pro Mastodon. Nové podvodné vyděračské e-maily. Galactica AI od Meta přežila tři dny. Sandály Steva Jobse prodány. Evernote prodána. Vlna propouštění. RIP Protocol. Podcasty jsou stalé niché

Reklama

Hardware

Renze Nvidia RTX 4080: skvělý výkon 4K, transformativní DLSS 3 a 16 GB VRAM, ale obrovská, drahá a otravný napájecí adaptér. A u nás téměř vše vyprodáno, na Alze pouze „Cena nabyla stanovena”. Na CZC ostatně “Neznámá cena”.

Backbone One je venku už i pro Android. 100 doláčů, stejně jako verze pro iPhone.

Wii U oslavila 18. listopadu desetileté výročí. Prodalo se pouze 13,56 milionu kusů v průběhu čtyř let.


Software

Galactica je umělá inteligence vyškolená na základě vědeckých znalostí lidstva. Pocity rozporuplné. Jazykově pochopitelně nečekejte češtinu. Co navíc, Galactica nepřežila online ani déle než tři dny, Meta ji stáhla. Není vlastně ani moc divu, výsledky byly katastrofické. A podle některých „Zábavné. Nebezpečné. A nejspíš neetické.” Podrobnosti v Why Meta’s latest large language model only survived three days online

Galactica je umělá inteligence od Meta. Nebo spíše byla. ...
i Zdroj: PCTuning.cz
Galactica je umělá inteligence od Meta. Nebo spíše byla. ...

SigmaOS získala 4 miliony dolarů na „prohlížeč pro nerdy produktivity”.

Fedora Linux 37 je venku (česky)

Další, kdo se pouští do umělé inteligence, je Notion. Uživatelům bude Notion AI psát texty.  Češtinu hned tak nečekejte a i v angličtině to chce hodně opatrnosti.

Ticketmaster zrušil páteční prodej lístků Taylor Swift poté, co se mu položily systémy. Celé je to až tak vážné, že americký Kongres chce odpovědi. A nějak tam můžete doufat, že to Ticketmasteru konečně zlomí vaz a pomůže to vzniku konkurenčního prostředí.

1Password přidá podporu pro passkeys na počátku roku 2023. 

„Vytáčený Internet” přes WhatsApp. Využívá toho, že leckde se mobilní data přes WhatsApp nepočítají do FUP. 


Mobilní aplikace

EU varuje. Nepořizovat si aplikaci pro Světový pohár v Kataru. Je to bezpečnostní riziko i ohrožení soukromí. Šmirují například, kam voláte či brání uspání. 

TrueEMU: Rozšiřitelný emulátor celého systému iOS. Open source navíc. Detaily i v prezentaci z BlackHat konference.

Zásadně užitečná novinka na WhatsApp. Můžete poslat zprávu sami sobě. Dostupnost je postupná, takže pokud nemáte, nezoufejte.

Rozdíl mezi Apple Music a Spotify? Apple Music je lepší v kvalitě, hudby, kterou ale stejně většinou nepostřehnete. A neznámo proč stále není k dispozici ekvalizér. Umí navíc Spatial Audio a Dolby Atmos. Kulhá v doporučování.


Hry

Podvodníci ve službě Steam údajně ukradli a prodávali bezplatné demo „Superman" od nezávislého vývojáře. Přítomnost na Steamu navíc použili jako DMCA „důkaz" pro YouTube.

Blizzard Entertainment od začátku příštího roku pozastavuje poskytování herních služeb v Číně. Licenční smlouvy s čínským vydavatelem her NetEase vyprší 23. ledna 2023 a obnovení se neplánuje.

Bulánci vyšli na Steamu do předběžného přístupu. Hráči jsou poměrně kritičtí, hra si drží smíšené hodnocení

Téměř 50 % času ve Fortnite tráví hráči ve Fortnite Creative, kde navrhují zcela nové herní režimy a trenéři e-sportu trénují své profesionály v sestavování úrovní jako ve hře. Zajímavý vývoj.

Xbox za šest měsíců zasáhl proaktivně proti 4,78 milionům účtů porušujícím pravidla. Proaktivně znamená, že ne na základě nahlášení (tam šlo o dalších 2,53 milionu účtů). Běžně se to týká například sexuálního obsahu, podvodů, obtěžování a šikany.

Kompletní nové rozšíření World of Warcraft dorazí na konci listopadu. Aktuálně je možné si založit novou „dračí” rasu a na dvou starých kontinentech se rozjely invaze vhodné k doplnění vybavení přes extra „měnu”. Rozhodně využijte, pokud máte více altů. Je otevřený i „nový” Uldaman a nutno dodat, že je docela zábavný.

Games for Work (nová součást Teamsů) umožňuje v práci hrát (společně) hry. A ano, dokonce i Solitaire! či Miny.

Epic rozdává Evil Dead: The Game a Dark Deity. Příští týden přijde na řadu Star Wars: Squadrons

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama