Kryptosvět se otřásá, krach FTX bolí. Další bouřlivý týden na Twitteru. #TYDEN  21. listopadu
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Kryptosvět se otřásá, krach FTX bolí. Další bouřlivý týden na Twitteru. #TYDEN 21. listopadu

Kryptosvět se otřásá, krach FTX bolí. Další bouřlivý týden na Twitteru. #TYDEN 21. listopadu | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

21. 11. 2022 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy

Rozdíl mezi Apple Music a Spotify? Kompletní návod pro Mastodon. Nové podvodné vyděračské e-maily. Galactica AI od Meta přežila tři dny. Sandály Steva Jobse prodány. Evernote prodána. Vlna propouštění. RIP Protocol. Podcasty jsou stalé niché

Reklama

Sociální sítě

Ex-zaměstnanci Twitteru si na Mastodonu založili vlastní instanci.  Vítají i současné zaměstnance. Nutno dodat, že Mastodon ukazuje dost zásadní výhodu pro budoucnost. Je poměrně snadné mít vlastní instanci a fediversum, vše propojuje, z toho dělá silnou globální síť.

Mastodon není možné škálovat, píše se v Scaling Mastodon is Impossible a špatná zpráva je, že ve většina bodů se autor nemýlí. Ani v těch týkajících se moderace, provozování, financování. A už vůbec ne těch technologických. Důležité čtení, protože se týká budoucnosti. 

Vivaldi nastoupilo do Mastodoního vlaku s Vivaldi Social. Nejde samozřejmě o nic jiného než o spuštění vlastní instance. Na vivaldi.net respektive vivaldi.social si účet lze založit zdarma, ale pokud už máte účet fediverse/Mastodon jinde, není k tomu důvod. 

Twitter se (možná) chystá zavést koncové šifrování pro přímé zprávy. Nejspíš ale jenom pro platící uživatele. Osobně bych uvítal, kdyby přímé zprávy bylo možné zakázat. Je to klasicky plné spamu.

Nepoučitelný Elon. Modré „ověřeno” bude možné koupit jen pro účty starší 90 dní. Což pochopitelně nic neřeší. Škůdci buď počkají 90 dní nebo se začnou masově zneužívat hacknuté starší účty.

Post, nová alternativa pro Twitter. S trochu naivní představou  jak vybudují platformu pro reálné lidi, reálné zprávy a civilizovanou komunikaci. Můžete se zapsat na čekací listinu.

Meta vyhodila zaměstnance zodpovědné za krádeže účtů na Facebooku a Instagramu a samozřejmě na tom bylo postavené i nějaké to „podnikání”. Týkající se i navracení účtů, které byly zablokovány

Vyhodil polovinu z 7 500 lidí. Ze zbylých jich přes 1000 odešlo. Teď posílá zoufalé maily, že hledá programátora. Elon Musk přivedl Twitter na pokraj konce a e-mail ve kterém volá po „někom kdo skutečně píše software” vejde do učebnic. Hlouposti a nepochopení. A také toho, jak neřídit celosvětovou firmu.


Startupy a ekonomika

Rok 2022 přinesl 1191 propouštění, 198 435 propuštěných lidí. Listopad je rekordní, blíží se padesáti tisícům. 

Užitečné vlákno k historii a konci FTX. A také k tomu kdo byl/je Sam Bankman Fried. A nějaká ta kolekce článků, jak je postupně přinesl čas:

Twitter pokračuje ve vyhazování lidí. 4 400 z pěti tisíc smluvních zaměstnanců  Škrty budou mít významný dopad na moderování obsahu a základní infrastrukturní služby, které zajišťují provoz webu. Klasicky proběhly tak, že ukončení se o tom dozvěděli z tweetu a až poté zjistili, že jim byly zrušený přístupy.

Elon Musk demands Twitter employees commit to ‘extremely hardcore’ culture or leave. Prostě buď budete pracovat extrémně hodně, nebo se seberte a odejděte. Elonovo ultimátům zaměstnancům zafungovalo, odcházejí.

Changpeng Zhao (Binance) oznámil plány na vytvoření fondu na obnovu odvětví pro kryptografické firmy, které se potýkají s problémy. A také, správně, upozorňuje, že „špatným hráčům” nelze zabranit.

Protocol, technologické zpravodajství, tento týden skončí a propustí všech zhruba 60 lidí.  Konec čeká i newsletter, Source Code. Protocol vznikl v roce 20200 s velkými ambicemi i očekáváním. 

Kritizujete Muska? V interním Slacku na Twitteru? Máte padáka. E-mailem, na hodinu.

Evernote prodána, kupujícím je Bending Spoons, vývojáří aplikací z Milána. Evernote byla před lety prakticky legendární, ale po sériích výměn vedení, přešlapů a neudržení tempa s vývojem trhu je koupě asi to nejlepší, co se mohlo stát. Byť kupující je poněkud zvláštní a přímá souvislost je nejasná.

Zatímco Meta či Twitter propouštějí, TikTok se chystá zdvojnásobit stav. Finančně přitom na tom není nijak hvězdně, ale tady je ve hře doslova ovládnutí světa.

Jen několik měsíců po zrušení služby Amazon Care spouští Amazon Clinic,  platformu pro tele-péči o běžné pacienty. A to to málem vypadalo, že z tohoto trhu chtěl Amazon vycouvat.

Amazon také, pochopitelně, propouští a bude s tím pokračovat i v příštím roce. Aktuálně škrtá v divizích služeb, zařízení a knižních. Je v plánu propustit zhruba 10 tisíc lidí.

DeepL, konkurence Google v překladačích, má ohodnocení jedné miliardy dolarů. Nutno dodat, že do/z češtiny překládá lépe než Překladač Google. 

Carvana propustí zhruba 1 500 lidí. Online prodej ojetých automobilů doplácí na vývoj ekonomiky.


E-knihy

Skoro jeden z pěti Američanů poslouchá podcasty každý den. Proti ostatním formátům je to ale stále velmi málo a podcasty jsou niché. Nové číslo pro denní poslouchání je 18 procent, o tři procentní body více než před rokem. Nebo taky dvakrát tolik než v roce 2018.


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé “zprávičky” se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama