LCD Asus ROG Swift PG278Q s G-Sync: první ve své třídě
i Zdroj: PCTuning.cz
Monitory Článek LCD Asus ROG Swift PG278Q s G-Sync: první ve své třídě

LCD Asus ROG Swift PG278Q s G-Sync: první ve své třídě | Kapitola 11

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

21. 8. 2014 03:00 37

Seznam kapitol

1. Rychlý, plynulý a ostrý 2. Strastiplná cesta hráče aneb co je na ROG speciální? 3. Rozbalování a specifikace 4. Design, provedení a ergonomie 5. OSD se zaměřovačem 6. Obrazové vlastnosti
7. Technický vstup: Overdrive 8. Herní testy a dojmy z používání 9. Nedostatky panelu ROG 10. Patříte do cílové skupiny prvního ROG monitoru? 11. Konkurence žádná, ale co alternativy? 12. Shrnutí

Parametry herní novinky Asusu jsou nepochybně bezkonkurenční. Kombinace prémiového rozlišení 1440p, rychlého 144Hz panelu a technologie G-Sync dělají z ROG monitoru lákavou nabídku. Vše však sráží TN panel a vysoká cena. Máme co dočinění s ultimátním herním LCD, nebo je to jen slepá větev evoluce?

Reklama

Ano! Existují monitory, které mají v některých ohledech podobné vlastnosti, někde lepší a někde naopak horší. Na trhu zatím nenajdeme žádný dokonalý panel, který by uspokojil každého (neuvažujeme cenu, protože ta je většinou protiváhou toho, jak je zřízení dobré).

Swift PG278Q má několik nadstandardních vlastností, kterými vybočuje z nekonečné řady monitorů, které si můžeme pořídit. Jeho unikátnost spočívá v kombinaci vysokého rozlišení, vysoké obnovovací frekvence, rychlého panelu a G-Sync modulu. Do výčtu by se dal zařadit i design a provední + stojan. Nenajdeme žádný jiný monitor, který by disponoval touto kombinací parametrů.

Pokud bychom upustili od rozlišení a spokojili se s FullHD, tak máme možnost pořídit 27/24palcový FullHD monitor také od Asusu s modifikací pro G-Sync. Tento panel vyjde na výrazně méně peněz, ale není tak lehce k sehnání, respektive je potřeba namontovat G-Sync modul vlastnoručně. Jeho paramtery jsou nicméně v ostatních ohledech na podobné úrovni jaké dosahuje 27palcový ROG panel. Výhody kromě nižší ceny jsou maximálně v nižších nárocích na výkon, ostatní zůstává stejné, TN panel, odezva, frekvence atd.

Asus VG278QE - jeden z nepřímých konkurentů.
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus VG278QE - jeden z nepřímých konkurentů.

Pro ty z nás, co už nestrpí pohled na vybledlá TNka, moc herních alternativ neexistuje. Neznám žádný IPS monitor, který by dokázal v továrním nastavení zobrazovat ve 120Hz, ani FullHD ani QHD. Je to bída. Jediná šance jsou nestandardní přetaktovatelné korejské monitory. Sem patří značky jako QNIX, XStar, nebo Yamakasi. Některé jejich modely jsou tak osekané po stránce vnitřní elektroniky, že demonstrují minimální inputlag a hlavně postrádají kontrolu vstupního signálu. Je tak snadné do monitoru poštvat dvojnásobnou frekvenci dat a doufat, že se úspěšně zobrazí. Většinou to funguje, někomu se podaří zvýšit frekvenci na 120+ Hz, někdo dosáhne „pouhých“ 110 Hz. Proti původním 60 Hz je to ale obrovský skok.

Přetaktovatelné monitory mají výhodu v kvalitním PLS panelu, ale ztrácí v rychlosti.
i Zdroj: PCTuning.cz
Přetaktovatelné monitory mají výhodu v kvalitním PLS panelu, ale ztrácí v rychlosti.

Nevýhoda této alternativy je nutnost taktovat monitor pomocí speciálních utilit, možné snížení kvality obrazu po přetaktování (nižší jas), panely druhé třídy (vadné body a nerovnoměrné podsvícení), nebo i nekvalitní plasty a stojan bez polohovatelnosti. Cena okolo 6000 bez DPH a cla je ale velmi příjemná.

Tyto přetaktovatelné monitory také nedisponují modulem G-Sync. Napadla mě nicméně naprosto šílená myšlenka. Vzít Asus ROG monitor, odstarnit z něj samotný TN panel a z přetaktovatelného QNIXu naopak vybrat IPS panel a nainstalovat jej do ROG. Zda je to technicky možné není jisté, nicméně nízkoúrovňové rozhraní obou panelů je LVDS, takže by mohly být kompatibilní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama