Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme

Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme

Jiří Vašek

Jiří Vašek

1. 3. 2010 03:00 97

Seznam kapitol

1. Minulost... ach ta minulost! 2. Windows 7 - instalace a ovladače zařízení 3. Windows 7 - aktualizace a zabezpečení 4. Windows 7 - služby a tweaking operačního systému 5. Windows 7 - úpravy vzhledu 6. Windows 7 - donastavení... a co vlastně dál?

Aktuální Windows berou počítače uživatelů doslova ztečí, a je zcela na místě se podívat na tradiční maraton ladění, ořezávání, optimalizace, zabezpečení, aktualizace a oservicepackování, hledání té správné ladící a čistící utility. Prostě je třeba čerstvě naladěný systém promazat. A nebo je to tentokrát trochu jinak?

Reklama

Přes veškeré snahy Microsoftu o modernizaci softwarového vybavení současných desktopů (a přirozeně také o výdělek - ale o tom tento článek není) je situace už léta stejná; s převahou pořád ještě kralují téměř 9 let staré Windows XP (cca 70% trhu). Obvyklým historickým rozborem vás dnes zatěžovat nebudu, zmiňuju tento systém pouze z jednoho důvodu. Z dnešního hlediska se totiž jedná o "legacy" systém, který v podstatě vznikl multimediálně-uživatelskou nástavbou na spíše pracovní Windows 2000, a táhly si s sebou těžkou kouli na noze v podobě nespočtu zděděných vlastností.

Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme
i Zdroj: PCTuning.cz


Poznáte, o kterou verzi Windows jde?

Některé součásti systému pamatují ještě éru před Windows 2000 - stačí se podívat na systémové ikony, některé základní systémové aplikace (Poznámkový blok, Malování atd.) - to vše je v nezměněné podobě už od... odkdy vlastně? Matně si pamatuji, že nějakou vizuální změnu jsme zažili naposledy ve Windows 98 (pamatujete na tu grafickou změnu v podobě vícebitových ikon?), ale v podstatě to bylo pořád to samé, mírně vylepšené Windows 95. Chyb zděděných z minulosti bylo víc, trpělo hlavně uživatelské rozhraní plné starých bugů - systém zapomínal velikost oken, poslední použité složky, zlobila cache ikon, a tak bychom mohli pokračovat.

Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme
i Zdroj: PCTuning.cz


Tak to sedí :)

Znatelný škrt měly znamenat Windows Vista, ale jak to nakonec dopadlo, víme všichni. Nadějný systém pohřbila podle všeho hlavně mizerná optimalizace. I tak se ovšem jednalo o nesrovnatelně modernější systém než starší Windows - velká část systému byla prostě nově napsaná, ačkoli část aplikací byla pořád "zděděná". Toto velice silně omezilo nutnost všelijak systém upravovat, tweakovat a opravovat, aby to celé vůbec drželo pohromadě. Windows Vista jsou nepochybně velmi komplexním a kompaktním systémem, na vyšší úrovni než starší verze Windows.

Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme
i Zdroj: PCTuning.cz


Uživatelé Windows Vista možná důvěrně znají - i když problém nebyl vždy v systému...

Menší nutnost tweakingu ovšem neznamenala automaticky výhru - místo snahy o stabilní a fungující systém jsme se prostě zaměřili na optimalizaci výkonu, který u Windows Vista připomínal kulhavého koně po lobotomii, na rozdíl od avizovaného a reklamou mohutně propagovaného závodního hřebce. Nijak pozitivně nepomohl ani výkon počítačů v době uvedení Windows Vista. Náročnost nového systému byla znatelně vyšší než u Windows XP, počítače stačily jen tak tak, a hlavně cena operační paměti ne a ne klesnout.

Máte Windows 7? Ladíme, štelujeme a optimalizujeme
i Zdroj: PCTuning.cz


Windows XP z dnešního pohledu - moc přehnané to není...

Co to ve výsledku znamenalo? Místo skutečného používání systému se uživatelé zase zaměřili na zápas s ním, a to je prostě špatně - takovýto systém prostě nemůže být ani oblíbený, ani uživatelsky přívětivý. Ambice toto vše změnit si položily Windows 7, a myslím že mohu rovnou říct, že se zadařilo snad vše co mohlo. Jistě, jako každý software, tím spíš tak komplexní jako právě operační systém, i Windows 7 zdaleka nejsou dokonalé. Ale zdá se, že těchto chyb je řádově méně než kdykoli dříve - v podstatě jde o bugy a bezpečnostní díry, které má každý software a budou s největší pravděpodobností brzo opraveny aktualizacemi - a uživatel se skutečně může více zaměřit na samotné používání systému, než jeho neustálé údržbě a upravování. Jsme tedy svědky nové éry v (ne)ladění operačního systému?

Místo obvyklého výpisu tipů a triků se podívejme obecně na nastavení a údržbu Windows 7, instalací počínaje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama