Na Twitteru si nejsou všichni rovni. Nejvíc je Elon Musk #TYDEN ~ 2. dubna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Na Twitteru si nejsou všichni rovni. Nejvíc je Elon Musk #TYDEN ~ 2. dubna

Na Twitteru si nejsou všichni rovni. Nejvíc je Elon Musk #TYDEN ~ 2. dubna | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

3. 4. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Konec API Twitteru a zpoplatnění „ověřeno“. Revolta proti ChatGPT. Internet Archive u soudu prohrál. Metaverse už nefrčí. TikTok přes snahy o zákaz frčí víc a víc. E3 2023 nebude.

Reklama

Hardware

Podle šéfa technologického oddělení NVIDIA je vývoj chatbotů smysluplnějším využitím výpočetního výkonu než těžba kryptoměn. Ano, je to tak. Kryptoměny nepřinášejí společnosti nic užitečného (The Guardian)

Ani sami zaměstnanci Apple údajně moc nevěří chystaným VR brýlím (Hrej.cz


Umělá inteligence

Jaron Lanier: „Nebezpečí nespočívá v tom, že nás umělá inteligence zničí. Je to to, že nás přivede k šílenství.“ Jako vždy platí, že Laniera je dobré si přečíst. (The Guardian). A když už u toho budete, přečtěte si i Začal věk umělé inteligence od Billa Gatese.

Sdružení amerických scenáristů zvažuje, že nechá umělou inteligenci psát hollywoodské scénáře. Odmítají ale, aby AI psala scénáře kompletní. (Gizmodo)

Replika, která se zabývá chatboty s umělou inteligencí, obnovuje pro některé uživatele erotickou roleplay (Reuters)

Levi’s bude používat modelky generované AI. Slibují si od toho vyšší „diverzitu“.  Vytvářet je bude Lalaland.ai. (Peta Pixel)

Jailbreak Chat pro každého kdo chce překonat neochotu AI povídat si na libovolné téma. A kontext v Amatéři, kteří prolomili GPT, tvrdí, že brání dystopii uzavřené umělé inteligence

Více než 1 100 významných signatářů právě podepsalo otevřený dopis, v němž žádají „všechny laboratoře umělé inteligence, aby okamžitě pozastavily svou činnost alespoň na 6 měsíců“. (TechCrunch, Financial Times)

Přesně tak: Za výzvou Elona Muska k pozastavení vývoje umělé inteligence může být jeho historie s umělou inteligencí. Neúspěšná snaha o převzetí Open.AI, kde navíc nasliboval peníze, které nedodal a přiměl tak Open.AI vydat se na cestu soukromé společnosti. (Forbes)

Někteří signatáři otevřeného dopisu k pozastavení výcviku AI své postoje odvolali, jiní se ukázali jako falešní a mnoho odborníků s návrhem nesouhlasí. Chcete-li to řici jinak, tak … něco tady smrdí. (Vice)

Nezisková organizace Center for AI and Digital Policy podala stížnost u Federální obchodní komise (FTC) Tvrdí, že OpenAI porušuje zákon tím, že vydává modely umělé inteligence ve velkém jazyce, jako je GPT-4.  Model je "neobjektivní, klamavý" a ohrožuje soukromí i veřejnou bezpečnost, tvrdí. Začíná to vypadat, že OpenAI jsou tak daleko vepředu, že zabrzděná konkurence bude dělat maximum pro zničení. (Engadget)

Microsoft představil plány na zpoplatnění Bing Chat. Poněkud naivní příspěvek na blogu tvrdí, že „budou přivádět více návštěvníků vydavatelům“ v PR snaze trefit se do Google. Peníze prý bude přinášet reklama. (Microsoft)

Midjourney končí s možnosti využít (omezeně) zdarma. Důvodem má být pro zneužívání v poslední době. V poslední době tedy hlavně pro smyšlené obrázky zatčeného Donalda Trumpa a papeže ve stylové bundě. (The Verge)

Got It AI uvolnili ELMAR, LLM schopen zahrnout vaše vlastní vědomosti, které můžete provozovat sami. (Venture Beat).

Got It AI uvolnili ELMAR
i Zdroj: PCTuning.cz
Got It AI uvolnili ELMAR

Google popírá, že by Bard byl školen pomocí dat ChatGPT. Reaguje na obvinění bývalého zaměstnance, který odešel do Open.AI. Ten tvrdí, že Bard načítal dat z ShareGPT. Nutno dodat, že by to byl extrémně hloupý nápad. (The Verge)

FreedomGPT, chatbot od Age of AI, je bez bezpečnostních filtrů a etických zábran jako ChatGPT. (BuzzFeed)

Italský regulátor ochrany osobních údajů v pátek nařídil zákaz služby ChatGPT kvůli údajnému porušování ochrany osobních údajů.  Příkaz je dočasný, dokud společnost nebude respektovat zákony EU o ochraně osobních údajů i obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). (Politico)

Buzzfeed v tichosti generuje kompletní články pomoci AI.  Ještě nedávno přitom tvrdili, že AI bude vytvářet pouze kvízy. Kvalita nového „SEO obsahu” je odpovídajícím způsobem hrozná. (Futurism)


Software

Microsoft Teams přidává 3D avatary. Prý pro ty, kdo chtějí vypnout kameru a přesto “tam” být. Smysl to samozřejmě nedává, ale marketingový tým už prostě nevěděl kudy kam. Kameru totiž můžete vypnout a ničím to nahradit nemusíte. (Ars Technica)

RedHat je tu 30 let (Red Hat)

Microsoft plánuje zásadní vylepšení Windows 12. Zmodernizuje operační systém pomocí umělé inteligence zrychlí aktualizací a zlepší zabezpečení. Projekt se jmenuje CorePC, tak trochu jde o duchovního nástupce Windows „Core OS“. (Windows Central)

Google Cloud uvedl na trh AlloyDB Omni, stahovatelnou verzi databáze kompatibilní s PostgreSQL (TechCrunch)

Mozilla prodloužila podporu Firefoxu na Windows 7/8 do třetího čtvrtletí 2024 (MS Power User)


Mobilní aplikace

Apple Music Classical se začíná šířit do světa (Apple Insider)

iPhone 15 by měl v dalších zemích, včetně Evropy, přejít čistě na eSIM.  (9to5Mac)

TikTok v čele žebříčku stahování aplikací i pro Q1 2023. Podrobněji i s dalšími informace v Globální trh s aplikacemi vygeneruje v 1. čtvrtletí 2023 výdaje spotřebitelů ve výši 33,9 miliardy dolarů od Data.ai (Social Media Today)

TikTok v čele žebříčku stahování aplikací i pro Q1 2023.
i Zdroj: PCTuning.cz
TikTok v čele žebříčku stahování aplikací i pro Q1 2023.

Lemon8, konkurence Instagramu od ByteDance (=TikTok) je v TOP 10 stahovaných v US App Store.  Lemon8 přitom byla spuštěna v září 2020 a žádný významný růst doposud nezaznamenala. ByteDance začalo masivně využívat TikTok pro propagaci této alternativy. (TechCrunch)

Jak se vyhnout Apple a App Store? Artie to řeší hrami, které fungují v prohlížeči (TechCrunch)


Hry

Všestranný headset LAMAX Heroes General1 zvládne i ty nejnáročnější questy (PCTuning)

10 minut z The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Profil švédské herní společnosti Embracer, jejíž růst vlivem zběsilého uzavírání obchodů vyvolal otázky týkající se finanční výkonnosti, účetních postupů a dalších aspektů. (FT)

Steam přestane od 1. ledna 2024 fungovat na Windows 7/8 (Steam)

Mateřská společnost Bored Ape Yacht Clubu, Yuga Labs, spustila The Second Trip, další rozšíření Otherside metavesmíru.  (VentureBeat)

Epic rozdává kooperativní akci Tunche nebo adventuru The Silent Age. Příští týden přijde na řadu Dying Light (Hrej)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama